Bune si rele, dupa cantonament

Subtitlu

joi, 11 februarie 2010, 21:20
5 MIN
 Bune si rele, dupa cantonament

– Domnule Grigoras, ce concluzii generale se pot trage dupa stagiul din Turcia?

– In ciuda vremii nu prea grozave, s-a lucrat foarte bine in Antalya. Am avut conditii foarte bune de cazare, masa, recuperare si antrenament. Desi a plouat mult, terenurile au rezistat foarte bine. Am reusit astfel sa ne facem programul gindit in fiecare zi, cu o singura exceptie, cind o furtuna a anulat meciul pe care-l aveam perfectat cu FC Slovacko. Nici atunci nu am pierdut timpul, lucrind la sala de forta.

– Cum caracterizati randamentul echipei in jocurile de verificare?

– Au fost si perioade bune si perioade mai putin bune, aceste fluctuatii deranjindu-ma. Ma bucur ca absolut toate echipele straine cu care am jucat au fost trupe puternice, care evolueaza in primele ligi ale tarilor lor. Cu astfel de adversari iti dai seama mai usor care sint slabiciunile si unde trebuie sa mai lucrezi.

– A fost vreun meci in care sa fiti multumit de jocul elevilor dumneavoastra?

– Cel mai bine am evoluat in prima repriza a partidei cu FK Senica, pe care am cistigat-o cu 3-0, insa am fost multumit si de prima repriza cu TSKA Sofia ori de ultimul joc, cu rusii de la Amkar Perm, lucru care ma face sa fiu optimist in privinta returului.

– Chiar daca rezultatele din amicale nu conteaza foarte mult, a surprins neplacut remiza cu Viitorul Constanta.

– Jucatorii au intrat in acel meci de parca ei erau pe Turnul Eiffel iar constantenii in Sena! A fost o lectie care le-a prins foarte bine!

– Ati jucat doar sase partide amicale in aceasta iarna. De ce?

– Eu, de obicei, joc zece meciuri amicale iarna. Asa am vrut si acum, insa cele doua teste gindite pentru finalul cantonamentului din Poiana Brasov si cel din Iasi, dinaintea plecarii in Antalya, nu s-au putut disputa din cauza vremii, la fel intimplindu-se si in Antalya, intr-un caz. Asa, am ramas doar cu sase partide de verificare, lucru pe care nu avem cum sa-l mai corectam, saptamina viitoare nefiind programat nici un alt meci.

– Mai toate intilnirile le-ati abordat in sistemul "4-3-3", lucru ce inseamna ca acest modul va fi de baza si pentru retur.

– Da, vom merge tot pe "4-3-3", insa, in functie de anumite situatii, putem sa schimbam si in "4-4-2", sistem pe care l-am incercat in prima repriza cu Amkar.

"Am acceptat de nevoie solutia cu jucatori imprumutati"

 

– Care a fost randamentul jucatorilor nou-veniti?

– S-au facut patru transferuri bune. Vali Badea, Georgian Paun, Mihai Onicas si Andrei Ionescu sint jucatori care pot aduce un plus de valoare echipei. Trebuie doar sa fie ambitiosi in continuare, iar in cazurile lui Badea ori Ionescu sa demonstreze ca nu sint terminati, cum au fost etichetati de unii, ambii avind forta de a reveni in prim-planul fotbalului romanesc. 

– Dintre cei patru jucatori pe care i-ati amintit, trei sint imprumutati. Si dumneavoastra si sefii clubului ati spus in repetate rinduri ca la Poli nu se va merge pe moda imprumuturilor.

– Intr-adevar, mie nu prea-mi place sa lucrez cu jucatori imprumutati. Bine, o exceptie, cum a fost Andrei Cristea in retururile trecute, poate fi un factor benefic echipei. Acum insa, tinind cont de conjunctura in care ne aflam, cu un lot destul de subtire si cu fonduri reduse pentru transferuri, a trebuit sa accept situatia. Oricum, la Paun, care e imprumutat pina vara viitoare, pot aparea, pe parcurs, premisele realizarii transferului, asa ca vreau sa consider ca avem doar doi jucatori imprumutati, Onicas si Ionescu, ce revin la Steaua in vara.

– V-ati referit numai la cei patru jucatori mai cunoscuti care au fost adusi. Care este situatia celorlalti fotbalisti noi pe care i-ati avut sub comanda in Antalya?

– Dintre acestia, singurul care va ramine in lot in retur este Cuciula, chiar daca, dupa ce a inceput bine, a cazut pe final, faptul ca nu a mai jucat de opt luni simtindu-se. Bine a inceput si Acsinte, insa apoi mi-a demonstrat ca nu poate sa se ridice peste Costache, cel care s-a comportat modest in tur, asa ca am renuntat la transferul sau. Caragea a fost o dezamagire, la fel ca si Rata sau Balan, pe care i-am avut in probe, in timp ce Badic va juca la Poli II in retur, el fiind prea crud pentru Liga I. Imi doresc ca "satelitul" sa produca in timp scurt alti jucatori pe care sa ma bazez, exemplul Buhusi, caruia ii voi acorda sanse in retur, trebuind a fi un imbold pentru tinerii ieseni care isi doresc sa joace la echipa mare a orasului lor.

– Asadar, doar Badea, Paun, Onicas si Ionescu sint certitudini pentru retur. Cu exceptia primului, toti au venit tirziu la echipa, Ionescu – in penultima zi. Nu sint probleme de integrare?

– Corect, adunindu-ne tirziu, avem probleme legate de omogenizare. Sper ca valoarea individuala a celor adusi sa-si spuna insa repede cuvintul si ei sa se integreze repede in echipa, pentru ca timpul nu prea ne ajuta. Pe linga recuperarea accidentatilor, acesta era un alt factor pentru care mi-as fi dorit ca startul returului sa se amine. Cum acest lucru nu s-a realizat, trebuie sa ne descurcam.

– Apropo de accidentati. Au cazut cam multi jucatori in aceasta iarna!

– Am speranta ca majoritatea jucatorilor cu probleme isi vor reveni repede. In momentul in care ii vom recupera pe toti, vom avea si o concurenta serioasa in echipa. Constantin a inceput alergarile, pe Munteanu si Branet isi astept sa reintre saptamina viitoare, sper ca si Ignatov sa fie in aceeasi situatie. Daca il punem si pe Milea, care sper sa revina cit mai repede, iese inca o jumatate de echipa.

"Cel mai important lucru realizat este improspatarea lotului"

– Este lotul acoperit pe toate posturile in acest moment?

– Pot spune ca sint multumit de lot. In mod normal, ar mai fi nevoie de un fundas stinga si chiar si de un stoper, daca ne gindim ca Ilie va sta in retur la fiecare galben iar Munteanu e accidentat. Daca se va mai reusi un transfer, ar fi foarte bine, daca nu, ne vom descurca cu jucatorii actuali.

– La ce nivel se ridica Poli la ora actuala, daca luati ca reper potentialul maxim al lotului actual?

– M-as feri sa fac aprecieri procentuale. Daca fizic stam foarte bine, va fi foarte important cum ne vom pregati incepind de duminica, atunci cind vom reveni in Copou, accentul urmind a fi pus pe latura tactica. Sper sa avem terenuri bune, pentru a putea lucra mult cu mingea, pentru ca jucatorii noi sa capete unele automatisme. Stiu ca este putin timp, insa nu avem ce face.

– In incheiere, v-as ruga sa ne spuneti care este principalul cistig al acestei ierni?

– Faptul ca s-a continuat politica de improspatare a singelui inceputa vara trecuta. Sper ca aceste modificari sa faca astfel incit la Poli sa capete radacini o mentalitate serioasa, responsabila fata de fotbal.

Comentarii