Cooperativa renaste

luni, 11 aprilie 2005, 23:00
4 MIN
 Cooperativa renaste

Mosita intens in ultima vreme, propunerea venita din partea oficialilor LPF si a conducatorilor de cluburi, a trecut usor de Adunarea Generala a FRF, astfel ca, incepind cu sezonul 2006-2007, Divizia A va avea, din nou, 18 echipe. Divizia B va cuprinde doua serii de cite 18 echipe, iar Divizia C, sase serii de aceeasi dimensiune. Din Divizia A, vor retrograda ultimele patru, fiind inlocuite de formatiile clasate pe primele doua locuri din cele doua serii ale Divizia B, din care vor retrograda ultimele patru echipe. Cistigatoarele celor sase serii ale Diviziei C, plus inca doua echipe dintre cele clasate pe locul II (stabilite in urma unor turnee de baraj) vor promova in B. In fine, din C vor retrograda ultimele trei clasate, plus alte trei echipe cel mai slab situate dintre cele de pe locul 15 in cele sase serii. Cistigatoarele celor 42 de serii judetene ale Diviziei D vor sustine baraje pentru completarea celor 21 de locuri ramase disponibile in Divizia C.
Sezonul viitor, va fi unul de tranzitie, din primul esalon urmind a retrograda doar doua echipe, care vor fi inlocuite de cistigatoarele celor trei serii ale Diviziei B, plus cistigatoarea unui baraj intre echipele clasate pe locul II in seriile esalonului secund.
Aceasta schimbare este interpretata de multi specialisti in fotbalul romanesc ca fiind o incercare a presedintelui FRF, Mircea Sandu, de a cistiga sprijinul cluburilor de Divizia A pentru sine, in cazul in care va renunta la ideea de a nu mai candida la postul de presedinte, sau pentru un succesor ales de dinsul. Starea unor cluburi specializate in meciuri strategice, cum ar fi Gloria Bistrita (aproape de caderea in esalonul secund) sau Ceahlaul Piatra Neamt (care a retrogradat sezonul trecut si nu mai are sanse de promovare in cel actual) nu poate lasa indiferenta camarila cocotata in fruntea FRF, care a avut relatii dintre cele mai necurate cu personaje ca Gheorghe Stefan si Jean Padureanu. Pentru masa de manevra a presedintilor de club din toate esaloanele nu a contat faptul ca fotbalul de Divizia A a crescut in calitate si curatenie in urma adoptarii sistemului cu 16 echipe si nu au contat nici interesele reprezentarii internationale a fotbalului romanesc, la nivel de reprezentative sau de club. Vom avea, din nou, meciuri de fotbal in decembrie si februarie, pe gheata si pe zapada si vom gasi din ce in ce mai putine date de rezerva pentru cazul in care vreo echipa romaneasca va repeta performanta europeana a Stelei, din acest an. De asemenea, lipsa de motivatie, in special in retur, a multora dintre echipele primului esalon, va conduce la inmultirea meciurilor necurate, spre triumful deplin al Cooperativei pe care o credeam defuncta!
Lauda tie, Marite Nas!
Discutii aprinse a provocat problema stranierilor din fotbalul romanesc. Gino Iorgulescu, presedintele FC National, a sustinut ca jucatorii din Comunitatea Europeana sa fie considerati ca „autohtoni”, conform regulii Bosman, dar Adunarea Generala a decis ca sa se conserve actuala regula: maximum cinci stranieri in teren in Divizia A, si maximum trei in celelalte esaloane. Mai mult, administratorul delegat al FC Dinamo, Cornel Dinu, a sustinut sa fie redus numarul stranierilor la trei si in Divizia A. Oricum, este limpede ca, in momentul integrarii Romaniei in UE, regula Bosman va deveni obligatorie si la noi. De asemenea, s-a prevazut obligativitatea cluburilor de Divizia B de a avea, pe intreg parcursul jocurilor, cite un junior in teren, pentru Divizia C fiind obligatorie introducerea in teren a doi juniori. „Crestem juniori in Diviziile B si C, iar in Divizia A ne umplem cu straini. Avem talentul de a ne distruge singuri”, a comentat Cornel Dinu.
In rest, Adunarea Generala a fost plina de ode ale membrilor sai la adresa presedintelui Mircea Sandu, la corul laudatorilor adaugindu-se, pe post de tenor, invitatul special Angel-Maria Villar, presedintele Federatiei Spaniole de Fotbal, cercetat penal pentru deturnare de fonduri! (Nic. G)
Marius Stan este circumspect
Presedintele echipei Poli Unireaa Iasi, Marius Stan, a declarat agentiei MEDIAFAX ca decizia Adunarii Generale ordinare a Federatiei Romane de Fotbal de a se reveni la sistemul cu 18 echipe in Divizia A, din sezonul 2006/2007, are partile ei bune, dar si unele rele. „Depinde foarte mult din ce punct de vedere privesti. Daca tinem cont de modificarile care se vor face la nivelul diviziilor inferioare, aceste schimbari mi se par normale si necesare in acelasi timp, pentru ca s-a vazut cite echipe s-au retras din Diviziile C si D. Chiar si la Divizia B, unde erau trei serii, lupta era prea diluata. In ceea ce priveste Divizia A, la fel conteaza mult din ce unghi privesti. Pentru noi, pentru echipele mici, acest lucru este benefic, dar nu trebuie uitat ce blaturi se faceau in acest sistem si cite discutii erau. Privit din punctul de? vedere al echipelor mari, aceasta schimbare nu cred ca este benefica. La saracia care este la momentul actual in fotbalul romanesc, cred ca 16 echipe erau de ajuns. Si daca se implementeaza la singe sistemul de licentiere, nu stiu cite echipe vor reusi sa indeplineasca toate conditiile cerute. Era clar ca se impunea o restructurare, dar aceasta schimbare are avantaje si dezavantaje”, a declarat Marius Stan.?
Desi a votat aceste modificari, presedintele gruparii iesene a precizat ca este destul de circumspect in ceea ce priveste cresterea nivelului fotbalului romanesc: „Nu stiu daca aceste modificari vor duce la cresterea calitatii fotbalului romanesc. Daca tinem cont de faptul ca sportul nu se afla pe lista de zece prioritati ale actualului guvern, este greu de crezut ca sportul romanesc, in general, nu numai fotbalul, va putea sa progreseze”.
Schimbarea avantajeaza pe Poli
Detaliind la situatia echipei iesene, daca reuseste sa se salveze de retrogradare in acest an (si sansele o avantajeaza), ar avea in sezonul 2005-2006 un campionat mai usor, cu doua echipe retrogradabile din 16 echipe. Din sezonul urmator, insa, Poli va avea un adevarat infern (retrogradeaza 4 echipe!), dar este destul timp ca gruparea ieseana sa se fortifice pentru a nu deveni o eterna candidata la retrogradare. (NG)

Comentarii