Cristea, salvatorul Politehnicii

vineri, 05 iunie 2009, 20:46
7 MIN
 Cristea, salvatorul Politehnicii

Bacauan suta la suta

In 1984, cu o zi inainte sa-si sarbatoreasca ziua de nastere, Aurel Cristea primea unul dintre cele mai frumoase cadouri din viata din partea sotiei, Gina, care dadea nastere celui de-al doilea fecior al familie. Era 15 mai si bacauanul nici nu banuia ca dorinta de a-si vedea baiatul fotbalist avea sa se indeplineasca mai rapid decit ar fi crezut. Asta pentru ca Andrei, asa cum a fost botezat nou-nascutul, avea sa creasca la fel ca in povesti, intr-un an cit altii in zece! Nu in inaltime, pentru ca nici acum nu a reusit sa ajunga la 180 de centimetri, ci in valoare sportiva.

Ucenicia lui Cristea a durat putin, de pe la 11 ani, cind a fost descoperit de Lucretiu Avram, fratele fostului international Sorin Avram, si adus la LPS Bacau, pina pe la 16 ani. Atunci, desi era doar un pusti de clasa a X-a, Andrei a inceput sa insemne ceva in fotbal: a fost chemat la nationala de juniori si a fost legitimat de FCM Bacau, participind la antrenamentele seniorilor, care aveau aspiratii europene. Drumul ascendent a continuat cu o viteza impresionanta. La 17 ani, Cristea debuta la nationala de tineret, la 18 – in prima liga, iar la 19, la nationala mare, sub comanda lui Iordanescu, intr-un meci cu Japonia. Perioada in care a jucat in orasul natal ii stirneste si acum nostalgii jucatorului: "Sint citiva oameni si citeva momente pe care nu am sa le uit niciodata. Profesorul Radu, de la Scoala 11 din Bacau, si antrenorii pe care i-am avut la LPS Bacau, nea Lulu Avram, Dumnezeu sa-l odihneasca, si nea Marian Ciudin, au fost cei care, alaturi de parinti si fratele meu, Ionut, mi-au dat incredere ca pot reusi. Nu am sa uit apoi niciodata atunci cind nea Ghita Poenaru m-a chemat la 16 ani la antrenamentele echipei mari a Bacaului. Nu-mi venea sa cred ca pot sa intru in acelasi vestiar cu Radu Ciobanu, Scinteie ori Capusa, pe care, cu un an inainte, abia asteptam sa-i vad antrenindu-se. 1 iunie 2002 e o alta data memorabila pentru mine. Atunci am debutat in Divizia A, la un meci pe care l-am cistigat cu 2-0 in fata Bistritei, intr-o echipa a Bacaului ce a terminat pe locul VI, la doar patru puncte de podium. Marele meu regret din acea perioada extrem de frumoasa este ca nu am apucat sa joc si eu cu FCM intr-o cupa europeana, desi domnul Sechelariu asigura conditii de exceptie, antrenorii cu care am lucrat au fost nume importante, ca Ilie Dumitrescu, Mircea Rednic, Titi Dumitriu ori Ionut Lupescu, iar Ciocoiu ori Cursaru, de exemplu, erau in foma maxima".

"Calaul" Valenciei, exilul pe Bega si primul mariaj cu Poli

Ajuns la 20 de ani, Cristea nu mai putea fi tinut de FCM Bacau, cele trei mari puteri bucurestene, Steaua, Dinamo si Rapid, demarind o cursa nebuneasca pentru a-i obtine semnatura fotbalistului. Cistigatorul licitatiei, pentru o suma fabuloasa la acea vreme, 1,2 milioane de dolari, a fost Gigi Becali, care a apelat si la coarda sensibila a amicului sau, Sechelariu. Asa cum s-a intimplat si in cazul multor fotbalisti care au ajuns in Ghencea, drumul de la "nu-l vind sub 20 de milioane de euro" la viza de plecare a durat relativ putin desi in cei doi ani in care a jucat la Steaua, moldoveanul a semnat, de unul singur, eliminarea Valenciei. "Desi mi-a fost greu la inceput, m-am adaptat relativ repede cu Bucurestiul. Nu stiu daca pot spune acum ca am fost prea crud cind am ajuns la Steaua pentru ca am reusit acolo citeva goluri importante, printre care cele cu Valencia, pe care am eliminat-o din Cupa UEFA sau cel cu Timisoara, intr-un meci decisiv pentru cistigarea campionatului" rememoreaza Cristea, care nu a avut rezerve atunci cind a plecat la Timisoara: "Am fost incintat de proiectul pe care mi l-a prezentat domnul Cirtu si sefii Timisoarei, stiam ca orasul este frumos iar publicul extraordinar, asa ca nu am ezitat atunci cind a venit oferta din Banat". Sosirea lui Uhrin pe banca banatenilor a adus pierderea statutului de titular al jucatorului, lucru care s-a dovedit a fi sansa Iasului, venirea in Copou a atacantului schimbind traiectoria Politehnicii dinspre Liga a II-a spre mentinerea in elita. "Pentru mine, returul trecut a fost unul excelent. Recunosc, initial am avut ceva rezerve sa vin la Iasi pentru ca nu mai jucasem la retrogradare. Domnul Ionut Popa m-a convins insa sa fac acest pas si imediat mi-am dat seama ca nu am gresit. Am gasit o atmosfera de exceptie la Poli, cu jucatori prietenosi, cu un public cald, care m-a adoptat imediat. In plus, orasul este splendid. Am batut Clujul si Steaua, echipele care au jucat in grupele Ligii Campionilor, am avut golaveraj pozitiv si am pierdut doar patru jocuri intr-un retur in care toate echipele se temeau de jocurile cu Iasul" e rezumatul primei aventuri iesene.

"Ciine rosu" si al doilea mariaj cu Poli

Nu numai traiectoria Politehnicii s-a modificat ca urmare a mariajului Iasi – Cristea ci si cea a fotbalistului. Ochit de Dinamo, Cristea a revenit in Capitala dupa ce, initial, "ciinii" au platit 400 000 de euro pentru 50% din drepturile federative asupra jucatorului. Dornic sa joace mereu, dupa un tur in "Groapa" in care si-a facut datoria ori de cite ori Mircea Rednic a apelat la el, Andrei a acceptat in iarna o noua provocare din partea Iasului, al doilea mariaj cu Poli curgind dupa coordonatele fericite din sezonul trecut. "Sint extrem de fericit ca Poli a scapat si acum de retrogradare, insa am si un regret mare legat de Iasi. Acest oras merita mai mult, merita sa se lupte pentru cupele europene! In ceea ce ma priveste, sper ca atit conducerea cit si fanii sa fi fost multumiti de aportul meu" spune Andrei. Ca acesta a pus mult suflet la Poli rezulta si dintr-un episod mai putin stiut, pe care fotbalistul nu vrea sa-l comenteze. Aflat intr-un moment in care clubul avea nevoie urgenta de bani, pentru o plata care nu suferea aminare, sefii Politehnicii au apelat la Cristea, jucatorul scotind imediat din banca 400 de milioane de lei vechi pentru a scoate echipa din impas!

Incotro?

Evolutiile bune din acest retur l-au propulsat pe Andrei in atentia mai multor echipe, CFR Cluj si Panthrakikos (echipa elena pregatita de Ilie Dumitrescu) fiind cele mai insistente. Discret, Cristea evita sa intre in amanunte: "Cred ca orice persoana este onorata atunci cind este apreciata. In ceea ce ma priveste, eu stiu doar ca trebuie sa fiu concentrat la maximum si in partida cu Rapid, din ultima etapa, pentru ca vreau sa plec frumos de la Poli. Apoi, trebuie sa revin la Dinamo, echipa de care apartin".

La 25 de ani, Cristea are tot viitorul in fata. Pina la casa care vrea sa si-o construiasca in Bacau sau planurile legate de o mica afacere pe care sa si-o puna pe picioare in orasul natal, fotbalul ramine prioritatea zero.

Cristea, asa cum nu-l cunoasteti

– Andrei, cum te-ai autodefini?

– Sint un tip normal, care are marele noroc sa faca ceea ce ii place in viata, adica sa joace fotbal. E o meserie care-mi place enorm, e o meserie apreciata, pe care incerc sa o fac cit pot de bine.

– Ce apreciezi cel mai mult in viata?

– Sinceritatea, loialitatea.

– Ce detesti?

– Perversitatea, fatarnicia.

– Esti religios?

– In proportii normale. Cred ca, la acest capitol, e important sa demonstrezi, nu sa vorbesti.

– Ai vreo superstitie?

– In afara de faptul ca pasesc pe teren cu dreptul, nu!

– Iti place sa apari in presa?

– Doar daca are legatura cu fotbalul. Nu imi place sa vorbesc despre viata personala.

– Ai fost prieten cu scoala?

– Pina in clasa a zecea, profesorii imi spuneau ca sint un elev foarte bun. Apoi, cind am fost cooptat la echipa mare a Bacaului, a trebuit sa ma adaptez. Am absolvit Facutatea de Educatie Fizica de la Bacau, acum urmez masterul.

– Esti innebunit dupa masini?

– Imi plac, insa nu intr-o masura excesiva. Ani de zile am avut un Rénault Laguna, acum conduc un BMW X5, model pe care l-am ales pentru siguranta.

– Dar dupa haine?

– Imi place sa ma imbrac frumos, de preferinta in tinute sport. Nu ies in oras in trening, iar la costume apelez doar la ocazii speciale.

– Ce hobby-uri ai?

– Imi place sa navighez pe internet, sa vad un film bun, comedii in special, sa merg la un concert si sa citesc, cartile mele preferate fiind cele psihologice.

– La ce echipa din strainatate ti-ar placea sa joci?

– La Barcelona sau Milan, la ultima jucind idolii mei, Raducioiu, Weah si Sevcenko. 

Andrei Cristea

Nascut pe 15 mai 1984, la Bacau.

Debut in divizia A: 1 iunie 2002.

1995 – 2000 LPS Bacau

2000 – 2004 FCM Bacau

2004 – 2006 Steaua Bucuresti

2006 – 2008 Politehnica Timisoara (imprumutat in returul sezonului 2007-2008 la Poli Iasi)

2008-2009 Dinamo / Poli Iasi

14 selectii la nationala de tineret

cinci selectii la nationala mare (2003 – Japonia, Italia; 2004 – Scotia; 2005 – Olanda, Rusia)

19 meciuri in Cupa UEFA; 2 meciuri in Champions League.

157 jocuri in Liga 1/36 goluri.

Comentarii