Cu picioarele pe pamint

luni, 22 noiembrie 2010, 23:21
3 MIN
 Cu picioarele pe pamint

In multe cazuri, declaratiile date de antrenori dupa meciuri sint incolore, inodore, insipide. Replici diplomatice, „bla-bla"-uri, scuze puerile ori laude desantate sint elemente de rezistenta ale registrului verbal utilizat de multi tehnicieni. Surpriza placuta, la sfirsitul meciului CSMU Politehnica – Unirea Alba Iulia, derulat simbata, in Copou, ambii capi ai bancilor tehnice au parasit tiparele amintite, avind luari de pozitii realiste.

In ciuda faptului ca echipa sa a avut mai multe suturi spre poarta iar raportul incercarilor cadrate a fost egal, 6-6 (daca la gazde punctam si autogolul lui Oara), tehnicianul Unirii, nu a contestat victoria gazdelor, ci doar diferenta de scor, lucru logic dupa aspectul partidei. In plus, Adorian Himcinschi a subliniat exact unde s-a facut diferenta, la nivelul experientei. Si antrenorul Iasului, a avut o pozitie corecta, succesul cu 4-0 neametindu-l pe Adrian Falub. Acesta a subliniat perfect principalul cistig obtinut simbata, ritmul si atitudinea avuta de elevii sai, mult schimbate in bine fata de primele trei meciuri in care a condus Iasul, meciuri etichetate de tehnician drept „foarte proaste" (deplasarile de la Craiova si Turda) si „prost" (cu Silvania). Fara sa-si critice public elevii, Falub a constientizat ca jocul de aparare a echipei sale a avut destule carente, doua aspecte fiind chiar suparatoare. Astfel, in ciuda faptului ca pe banda stinga a oaspetilor actionau un jucator supraponderal, Mircea Oprea, si un junior, Giurgiu, Iasul nu a gasit solutii pentru a bloca repetatele actiuni ofensive derulate de Unirea pe acel flanc, unde se intercala inteligent si Calin Cristea, poate cel mai valoros jucator al Albei. Aici poate fi vorba si de o neadaptare la sistemul tactic folosit simbata, „4-3-3", premiera in acest sezon, modul in care astfel de probleme apar cind fundasul de banda nu se descurca in duelurile „unu la unu", extrema nu coboara odata cu urcarea fundasului de banda advers ori mijlocasul nu stringe eficient in zona laterala. Mai surpinzatoare a fost apatia stoperilor ieseni, cuplul Vlaicu – Panait, care a fost pina acum unul dintre punctele de rezistenta ale echipei, permitindu-i unicului virf utilizat de ardeleni, juniorul Bus, sa aiba cinci incercari, patru dintre acestea – trei in urma unor lovituri de cap – din careu! Daca mai amintim si de cele doua oportunitati avute de pustiul de 16 ani Himcinschi, care a jucat ultimele 20 de minute, avem fondul cenusiu al tabloului  restantelor defensive, tusele finale fiind trase de incapacitatea de a inchide culoarele centrale, dovada si cele sase suturi periculoase trimise de oaspeti din afara careului!

Herghelegiu, surpriza cea placuta

Trecind la plusuri, trebuie remarcat faptul ca Iasul a speculat prompt orice naivitate a fundasilor adversi, cele cinci incercari cadrate semnate suta la suta de ieseni aducind trei goluri si o bara. Pe linga lipsa de experienta si chiar de incredere a adversarilor, ofensiva Politehnicii a avut un asemenea randament si pentru ca a cistigat mult in viteza prin titularizarea lui Herghelegiu si urcarea lui Kamara la un nivel mai aproape de cel etalat de ivorian la Pitesti. Completata cu precizia cu care Gado a obisnuit deja si cu disponibilitatea ridicata la efort a tehnicului Drida, obtinem explicatia inviorarii unui compartiment care a suferit rau in ultimele meciuri.

Revenind la spusele antrenorului iesean, poate cel mai important lucru pe care Falub l-a rostit simbata este cel legat de ultimele doua etape: „Victoria cu Alba Iulia ne da sperante, dar vom vedea unde sintem abia dupa meciurile cu Sibiul si UTA". Fraza logica, imbatarea cu apa rece in urma succesului la scor obtinut in fata unei trupe macinata de probleme interne majore fiind pericolul cel mai mare pentru CSMU, care va da adevaratele examene ale sfirsitului de tur in ultimele doua meciuri oficiale ale anului.

Comentarii