Cum iesim din foame?

vineri, 19 iunie 2009, 20:46
4 MIN
 Cum iesim din foame?

Impasul prin care trece FC Politehnica la ora actuala este vizibil pentru toata lumea. Cu punga goala, un actionariat aerian si o conducere lipsita de forta, fara antrenor, cu un lot subtire si imbatrinit, Poli se afla intr-una din cele mai grave crize din ultimii ani, gruparea ieseana neavind nici macar forta necesara de a indeplini conditia minimala de a negocia serios cu un antrenor!

De ce s-a ajuns aici e limpede. Neindeplinirea obligatiilor asumate de actionarii privati si dezechilibrul raportului calitate-pret din acest retur in care, desi s-a cheltuit mult si s-au facut datorii imense, s-a obtinut cel mai slab loc de la ultima revenire in Liga I si, implicit, bani putini din drepturile de televizare, sint principalele cauze ale secetei actuale existente in Copou, lipsa finantelor cauzind un blocaj general. Laptele si mierea care au curs in retur sint deja amintiri, pozele din vremurile extrem de tulburi din turul trecut incepind sa fie repuse pe tapet.

De unde apare milionul?

Cum viitorul sezon bate la usa, prima etapa fiind programata peste sase saptamini, Iasul e fortat sa iasa din amorteala si sa ia o decizie in privinta viitorului sau fotbalistic. Firesc, primul pas care trebuie facut este stabilirea bugetului. La ora actuala, dupa cum a anuntat vicepresedintele clubului, Vasile Simionas, banii care vor veni din drepturile de televizare, putin sub un milion de euro, nu vor reusi decit sa acopere datoriile existente, astfel ca aceasta sursa poate fi stearsa deja din proiectul pentru anul viitor. In conditiile in care pentru evitarea retrogradarii este nevoie de un buget ce se invirte in jurul a patru milioane de euro anual, Iasul ar avea nevoie de aproximativ doua milioane de euro pina la sfirsitul anului. In principiu, un milion de euro, poate chiar mai mult, ar putea fi obtinut din vinzarea de bilete, abonamente, publicitate si de la Fundatia Sportului Iesean. In discutie ar ramine, astfel, inca aproximativ un milion de euro. Cum din vinzarea de jucatori este greu de crezut ca se poate obtine ceva, singura solutie ramine alimentarea conturilor clubului din buzunarul unor agenti privati. Desi pare o suma derizorie pentru o echipa de fotbal si un oras de talia Iasului milionul de euro de care e nevoie este, la ora actuala, o Fata Morgana in conditiile in care actionarii privati ai clubului nu dadeau banii la timp nici inainte de criza economica, iar alte persoane nu se inghesuie linga echipa. Unele zvonuri, timide, afirma ca, pina la urma, se va reusi capacitarea unor forte private si Poli isi va trage sufletul pina la finele anului, chiar daca sustinerea nu va fi la nivelul asteptat.

Ce se va intimpla insa daca milionul de euro la care facem referire sau macar o suma apropiata de acest nivel nu va aparea din mediul privat? In ipoteza in care se va dori in continuare mentinerea echipei in Liga I unica solutie ramine sporirea aportului financiar al Primariei printr-o rectificare bugetara. De altfel, in ciuda problemelor cu care se confrunta majoritatea oraselor tarii, la ora actuala exista o tendinta din ce in ce mai vizibila de sprijinire consistenta a echipelor de fotbal de catre oficialitatile locale. In grupul oraselor al carui fotbal era alimentat de bugetele locale (Iasi, Timisoara, Cluj, etc), sint la un pas sa intre Bacaul (Consiliul Local a preluat in aceasta luna 90% din actiunile FCM, pe care vrea sa-l readuca in prima liga), Ploiesti (in ciuda promovarii Astrei, Consiliul Local vrea sa preia simbolul orasului, FC Petrolul, de la Petrom) ori Craiova (in ciuda dusmaniei dintre primarul Solomon si patronul Universitatii, Adrian Mititelu, primul a anuntat ca va da un milion de euro echipei oltene). Ca o paranteza, in cazul unor localitati presiunea contestatarilor acestei mode este redusa de faptul ca performanta sportiva inseamna prezenta in Cupele Europene (aici, exista insa si investitori puternici) si nu mentinerea in elita ori promovarea in Liga I.

Scenariul cel mai negativ pentru fotbalul iesean poate apare in cazul in care Poli nu va atrage bani din sectorul privat, iar Primaria va anunta ca nu poate suplimenta sustinerea echipei, estimata acum la peste 1,5 milioane de euro anual. In acest caz, drumul Iasului duce clar in Liga a II-a.

Timpul preseaza

Rezolvarea problemei asigurarii bugetului pentru sezonul viitor este o conditie necesara, nu si suficienta pentru ca iesenii sa-si clateasca ochii cu meciuri de prima mina. In cazul in care s-ar obtine fondurile necesare pentru stagiunea urmatoare, Poli trebuie sa se miste repede. Aducerea unui antrenor competent (conditie capitala, mai ales ca Iasul a dovedit din plin, in ultimii ani, ca depinde intr-o masura decisiva de prestatia bancii tehnice), echilibrarea cheltuielilor cu nivelul clasamentului si improspatarea lotului sint conditii esentiale pentru continuarea aventurii in Liga I.

Dar, despre strategii (foarte importante ramin cele pe termen mediu si lung, reasezarile cistigurilor jucatorilor, cosmetizarea imaginii clubului si revitalizarea Centrului de Copii si Juniori fiind capitole asupra carora e necesara o atentie maxima) cu alt prilej

Comentarii