DESTEPTAREA!

Subtitlu

luni, 10 noiembrie 2008, 22:00
9 MIN
 DESTEPTAREA!

Politehnica Iasi se afla pe locul XVI in Liga I, la egalitate de puncte cu ocupantele locurilor XIV si XV. La prima vedere, e prematur sa se vorbeasca de retrogradare, argumentele fiind multiple, de la distanta mica din "subsol", continuind cu faptul ca in zona amintita a clasamentului exista destule formatii modeste si sfirsind cu exemplul din sezonul trecut, in care Iasul a iernat, in "clasamentul adevarului", pe loc retrogradabil, pentru ca apoi sa se mentina in elita, dupa un retur bun.

Privind insa in adincul clubului iesean, pericolul retrogradarii are, acum, dimensiuni considerabile. Poate cele mai mari de la ultima revenire in Liga I! "Ziarul de Iasi" a stat de vorba cu toti factorii implicati la club, a aflat multe din culisele Politehnicii si a concluzionat ca alarma trebuie trasa urgent. Pentru ca lucrurile sa fie cit mai clare, am ales sa structuram urmatoarea analiza la singe, pe capitole.

1. Primarul Gheorghe Nichita

Nici cei mai aprigi contestatari ai primarului nu au cum sa nu-i recunoasca acestuia meritele legate de invierea fotbalului iesean. Intrata sub pulpana lui Nichita in momentul in care era in Divizia C, Politehnica a ajuns in prima liga in scurt timp, fiind acum la a cincea prezenta consecutiva in Liga I. Serviciul a fost reciproc, multi punind ascensiunea politica a primarului si pe seama succesului unei echipe care, dupa 1985, mai inspirase un singur sezon aerul elitei. Drept este sa recunoastem ca Nichita nu a avut grija de fotbal doar din ratiuni colaterale, pasiunea sa pentru "sportul-rege" fiind vecina cu patima.

La aceasta ora insa relatia Nichita – Poli pare tot mai aproape de zicala "Eu te-am facut, eu te omor". Principalul lucru care i se reproseaza celui care, practic, are inca in miini haturile clubului, desi functia sa este onorifica in Copou, este intirzierea "privatizarii" clubului. Iar acum, cind s-a realizat, privatizarea pare ratata! Nereusita atragerii unor investitori seriosi linga Politehnica nu e singurul lucru care i se imputa primarului. Faptul ca optica sa vizavi de fenomen e influentata fie de persoane care nu inteleg faptul ca una e Divizia C si alta e Divizia A sau ca fotbalul s-a schimbat radical fata de anii ’70-’80, asa cum sint fostii fotbalisti si arbitri din anturajul primarului, fie de persoane care au ca principal interes ograda proprie, cum e Marius Stan, seful Galatiului, contribuie din plin la alterarea atmosferei de la clubul din Copou. Lucru ce face, uneori, chiar sa conteze mai mult decit eforturile uriase pe care Nichita le-a facut pentru finantarea echipei de la bugetul local.

2. Actionarii clubului

Iulian Dascalu detine circa 27% din actiunile clubului iar Bogdan Ciuhodaru, Ioan Prisecaru, Maricel Popa, Dragos Paval, Lucian Grecu, Gheorghe Avram si Viorel Roman – peste 4%, fiecare. Chiar daca scriptic aceste procente vor fi oficializate in scurt timp, persoanele amintite sau reprezentantii lor au participat la mai multe sedinte ale Politehnicii, asumindu-si inca din returul trecut responsabilitatea de a finanta clubul. In ciuda faptului ca toti cei opt oameni de afaceri amintiti sint nume sonore in mediul de afaceri, cinci dintre ei aparind chiar in topul celor mai bogati oameni de afaceri din tara, nimeni nu a virat spre Copou vreun leu din obligatiile pe care le au pentru acest tur!

Firesc, e dreptul fiecaruia sa faca ce vrea cu banii lui. Foarte bine, cei opt puteau sa nu devina actionari la Poli, ceea ce, la ora actuala, inseamna sa dai bani. Nu foarte multi pentru un om puternic, circa 17 000 de euro anual pentru un procent la Poli. Dar, daca nu dau bani, de ce au mai intrat in joc? E intrebarea care chinuie multa lume, raspunsul legat de obligatiile fata de Nichita tinind doar pina la un punct.Acum, impasul grav financiar in care clubul se afla (datoriile sint de peste un milion de euro) si toate efectele care rezulta se datoreaza aproape exclusiv celor opt oameni amintiti, a caror faima a ajuns si in tara, Ovidiu Ioanitoaia etichetindu-i drept "tepari" intr-un editorial publicat recent de "Gazeta Sporturilor".

3. Conducerea executiva

Si aici lucrurile scirtiie rau de tot. Cu o echipa manageriala subtire, la propriu si la figurat, Politehnica are multe deficiente, in special la imagine, care e tandari, atit la nivel local cit si national. Fara persoane care sa iasa la inaintare, sa se lupte pentru club, sa se bata macar declarativ, Poli a ajuns sa fie cirpa pentru multi dintre ieseni, in special adversarii politici ai lui Nichita lovind clubul din toate pozitiile. Nici la nivel national nu se sta mai bine, acuzele de implicari in tot felul de lucruri necurate curgind in ultima perioada.  In plus, faptul ca Iasul a ajuns sa fie dezavantajata de arbitri in partide cu Farul, Pandurii sau Gaz Metan Medias spune foarte multe despre forta clubului la nivel central…

O alta problema grava este absenta unui departament de scouting, lucru ce a facut ca multe  transferuri sa fie efectuate de pe internet! Nu mai vorbim de marketing, un sector despre care fiecare persoana care sta mai mult de o saptamina in CA spune ca trebuie restructurat urgent! Lipsa resurselor financiare este unicul alibi al conducerii (e drept, unul destul de puternic) pentru aceasta stare de fapt presedintele Boca avind un singur merit important pina acum: a reusit sa-si apropie multi dintre jucatori, chiar daca pretul platit a fost destul de mare, multi componenti ai lotului avind contracte mari in comparatie cu prestatia lor.

4. Ionut Popa

Ca si in cazul lui Nichita, doar rauvoitorii nu pot sa nu-i recunoasca meritele lui Ionut Popa in mentinerea Politehnicii in elita. Lucrind intr-un club finantat in salturi, prost organizat si "neprotejat", Popa a facut minuni in Copou chiar din primul an, cind a pastrat echipa in Divizia A, desi a venit in Moldova intr-un moment in care Poli avea doua puncte dupa opt etape. In acest moment insa si antrenorul pare a fi in criza de idei, jobenul cu retete miraculoase ori discursuri mobilizatoare, ce au cintarit enorm de mult in ultimii ani, fiind din ce in ce mai gol, tratarea cu indulgenta a unor jucatori pentru care nu a avut inlocuitori incepind si ea sa-si arate coltii.In plus, riscul pe care Popa si l-a asumat atunci cind a ales sa foloseasca exclusiv registrul verbal al poantelor sau vaicarelilor pentru ca Iasul si, implicit, el, sa fie auzit la nivel national a inceput sa fie platit, multa lume privindu-l mai degraba ca pe un panglicar decit ca un antrenor preocupat, care isi pregateste cu minutiozitate aproape totul, pornind de la antrenamente si discutiile cu jucatorii si terminind cu declaratiile publice.

Nu trebuie trecut nici peste faptul ca implicarea antrenorului in campania electorala a primarului i-a adus deservicii de imagine, lucru care, prin reflexie, amplifica presiunea existenta asupra echipei.

5. Jucatorii

E limpede pentru toata lumea ca Poli are in lot multi jucatori care, la cum joaca acum, nu fac fata rigorilor Ligii I. Mijin, Paruolo, Kalai ori Mircea Oprea sint doar citeva exemple. Si lista ar putea continua! O alta problema foarte importanta este a existentei multor fotbalisti care joaca mai bine in afara terenului decit pe stadion, "campioni" fiind tocmai reprezentantii filonului local, Bilba si Ilie, Mijin tinindu-le isonul. Noutatea fata de alti ani in care derapajele la primele doua capitole reuseau sa fie depasite vine de la aparitia unor fisuri in vestiar.

Acordarea lui Bilba a primului contract anual din istoria Politehnicii format din sase cifre, in euro, (atacantul a speculat la maximum faptul ca putea pleca liber de la Poli la citeva luni dupa ce se refuzasera oferte de 500 000 euro) a stirnit nemultumiri in rindul celor care au dus greul la echipa, mai ales ca atacantul nu joaca nimic. In plus, si salariile strainilor, mai mari ca ale autohtonilor, a creat divergente, grupul nemaifiind unit ca in anii precedenti.

Foarte importanta este si absenta unui lider de vestiar, a unui jucator care sa stringa echipa sau sa fie liantul spre conducere, plecarea lui Radu Ciobanu resimtindu-se din plin la acest capitol. De aceea, frustrarile acumulate din cauza restantelor sau decalajelor salariale, a dezavantajarii echipei de catre arbitri, a rezultatelor proaste l-au determinat pina si pe capitanul echipei, Onut, sa aiba iesiri de genul celei de la finalul meciului cu Pandurii, cind capitanul echipei a trintit sau a spart tot ce i-a iesit in cale, acelasi jucator spunind chiar ca se gindeste la retragere! De plecarea din Copou, nu mai vorbim, acesta fiind cuvintul de ordine la aceasta ora in vestiar…

6. Centrul de Copii si Juniori

Vrem, nu vrem, trebuie sa recunoastem: Poli nu mai produce jucatori de valoare in ograda sa! Popa a fost pus la zid in mod repetat ca urmare a faptului ca nu acorda credit filonului local insa ceea ce s-a intimplat in ultima perioada demonstreaza ca antrenorul a avut dreptate, toti jucatorii imprumutati in aceasta vara dind chix pina si la formatii modeste din seria I a ligii secunde. Palimaru a fost pus pe liber de Petrolul Ploiesti, tot la "gazari", care ocupa locul VIII, cu "-3" la "adevar", Tincu nereusind sa joace decit citeva meciuri iar Straton citeva minute! La o formatie si mai sarmana, Cetate Suceava (locul 14, -10 la adevar), Stiubei e rezerva, iar cealalta mare speranta, Buhus, a fost trecuta pe linie moarta de antrenorul Marian Pana, ce a acuzat indolenta ieseanului. Cercul este vicios insa si la acest nivel, fiind greu sa ai pretentii de producere a unor fotbalisti de valoare atunci cind angajatii de la acest nivel nu-si incaseaza salariile modeste, de circa 1000 de lei lunar, cu lunile…

Concluzii

Asadar, situatia in care se afla Poli este critica, corabia peticita de atitea ori plesnind din toate incheieturile. Aflata intr-o zona retrogradabila, cu datorii de un milion de euro, macinata de tensiuni, Iasul are o singura solutie la dispozitie in a mai spera in redresare: crearea de urgenta a unei strategii coerente.  Pe termen scurt, aceasta presupune obtinerea a cit mai multe puncte din ultimele trei etape, lucru care e strict legat de achitarea unor restante salariale, detensionarea atmosferei incarcate existente la club si o mobilizare remarcabila la toate nivelele. Cu echipa iernind pe o pozitie mai putin friguroasa, este timp pentru ruperea multiplelor cercuri vicioase existente in Copou si crearea strategiei pe termen mediu.

Punctul de plecare ramine achitarea datoriilor presante, pentru evitarea pericolului nelicentierii prin care s-a trecut anul trecut. Apoi, retusarea lotului, pregatirea cu atentie a returului si obtinerea mentinerii in prima liga. Atentie! Acest lucru presupune accesarea unor resurse financiare mult mai reduse decit cele de care sint nevoie pentru o promovare in primul esalon!!!

In paralel cu punerea la adapost a echipei mari, e nevoie de o reparatie capitala la nivelul intregului club. Improspatarea personalului cu angajati competenti si bine platiti, construirea unei noi imagini a clubului, reorganizarea Centrului de Copii si Juniori sint doar citiva dintre pasii care trebuie facuti pentru creionarea strategiei pe termen lung, o strategie in care accentul poate fi pus fie pe cresterea de jucatori, fie pe importuri de valoare, din tara ori strainatate, multa lume orientindu-se in ultima perioada pe prima varianta.

 

Poli catalog la Medias

Branet (4) – daca o iesire gresita la un corner a ramas fara rezultat, faptul ca a respins gresit, in fata, sutul lui Prodan, din minutul 49, s-a dovedit a fi decisiv in joc.

Onut (5,5) – a fost la o palma de a egala in minutul 87; s-a achitat, in general, de sarcinile defensive, desi a fost, iarasi, nervos.

L. Munteanu (5) – lipsa de reactie la faza golului, atunci cind putea repara gafa lui Branet, daca il marca mai strins pe Boaru.

Kalai (4,5) – citeva executii sub nivelul ligii I.

Buta (5) – desi a fost depasit in citeva rinduri de Curtean, vedeta gazdelor nu a facut mare lucru.

Gavatorta (5,5) – un sut bun, in prelungirile primei reprize.

Naidin (5,5) – poate cel mai determinat jucator iesean.

Sfirlea (5,5) – citeva centrari bune.

Bratu (4,5) – absent.

Tanasa (5) – dintre cele patru oportunitati pe care le-a avut in actul doi, a inscris doar in faza in care asistentul Babadac a semnalizat, gresit, ofsaid.

Bilba (4) – turist.

Milea (5,5) – s-a daruit total, desi a incasat doua mingi puternice in figura.

Bersnjak (5) – nu a adus noutati importante.

Montiel (5,5) – citeva pase luminoase.

Comentarii