Doi pasi pina la aur

joi, 30 octombrie 2008, 21:50
3 MIN
 Doi pasi pina la aur

Tinarul pugilist Dragos Marin, pregatit la CSM-Gladiatorul  de antrenorii Constantin Dreer si Dumitru Agavriloaie, a realizat o performanta deosebita la Campionatele Mondiale de box pentru tineret, de la Guadalajara, ajungind in semifinalele competitiei si asigurindu-si, cel putin o medalie de bronz la categoria 57 kg. Dupa ce a trecut de thailandezul Masuk Wutthichai (decizie, 8-4) si de basarabeanul Vasile Tacu (9-0), Dragos a evoluat cu succes si in sferturi, dispunind de o maniera categorica de dominicanul Wellington Arias, decizia arbitrilor (9-2) fiind blinda fata de diferenta de valoare etalata intre cei doi boxeri. Pentru Dragos, semifinala reprezinta o piatra de incercare, adversarul sau fiind rusul Maksim Dadasev, care a trecut la puncte de sportivul Vitali Varabieu din Belarus. In cealalta semifinala se vor intilni Oleh Sheffer (Ucraina) si Oscar Valdez (Mexic). Contactat telefonic, Vasile Catea, presedintele gruparii CSM Gladiatorul Iasi si principalul animator al boxului iesean , considera ca va fi foarte greu pentru Marin sa cistige titlul, dar ca Dragos va da tot ce poate pentru o medalie dintr-un metal cit mai stralucitor. La gruparea CSM Gladiatorul s-au mai format si alti boxeri de valoare, in frunte cu campionii nationali Traian Lupu si Radu Zarif.

Dragos Marin nu este singurul boxer roman care se intoarce cu medalie din Mexic, alti doi pugilisti trecind cu succes de faza sferturilor: Razvan Andreiana a trecut, la categoria 54 kg, cu o decizie de 6-1, de Jonathan Vilarezo (Ecuador) si va lupta in semifinale cu australianul William Timacox, care a dispus de Josué Machado (Porto Rico), in cealalta semifinala evoluind Magomed Kurbanov (Rusia) si Matti Koota (Finlanda); la categoria 91 kg, Aurel Manole a avut nevoie de o singura victorie pentru a se califica in semifinale si a obtinut-o dupa un meci strins (6-4) cu Agron Preteni (Croatia). El va evolua in prima semifinala contra puternicului kazah Ivan Diciko, care l-a invins pe americanul Nicholas Kisner. Interesant este faptul ca, in cealalta semifinala, polonezul Marcin Siwy va incrucisa manusile cu Erislndy Savon, nimeni altul decit nepotul legendarului cubanez Felix Savon, triplu campion olimpic si sextuplu campion mondial.

Alti trei boxeri romani au fost eliminati in sferturi: Ciprian Apodaresei (51 kg) de catre uzbekul Buniodbek Masrapov (8-14), Bogdan Juratoni (69 kg) de mexicanul Oscar Molina (5-13) si Ionut Bodilcu de italianul Gianluca Rosciglione (3-6). Gabriel Podasca (60 kg) si Catalin Paraschiveanu (64 kg) au parasit competitia din optimi.

 

Pe urmele lui Gogol

Ultimul boxer iesean care a obtinut o medalie la Mondialele de tineret (juniori) a fost Ovidiu Bobirnat, care a cucerit bronzul la CM din 1996 de la Havana, la aceeasi categorie, el fiind avind dubla legitimare, la Vointa Iasi si BC Constanta. Daca va ajunge in finala, Dragos Marin va egala succesul din 1985 al lui Giani Gogol, care a ajuns pina in finala de la Bucuresti a Campionatului Mondial, categoria 60 kg. Daca va cistiga titlul, Dragos Marin ar putea deveni primul boxer iesean campion mondial.

 

Boxeri romani, campioni mondiali de tineret

Marcelica Tudoriu    51 kg  Bucuresti        1985

Daniel Maerean        57 kg  Bucuresti        1985

Mihai Leu                   63,5 kg           Havana 1987

Francisc Vastag        67 kg  Havana 1987

Dorel Simion 57 kg  Istanbul          1994

Sorin Tanasie            48 kg  Buenos Aires                        1998

Cristian Ciocan         ^91 kg            Agadir            2006

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii