Dupa o duzina de ani

marți, 21 august 2007, 20:58
3 MIN
 Dupa o duzina de ani

Altadata un partener traditional al tricolorilor, Turcia nu s-a mai intersectat cu nationala Romaniei de 12 ani, mai exact de la 15 februarie 1995, cind, la Izmir, s-a inregistrat un rezultat de egalitate, 1-1. Ovidiu Sabau a deschis scorul in min. 66, Saffet Sancakli a egalat cu un minut inainte de final, Marius Lacatus fiind eliminat din min. 75. In acea partida, selectionerul Romaniei era Anghel Iordanescu, care a folosit o formatie alcatuita in principal din jucatori ai campionatului autohton. In schimb, la turci pe banca era acelasi antrenor ca si acum, Fatih Terim. Daca din echipa Romaniei de atunci nu mai exista nici un jucator activ in lotul de astazi, in lotul Turciei regasim si astazi un jucator cu 12 ani mai virstnic, este vorba de legendarul atacant Hakan Sükür.
Anii care au trecut de la aceasta partida au fost cei mai productivi pentru reprezentativa otomana, care s-a calificat in premiera la Euro 1996, a ajuns in sferturile editiei Benelux din 2000 si a obtinut bronzul Cupei Mondiale din 2002, din Japonia si Coreea. Poate si din acest motiv, palmaresul intilnirilor romano-turce este net favorabil tricolorilor: 11 victorii si sapte remize din 21 de partide jucate, din 1923 pina astazi. Cele trei victorii ale turcilor au borne destul de indeparate in timp: 1923, 1960 si 1965. Ultima victorie romaneasca s-a inregistrat la Ankara, in 1987, cind tricolorii au invins cu 3-1.
Selectionerul de astazi al Romaniei, Victor Piturca, este multumit de faptul ca, inaintea angajantului meci cu Belarus de la Minsk, poate intilni un adversar puternic, cu sanse de calificare la Euro 2008. Insa lotul nu este exact ceea ce si-ar fi dorit Piturca. Daca fundasul Tamas a fost ignorat deoarece el va fi, oricum suspendat pentru Minsk, probleme apar pe flancul drept, unde Contra si renegatul Ogararu nu pot fi convocati, fiind accidentati, solutia principala fiind veteranul Petre Marin, iar cea de avarie, retragerea lui Nicolita in defensiva. La mijloc, socheaza revenirea lui Dorinel Munteanu, care ar fi putut juca si acum 12 ani, cind majoritatea stranierilor nu au putut fi convocati. In atac, Marica este titular incontestabil, Piturca suferind un necaz de ultima ora: Mazilu s-a accidentat la un antrenament (diagnostic, "contractura paracicatriciala" pe o leziune mai veche la coapsa piciorului sting), fiind convocat de urgenta dinamovistul Claudiu Niculescu.
Turcii acorda si ei o mare atentie acestui meci, pregatindu-se pentru partidele oficiale de la inceputul lunii septembrie, cu Malta (afara) si Ungaria (acasa). Echipa lui Fatih Terim se bate pentru locul II in grupa C, cu Bosnia si Norvegia, reprezentativa Greciei parind scapata in cistigatoare. De aceea, Terim a convocat tot ce are mai bun fotbalul otoman in acest moment, in frunte cu "batrinul" Hakan Sükür, care si acum este golgeterul echipei Semilunei in grupa preliminara, cu cinci reusite.
Partida de pe "Lia Manoliu" va incepe la ora 21,00 si va fi transmisa in direct pe TVR 1.

Formatiile probabile
Romania: Lobont – P. Marin, Goian, Chivu, Rat – D. Munteanu, Radoi – Nicolita, Mutu, Dica – Marica.
Turcia: Rüstü – Üzülmez, Toraman, M. Aurelio, Volkan – Karadeniz, Turan, Hamit Altintop, Emre – Tuncay, H. Sükür.

Comentarii