Espana uber alles!

Subtitlu

miercuri, 07 iulie 2010, 23:10
4 MIN
 Espana uber alles!

Germania: Neuer – Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng (’51 – Jansen) – Schweinsteiger, Khedira (’81 – Gomez) – Trochowski (’61 – Kroos), Özil, Podolski – Klose. Antrenor: Joachim Löw.

Spania: Casillas – Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila – Alonso (’90^2 – Marchena), Busquets – Iniesta, Xavi, Pedro (’86 – Silva) – Villa (’81 – Torres). Antrenor: Vicente Del Bosque.

Arbitru: Viktor Kassai (Ungaria)

0-1, min. 74: Puyol, se inalta de la 8 metri si inscrie imparabil cu capul, in urma unui corner executat de Xavi.

Finala Cupei Mondiale 2010 se va disputa intre doua echipe care nu au cistigat niciodata un titlu mondial. Si daca Olanda a fost foarte aproape in doua rinduri, Spania nu a simtit niciodata emotiile unei finale mondiale, locul IV adjudecat acum 60 de ani fiind virful aventurii spaniole la Cupa Mondiala. Totodata, Spania a reusit prima sa victorie la competitia suprema in fata Germaniei si a reeditat succesul din finala Euro 2008. Partida se anunta echilibrata, chiar daca nemtii lui Joachim Löw au aratat mai multi muschi incordati pina acum, iar scorul de 8-1 administrat tandemului Anglia – Argentina facea sa tremure multe inimi hispanice.

Dar ce s-a intimplat in semifinala de la Durban? O prima repriza lipsita, practic, de faze de poarta, datorita organizarii perfecte a ambelor echipe. Spania a mers cu ametitorul sau "tika-taka", jocul de pase care a scos multe echipe din titini si a avut singurele sanse de gol: Villa, singur in careu blocat de Neuer (‘6) si "capul" lui Puyol peste poarta, din centrarea lui Iniesta (’13). Nemtii au asteptat ocazia de contraatac pentru a-si valorifica eficienta demonstrata pina acum, dar era greu de trecut prin transeele lui Del Bosque. La pauza, "bunicul" de pe banca a schimbat "taka-taka" cu "ole-ole". Pedro si Iniesta, care au schimbat flancurile inca din prima repriza, i-au redus pe Lahm si Boateng la statura de ucenici, iar suturile din afara careului (Xabi Alonso in doua rinduri si Villa) i-au scos peri albi lui Neuer. Cea mai buna sansa de gol s-a irosit in min. 58: Pedro a sutat la poarta, portarul german a respins lateral, Iniesta a centrat la coltul opus, iar mingea a trecut la citiva milimetri de gheata fundasului Ramos. Culmea ca in aceasta furie ofensiva golul a venit tot de la un fundas, insa pina atunci a aparut ca din senin marea sansa a nemtilor in min. 70, la o faza lucrata pe partea stinga de Jansen si Podolski. Cel mai tinar jucator din lotul nemtilor, Kroos, nu s-a speriat la centrarea lui Podolski, dar sutul sau din careu, puternic si plasat, a fost respins de Casillas. Dupa golul lui Puyol, ibericii au avut imensa sansa de a inchide conturile (’83), insa Pedro, dupa un sprint prelungit si-a pierdut suflul la finalizare si a fost blocat de Neuer la marginea careului mare, desi Torres astepta in stinga, cu poarta goala in fata. Finalul disperat si asteptat al nemtilor nici n-a existat, practic, fiindca spaniolii au tinut cu toate fortele mingea departe de poarta lui Casillas. Victorie iberica, intr-un meci curat, fara cartonase galbene.

Del Bosque isi lauda nepotii

Selectionerul Spaniei, Vicente del Bosque, a laudat prestatia echipei sale in semifinala cistigata in fata Germaniei, scor 1-0, la Cupa Mondiala: "Sint foarte multumit. Am fost extraordinari, atit in aparare, cit si in atac. Le multumesc tuturor celor care au fost alaturi de aceasta echipa in aceasta perioada. Mergem mai departe si vom vedea daca putem cistiga finala Cupei Mondiale", a spus Vicente del Bosque imediat dupa fluierul final. Referitor la adversara din finala, Olanda, tehnicianul iberic a mentionat ca va fi o partida dificila. "Olanda a reprezentat foarte bune valorile fotbalului olandez la aceasta editie a Cupei Mondiale si sint sigur ca va fi un meci dificil", a spus antrenorul Spaniei.

Oful olandezilor

Asa cum am scris si in numarul trecut, Olanda – Spania, meciul care va fi ultimul act al Cupei Mondiale este o premiera nu numai in istoria turneelor finale ale competitiei supreme ci si pentru turneele europene. Nu s-au intilnit niciodata la marile festinuri, astfel ca trebuie sa aruncam un ochi pe palmaresul general, care este foarte sarac si foarte echilibrat  (doar noua meciuri disputate): patru victorii spaniole, patru olandeze si o remiza, golaverajul general fiind favorabil "batavilor": 15-11. Primul meci s-a disputat in cadrul Jocurilor Olimpice de la Anvers (1920!) si a revenit Spaniei cu 3-1, ultimul a fost un amical disputat la Rotterdam, in 2002, scor 2-1 pentru gazde. Insa Olanda a fost ranita, indirect, foarte tare de spanioli, in preliminariile Euro 1984. Meciurile directe au fost echilibrate (1-0 pentru Spania, 2-1 pentru Olanda), insa in ultima partida a grupei, Spania avea nevoie de o victorie la 11 (!) goluri diferenta pe terenul Maltei pentru a sufla calificarea de sub nasul Olandei. N-a fost 11-0, a fost 12-1 (!) si olandezii n-au uitat nici acum.

 

Comentarii