„Eu am crescut-o, este fetita mea”

vineri, 21 august 2009, 23:53
2 MIN
 „Eu am crescut-o, este fetita mea”

Tatal campioanei mondiale de atletism la 800 m,Caster Semenya, jura ca noua eroina nationala sud-africana este cu adevarat femeie, ca raspuns la intrebarile privitoare la sexul acestei alergatoare excelente de 18 ani.  "Este fetita mea. Eu am crescut-o si nu m-am indoit niciodata de feminitatea ei. Este femeie si pot repeta asta de un milion de ori", declara tatal ei pentru jurnalul popular The Sowetan. Ca si toate celelalte mari jurnale ale tarii, The Sowetan consacra prima pagina fenomenului anului la 800 m, sub titlul "Fata noastra de aur".
"Pentru prima oara sud-fricanii au pe cineva de care pot fi mindri, iar detractorii urla ca lupii", deplinge tatal campioanei mondiale. "Este nedrept. As vrea sa-mi lase fata in pace".
Totusi, chiar Federatia internationala de atletism (IAAF) a cerut Federatiei sud-africane sa-i furnizeze informatii privitoare la Caster Semenya, o tinara cu fata masculina si voce groasa, banuita de a fi hermafrodita si de a prezenta atribute feminine si masculine. seful Comitetului olimpic sud-african, Gideon Sam, a sarit in ajutorul sportivei sale: "Victoria sa este cu atit mai remarcabila cu cit a trebuit sa faca fata alegatiilor din presa referitoare la sexul sau", a subliniat el.
"Este o atleta remarcabila", a
insistat el, adaugind ca are incredere in comitetul de selectie al federatiei sud-africane.
Bunica lui Caster Semenya, Maphuthi Sekgala, 80 de ani, a povestit pentru Times ca nepoata sa, studenta in primul an la sport, a fost mereu jignita pentru aspectul ei masculin si pentru ca era singura fata in echipa locala de fotbal. "Asta nu m-a deranjat prea mult, pentru ca eu stiu ca ea este femeie, eu am crescut-o", a precizat bunica, intrebata in satul sau din provincia Limpopo, din nordul tarii. "M-a sunat dupa serii si mi-a spus ca este suspectata de a fi brabat. Ce pot face eu daca este tratata ca barbat, cind ea nu este? Dumnezeu i-a dat aceasta infatisare".
Inca absolut necunoscuta cu doar citeva saptamini in urma, Caster a venit dintr-un sat indepartat, unde a trait cu bunica sa, fara electricitate si apa curenta, in timpul anilor de scoala. Antrenorul sau, Michael Seme, se refera in cotidianul de limba afrikaans Beeld, de asemenea, la speculatiile privitoare la sexul elevei sale, recunoscind ca a trebuit adesea sa raspunda la intrebarile puse de alti tineri de virsta ei, care au intrebat-o daca este baiat. "A fost chiar umilita cu cruzine, in acest sezon, cind unii au vrut sa-i interzica accesul la toaleta femeilor". (AGERPRES)

Comentarii