Fotbal adevarat, nu soccer!

Subtitlu

vineri, 18 iunie 2010, 22:54
2 MIN
 Fotbal adevarat, nu soccer!

Slovenia: S. Handanovic – Brecko, Suler, Cesar, Jokic – Birsa (’87 – Dedic), Radosavljevic, Koren, Kirm – Ljubijankic (’74 – N. Pecnik; ‘90^4 – Komac), Novakovic. Antrenor: Matijaz Kek.

SUA: Howard – Cherundolo, Demerit, Onyewu (’80 – Gomez),  Bocanegra – Dempsey, Torres (’46 –  Edu), Bradley, Donovan – Altidore, Findley (’46-  Feilheber). Antrenor: Bob Bradley.

Cartonase galbene: Cesar (’35), Suler (‘69), Kirm (’72), Jokic (’75) – Findley (’40).

Arbitru: Koman Coulibaly (Mali).

1-0, min. 13: Birsa, cu un sut de la circa 22 de metri, din pozitie centrala;

2-0, min. 42: Ljubijankic, de la 11 metri, lateral stinga, din pozitie fata in fata cu Howard;

2-1, min. 48: Donovan, cu un sut in forta, pe sus, din apropiere, lateral dreapta, aproape de linia de fund.

2-2, min. 82: Bradley, de la 10 metri, dupa o pasa data de Altidore, care a deviat cu capul o lansare din apropierea jumatatii terenului.

Pesimismul legat de calitatea duelului dintre o echipa care a jucat submediocru in debutul victorios cu Algeria si selectionata singurei tari din lume in care "fotbal" este marca inregistrata de alt sport, a fost risipit repede. Punind serios osul, jucatorii celor doua formatii au dus imediat meciul spre viteza a patra, raritatea momentelor clare de finalizare fiind astfel trecuta pe planul doi. Europenii au rulat mai bine in primul act, deschiderea destul de rapida a scorului permitindu-le sa intre intr-un joc tactic convenabil. Americanii au gasit cum sa deschida culoarele defensivei slovene abia spre finalul reprizei, insa Handanovic a respins, greu, o lovitura libera executata de Torres (’36) iar Brecko (’40) a stopat, din fata lui Donovan, finalizarea unei actiuni colective briliante. Scapati de egalare, elevii lui Kek au replicat dur si au dus scorul la un nesperat 2-0 la pauza. Tabela s-a "strins" insa imediat dupa odihna, reusita lui Donovan ascutind si mai tare duelul. Dominarea SUA, crescinda pe masura scurgerii timpului, a avut roade spre final, dupa interventiile in fata lui Altidore (’70) si Bradley-fiul (’81), Handanovic fiind invins de ultimul, care i-a pus pe coji de nuca pe cei care-i suspectau tatal de nepotisme. "Unchiul Sam" nu s-a oprit si a ajuns in delir pentru citeva secunde in minutul 85, cind Edu a inscris; Coulibaly a vrut sa iasa si el la rampa la un asemenea spectacol si a anulat reusita, desi nici un sloven nu cazuse in impingerile reciproce care au avut loc in careu la lovitura libera care a precedat golul! Ultimul cuvint i-a apartinut lui Radosavljevic (’89), Howard spunind "veto" posibilitatii de a stabili un rezultat total nedrept uneia dintre cele mai vii dispute de pina acum.

Comentarii