Groapa cu lei

Subtitlu

luni, 26 mai 2008, 21:12
8 MIN
 Groapa cu lei

Franta sub semnul Leului

"Cocosul galic" s-a clasat in grupa de calificare la trei puncte in urma Italiei, dar in intilnirile directe s-a revansat fata de infringerea dureroasa din finala Cupei Mondiale. Ceea ce a incurcat pina la nivelul emotiilor situatia albastrilor a fost echipa Scotiei, aflata la un pas de a se amesteca decisiv in treburile granzilor. Insa forta deosebita a fotbalului din Hexagon a iesit invingatoare, chiar daca uneori pixurile inflorite cu venin au minjit blazonul selectionerului Domenech.

Franta este o echipa pe care noi o cunoastem bine si o s-o cunoastem si mai bine, pentru ca ne vom bate si in grupa pentru Mondiale. Multi spun ca echipa bleu se afla la schimb de generatii: Thuram si Makélélé vor spune adio nationalei dupa acest EURO, vor urma si altii, dar generatia veche nu pare a fi depus armele, cea medie inca mai progreseaza (cine l-ar fi vazut pe Flamini creierul Arsenalului?), iar tinerii sint pur si simplu incintatori: Ben Arfa, Benzema, Nasri. Iar daca Domenech isi permite luxul sa se dispenseze de un golgeter ca Trezeguet, pe care nu l-a inghitit niciodata, si sa mearga (ba chiar sa-i mearga) pe mina blazatului Anelka, inseamna ca fotbalul francez este mai puternic ca oricind.

Pentru viitor, totul depinde in ce masura se pot integra junii teribili intr-un angrenaj atit de aproape de perfectiune, ce astazi pare imposibil de dereglat. Si inca ceva: nationala despre care in mod obisnuit se spune ca umple campionatele straine, are acum, in ultima varianta prezentata de selectioner, opt jucatori de la Olympique Lyon!

Formatia standard: Coupet – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – Ribéry, Viéira, Makélélé, Malouda – Anelka, Henry. Din lotul largit mai fac parte: Landreau, Frey, Mandanda (portari), Evra, Boumsong, Clerc, Escudé, Mexès, Squillaci, A. Diarra, Flamini, Toulalan, L. Diarra, Govou, Nasri, Ben Arfa, Benzema, Cissé, Gomis.

Antrenor: Raymond Domenech (56 de ani) este un lyonez ambitios, cu ascendente catalane in singe. Ca jucator, a fost contemporan cu generatia lui Platini si Rocheteau si de aceea n-a prea bifat prea multe selectii in echipa nationala, in timp ce a evoluat la Lyon, Strasbourg, PSG si Bordeaux . Inainte de a ajunge, timp de 11 ani selectioner al echipelor de tineret (les bleuets) a antrenat la Mulhouse si Lyon si din 2004 a preluat echipa mare. Fara a fi un tactician desavirsit, Domenech profita de faptul ca organizarea jocului Frantei este inscrisa in codul genetic, principiile sale de selectie fiind stranii, nelipsind dintre acestea astrologia, cea de-a doua pasiune a tehnicianului.

Prezente la EURO: 1960 (IV), 1984 (campioana), 1992, 1996 (semifinalista), 2000 (campioana), 2004

Prezente la CM: 1930, 1934, 1938, 1954, 1958 (III), 1966, 1978, 1982 (IV), 1986 (III), 1998 (campioana), 2002, 2006 (finalista).

Calificare: 3-0 (d) cu Georgia (Malouda, Saha, Asatiani – autogol), 3-1 (a) cu Italia (Govou 2, Henry), 0-1 (d) cu Scotia, 5-0 (a) cu Feroe (Trézéguet 2, Saha, Henry, Anelka), 1-0 (d) cu Lituania (Anelka), 2-0 (a) cu Ucraina (Malouda, Anelka), 1-0 (a) cu Georgia (Nasri), 0-0 (d) cu Italia, 0-1 (a) cu Scotia, 6-0 (d) cu Feroe (Benzema 2, Anelka, Henry, Rothen, Ben Arfa), 2-0 (a) cu Lituania (Henry 2), 2-2 (d) cu Ucraina (Henry, Govou). Locul II in grupa B cu 26 de puncte.

Italia cinica

Franta si Italia, echipele care au dominat in ultimii ani scena fotbalului european, au doua puncte in comun: aria imensa de selectie si calitatea selectionerilor.

Daca Domenech nu este chiar Aimé Jacquet, nici macar Lemerre sau Santini (cu toate pacatele lor), atunci si Roberto Donadoni este inca departe de a se ridica la pretentia functiei de selectioner al unei campioane mondiale en-titre. Sarcina de selectioner este cu atit mai dificila, cu cit Italia, ca si Franta, are de unde alege. Daca in aparare este foarte greu sa contesti prezenta unor titani ca Materazzi, Cannavaro sau Grosso, plus Gattuso mai in fata,  in partea ofensiva, contrele abunda.

Punctul nevralgic al "squadrei azzurra" in 2006 a fost tocmai ofensiva, "odiosul" Materazzi fiind unul dintre golgeterii Italiei. De aceea, Donadoni a pus accent pe atac, dar deciziile sale au stirnit controverse imense: A renuntat la cel mai mare speculant al fotbalului mondial, "Pippo" Inzaghi, dar il mentine pe "batrinul" Del Piero (golgeterul campionatului italian) si il redescopera pe Cassano, a carui trecere pe la Real Madrid i-a facut mai mult rau, decit bine.

Chiar daca Franta arata mai bine in teren, nu putini sint aceia care vad Italia mai in fata. Asa s-a intimplat in finala de la Berlin, asa s-a intimplat in grupa de calificare. Insa Italia poate da si rateuri, asa cum s-a intimplat in 1996 si, mai ales la ultima editie, cind neputintele ofensive ale squadrei au dus-o la mina axei Copenhaga – Stockholm.

Formatia standard: Buffon – Panucci, Cannavaro, Materazzi, Grosso – Ambrosini, Pirlo, Gattuso – Camoranesi, Toni, Di Natale. Din lot mai fac parte: Amelia, De Sanctis (portari), Barzagli, Chiellini, Zambrotta, Aquilani, De Rossi, Montolivo, Perrotta, Borriello, Del Piero, Quagliarella.

Antrenor: Roberto Donadoni (45 de ani) a venit la nationala imediat dupa Cupa Mondiala 2006, ca urmare a retragerii in plina glorie a lui Marcello Lippi. Donadoni a fost un foarte mare jucator al Milanului anilor ’89-90, sub bagheta lui Arrigo Sacchi, dupa ce a venit de la Atalanta, bifind 63 de tricouri ale echipei nationale. Si-a incheiat cariera pe tarimuri exotice (SUA, Arabia Saudita). Inainte de a deveni angajatul Federatiei, Donadoni a antrenat pe Lecco, Livorno si Genoa. Propunerea de a lucra cu "squadra azzurra" a venit de la fostul sau coleg, Demetrio Albertini, vicepresedinte al forului de la Roma, care a considerat ca este momentul ca de reprezentativa sa se ocupe un om tinar.

Prezente la EURO: 1968 (campioana), 1980 (IV), 1988 (semifinalista), 1996, 2000 (finalista), 2004.

Prezente la CM: 1934 (campioana), 1938 (campioana), 1950, 1954, 1962, 1966, 1970 (II), 1974, 1978 (IV), 1982 (campioana), 1986, 1990 (III), 1994 (II), 1998, 2002, 2006 (campioana).

Calificare: 1-1 (a) cu Lituania (Inzaghi), 1-3 (d) cu Franta (Gilardino), 2-0 (a) cu Ucraina (Oddo, Toni), 3-1 (d) cu Georgia (de Rossi, Camoranesi, Perrotta), 2-0 (a) cu Scotia (Toni 2), 2-1 (d) cu Feroe (Inzaghi 2), 2-0 (d) cu Lituania (Quagliarella 2), 0-0 (a) cu Franta, 2-1 (d) cu Ucraina (di Natale 2), 2-0 (a) cu Georgia (Pirlo, Grosso), 2-1 (d) cu Scotia (Toni, Panucci), 3-1 (a) cu Feroe (Toni, Chiellini, Benjaminsen – autogol). Locul I in grupa B, cu 29 de puncte.

Olanda si inecatul la mal

"Portocala mecanica" nu a mai pupat o finala mondiala sau europeana din 1988, atunci cind golul de antologie al lui Marco van Basten a decis, in final, victoria cu 2-0 in fata URSS, in finala de la EURO1988. Intotdeauna, olandezii au fost considerati mari favoriti, insa au clacat in momentele decisive ca Euro 2000 (pe teren propriu) si 2004 sau CM 2006, cind au pierdut finala mica in fata Croatiei. Ceea ce n-au reusit corifei ai tacticii fotbalistice, ca Leo Beenhakker, Guus Hiddink, Dick Advocaat sau Frank Rijkaard, incearca sa obtina chiar eroul finalei de acum 20 de ani, Marco van Basten.

In preliminarii, Olanda a avut neplacuta surpriza de a se clasa in urma Romaniei, ceea ce a provocat fulgere si trasnete in "Tara Lalelelor". S-a spus ca sistemul 4-2-3-1 pe care vrea sa-l implementeze Marco nu se potriveste stilului de joc traditional, ca Van Nistelrooy este selectionat (sau neselectionat) fara acoperire, ca Robben nu este folosit cum trebuie etc. Cert este ca, in aceasta campanie de calificare, Olanda a apasat rareori pedala de acceleratie, dar cind a facut-o valoarea indubitabila s-a vazut. In privinta selectiei, renuntarea lui Clarence Seedorf (de dragul caruia van Basten nu s-a topit niciodata) si readmiterea lui Khalid Boulahrouz (recent revenit dupa o accidentare) sint ultimele noutati.

Formatia standard: Van der Saar – Heitinga, Bouma, Mathijsen, van Bronckhorst – De Zeeuw, Engelaar – Van der Vaart, Sneijder, Van Persie – Van Nistelrooy. Din lotul largit mai fac parte Stekelenburg, Timmer (portari), Ooijer, de Cler, Melchiot, Boulahrouz, Afellay, Engelaar, De Jong, Babel, Huntelaar, Kuyt, Robben, Vennegoor of Hesselink.

Antrenor: Marco van Basten (44 de ani) a fost un atacant de superclasa, mai intii la Ajax Amsterdam (pina in 1987) si apoi la AC Milan, pare a impartasi soarta lui Gica Hagi: valoarea antrenorului nu se ridica inca nici pe departe la cea a jucatorului. Totusi, Marco (la nationala din 2004) are citeva principii sanatoase de selectie, care il fac sa caute in permanenta tineri de talent, desi are material de belsug in lot. Mai rau cu asezarea in teren, fiindca Piturca a reusit sa-l citeasca impecabil.

Prezente la EURO: 1976 (III), 1980, 1988 (campioana), 1992 (semifinalista), 1996, 2000 (semifinalista), 2004 (semifinalista).

Prezente la CM: 1934, 1938, 1974 (II), 1978 (II), 1990, 1994, 1998 (IV), 2006.

Calificare: 1-0 (d) cu Luxemburg (Mathijsen), 3-0 (a) cu Belarus (van Persie 2, Kuyt), 1-1 (d) cu Bulgaria (van Persie), 2-1 (a) cu Albania (van Persie, Dede-autogol), 0-0 (a) cu Romania, 1-0 (d) cu Slovenia (van Bronckhorst), 2-0 (a) cu Bulgaria (Sneijder, van Nistelrooy), 1-0 (d) au Albania (van Nistelrooy), 0-1 (d) cu Romania, 2-0 (a) cu Slovenia (Sneijder, Huntelaar), 1-0 (a) cu Luxemburg (Koevermars), 1-2 (d) cu Belarus (van der Vaart). Locul II, in grupa G, cu 26 p.

Romania si armasarii de rasa

"Daca e sa fie, macar sa cazi de pe un armasar de rasa, nu de pe o gloaba". Sint cuvintele regretatului tehnician Titi Teasca, cuvinte potrivite pentru grupa tricolorilor de astazi. Nici "diavolul" nu putea aranja mai bine grupa C, cum au facut-o sortii. Tricolorii trebuie sa depaseasca din nou Olanda (si cu ce dor de razbunare vin aia…) si tot nu-i suficient, mai e nevoie sa pacalesti Franta sau Italia, finalistele Campionatului Mondial.

Si totusi, Teasca avea dreptate: in cazul unei necalificari onorabile, nimeni nu le-ar putea imputa ceva tricolorilor, insa o calificare in sferturi ar insemna o performanta de rasunet, care ne-ar face sa visam la mult mai mult. Ce atuuri are echipa Romaniei: soliditate in defensiva, concurenta pe aproape toate posturile si Adrian Mutu. Plus Victor Piturca, poate cel mai bun selectioner al grupei. Dezavantajele care pot aparea tin de capitolul psihic, insa, in conditiile in care n-au ce pierde prea mult, tricolorii ar putea juca dezinhibati cu cele trei mari forte ale Europei.

Formatia standard: Lobont – Contra, Tamas, Goian, Rat – Chivu, Codrea – Fl. Petre, Mutu, Cocis – Marica. Din lotul de 25 mai fac parte: Popa, Stancioiu (portari), Sapunaru, Ghionea, Moti, Radu, Nicolita, Radoi, Dica, Cristea, M. Niculae, D. Niculae, Bratu.

Antrenor: Victor Piturca (52 de ani) a calificat pentru a doua oara Romania la un turneu european, dupa ce in 2000, fusese mazilit de o camarila formata din jucatori mari cu caractere mici. Ca jucator, a fost un virf de careu, remarcat la Steaua (dupa episoadele Craiova, Pandurii si FC Olt), incheindu-si cariera in Franta la RC Lens. Dupa ce a inceput la Steaua si Craiova, antrenorul Piturca a calificat Romania, in premiera, la un turneu final Under 21 (1998). Intre 2000 si 2004 a antrenat Steaua.

Prezente la EURO: 1984, 1996, 2000

Prezente la CM: 1930, 1934, 1938, 1970, 1990, 1994, 1998.

Calificare: 2-2 (a) cu Bulgaria (Rosu, Marica), 2-0 (d) cu Albania (Dica, Mutu), 3-1 (a) cu Belarus (Mutu, Marica, Goian), 0-0 (d) cu Olanda, 3-0 (a) cu Luxemburg (Mutu, Contra, Marica), 2-1 (d) cu Slovenia (Tamas, Nicolita), 2-0 (a) cu Slovenia (Mutu, Contra), 3-1 (d) cu Belarus (Mutu 2, Dica), 1-0 (a) cu Olanda (Goian), 2-0 (d) cu Luxemburg (Fl. Petre, Marica), 0-1 (d) cu Bulgaria, 6-1 (a) cu Albania (Dica 2, D. Niculae 2, Tamas, Marica).

Programul grupei C

Ziua  Ora    Oras  Meci

9 iunie    19,00  Zurich Romania – Franta

9 iunie    21,45  Berna Olanda – Italia

13 iunie  19,00  Zurich Italia – Romania

13 iunie  21,45  Berna Olanda – Franta

17 iunie  21,45  Berna Olanda – Romania

17 iunie  21,45  Zurich Franta – Italia

Cote de calificare

Italia    2,50

Franta 2,75

Olanda   3,75

Romania  11,00

Comentarii