Grupa D: A venit vremea Spaniei?

Subtitlu

vineri, 30 mai 2008, 20:48
8 MIN
 Grupa D: A venit vremea Spaniei?

Grecia, in cautarea unui nou miracol

Cu patru ani in urma, Grecia realiza cea  mai mare surpriza din istoria Campionatelor Europene, cistigind titlul in Portugalia, desi era una dintre marile favorite la postura de codasa a editiei. Spania, Portugalia, Franta, Cehia si, din nou, tara gazda, au fost victimele echipei pregatite de Otto Rehhagel, tehnicianul german care a devenit subit "Otto cel Mare".

In preliminariile Cupei Mondiale, minunea elena a revenit la standardele obisnuite, clasindu-se a patra intr-o grupa dominata clar de Ucraina, iar calificarile pentru EURO 2008 a ajuns (nu fara emotii) alaturi de rivala Turcia, intr-o grupa in care doar Norvegia (rasuflata de mult, de pe vremea lui Eigil Olsen) mai conta.

Va reusi Grecia lui Rehhagel sa produca o noua surpriza? Estimarile sint mai degraba negative, pe urmele unei alte mari bombe europene (Danemarca 1992), care, la editia urmatoare, a avut o evolutie discreta. Mai ales ca, dintre jucatorii de acum patru ani, multi vor fi prezenti si in Austria, iar vedete noi nu au prea aparut pe tarmurile Marii Egee. In privinta sistemului de joc, Rehhagel a folosit in preliminarii modului 4-3-3, dar este tentat sa incerce, pentru turneul final, varianta 4-4-2.

Formatia standard: Nikopolidis – Seitaridis, Dellas, Kyrgiakos, Torosidis – Karagounis, Basinas, Katsouranis, Amanatidis – Gekas, Charisteas. Din lot mai fac parte: Chalkias, Tzorvas (portar), Vintra, Spiropoulos, Goumas, Pastatzoglou, Antzas, Giannakopoulos, Tziolis, Salpingidis, Liberopoulos, Samaras.

Selectioner: Otto Rehhagel (70 de ani), unul dintre cei mai prodigiosi antrenori germani din toate timpurile, alaturi de Sepp Herberger, Helmuth Schön, Udo Lattek sau Hannes Weisweiller. Inainte de a ajunge Otto cel Mare, a fost numit "copilul Bundesligii", fiind singurul tehnician care a depasit cifra de 1000 de partide in campionatul german. Aparator dirz intre 1960 si 1965 la Rot Weiss Essen si Hertha Berlin, Rehhagel a antrenat pe Arminia Bielefeld, Fortuna Düsseldorf, Werder Bremen (cu care a cistigat Cupa Cupelor in 1992), Bayern München si Kaiserlautern, pe care a adus-o in doi ani, din liga secunda in Liga Campionilor. Din 2001, antreneaza Grecia.

Prezente la EURO: 1980, 2004 (campioana).

Prezente la Cupa Mondiala: 1994.

Calificare: 1-0 (d) cu R. Moldova (Liberopoulos), 1-0 (a) cu Norvegia (Katsouranis), 4-0 (d) cu Bosnia-Hertegovina (Charisteas, Pastatsoglou, Samaras, Katsouranis), 1-4 (a) cu Turcia (Kyrgiakos), 1-0 (d) cu Malta (Basinas), 2-0 (a) cu Ungaria (Gekas, Seitaridis), 2-1 (a) cu R. Moldova (Charisteas, Liberopoulos), 2-2 (d) cu Norvegia (Kyrgiakos), 3-2 (a) cu Bosnia-Hertegovina (Charisteas, Gekas, Liberopoulos), 1-0 (d) cu Turcia (Amanatidis), 5-0 (a) cu Malta (Gekas 3, Basinas, Amanatidis), 2-1 (d) cu Ungaria (Basinas, Vancsak – autogol). Locul I in grupa C, cu 31 de puncte.

Rusia, bogata si flaminda de glorie

De cind s-a despartit de fosta URSS, Rusia incearca marea performanta cu degetul. Investitiile uriase, cu bani de toate culorile, au promovat fotbalul rusesc deocamdata la nivel de club, performantele in Cupa UEFA ale echipelor TSKA Moscova si (foarte recent) Zenit Sankt Petersburg, negasindu-si ecoul la echipa nationala.

Dupa iesirile din grupe la EURO 2004 si Weltmeisterschaft 2008, investitia la nivel de nationala s-a materializat prin aducerea unui antrenor de prima mina, Guus Hiddink, care a facut ca reprezentativele Coreei de Sud si Australiei sa-si depaseasca cu mult conditia. Calificarea rusilor la EURO 2008 a fost, ea insasi, un thrilller: start modest, revenire pe parcurs, victorie aplaudata cu Anglia, iar in final, o infringere in Israel care parea sa fie colacul de salvare a echipei Albionului. Rusia lui Hiddink a fost salvata de Croatia, care a jucat exceptional pe noul Wembley, desi era calificata!

Pe nedrept considerata de pariori ca ultima echipa in privinta sanselor de calificare din grupa D, Rusia are atuurile ei in raport cu Grecia sau Suedia. Hiddink, care oscileaza intre 3-5-2 si 4-4-2, se bazeaza in defensiva pe "blocul militar" de la TSKA si in atac pe stelele Zenitului, furnizate de conationalul sau, Dick Advocaat. Surprinzator, eroul finalei de la Manchester, mijlocasul Igor Denisov, a refuzat selectia in lotul pentru Austria si Elvetia.

Formatia standard: Akinfeev – Aniukov, Ignasevici, V. Berezutki, A. Berezutki, Kolodin – Semak, Bilialetdinov, Zirianov – Pogrebniak, Sicev. Din lot mai fac parte: Gabulov, Malafeev (portari), Sirokov, Ianbaev, Torbinski, Bistrov, Semsov, Jirkov, Adamov, Pavliucenko (eroul victoriei contra Angliei), Arsavin (suspendat pentru primele doua meciuri la EURO), Saenko.

Selectioner: Guus Hiddink (62 de ani), unul dintre cei mai titrati antrenori din ultima jumatate de secol. Fara o cariera notabila de jucator (la De Graafschap, Feyenord si in SUA), Hiddink s-a facut cunoscut la PSV Eindhoven, cucerind Cupa Campionilor Europeni in primul sau sezon de antrenor principal (in 1988, cu Benfica, in finala, la Stuttgart). Dupa ce a trecut pe la Fenerbahçe si Valencia, olandezul a preluat in 1995 nationala tarii sale, pe care a dus-o in semifinalele "Coupe du Monde", Franta 1998. Real Madrid, Betis Sevilla si Celtic Glasgow au fost etapele inainte de a conduce nationala sud-coreeana spre un loc IV la Mondialul asiatic din 2002, pentru a accepta (dupa un nou episod Eindhoven) o noua provocare venita din Australia. Italia si arbitrii au spus "No", unei accederi a "cangurilor" in sferturi si astfel s-a ajuns ca Hiddink sa devina primul selectioner strain la Moscova!

Prezente la EURO: 1960 (campioana), 1964 (finalista), 1968 (locul IV), 1972 (finalista), 1988 (finalista), 1992, 1996, 2004.

Prezente la CM: 1958, 1962, 1966 (locul IV), 1970, 1982, 1986, 1990, 1994, 2002. Palmaresul include si rezultatele fostei URSS.

Calificare: 0-0 (a) cu Croatia, 1-1 (a) cu Israel (Arsavin), 2-0 (a) cu Estonia (Pogrebniak, Sicev), 2-0 (d) cu FRI Macedonia (Bistrov, Arsavin), 2-0 (d) cu Estonia (Kerjakov 2), 4-0 (a) cu Andorra (Kerjakov 3, Sicev), 0-0 (d) cu Croatia, 3-0 (a) cu FRI Macedonia (V. Berezutki, Arsavin, Kerjakov), 0-3 (d) cu Anglia, 2-1 (a) cu Anglia (Pavliucenkov 2), 1-2 (d) cu Israel (Bilialetdinov), 1-0 (d) cu Andorra. Locul II in grupa E,  cu 24 de puncte.

Spania pustilor teribili

Paradoxul dintotdeauna al Spaniei fotbalistice este reprezentat de slabele performante ale nationalei, comparabile cu cele ale gigantilor, Real, Barcelona, Valencia si Atletico.

Un singur titlu european, obtinut in 1964 de un antrenor nonconformist (José Villalonga), care si-a dat seama ca rivalitatea Real – Barça este raul cel mare care dauneaza nationalei, si atit. Simbioza dintre un antrenor trecut mult de prima tinerete si o gasca tinara si avida de glorie, a renascut sperantele la Mondialul german, dar "taurasii" lui Aragones si-au inchipuit ca pot umili cocosul galic in somn si au platit scump. "Don Luis" s-a apropiat mult de marginea exterioara a farasului dupa startul preliminariilor EURO 2008, dar a refuzat demisia ceruta cu insistenta si a calificat Spania, dupa un final in forta.

Ca si la "Weltmeisterschaft", Aragones priveste mult in afara campusurilor "Bernabeu" si "Nou Camp" (probabil, din aceleasi motive ca Villalonga) si astfel se face ca noi tineri furiosi, ca Güiza (golgeterul Primerei Division) sau De La Red isi fac loc in "plantilla", in timp ce legenda vie Raul se multumeste cu jocuri de caritate. Si ar mai fi fost si sirbul naturalizat Bojan Krikic, daca pustanul infatuat doldora de talent n-ar fi refuzat o sansa care poate fi unica, chiar si la 18 ani. "Talentul creativ" este obsesia batrinului tehnician, iar exemplele vii se numesc David Villa si Fernando Torres.

Formatia standard: Casillas – Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila – Fabregas, Xavi, Senna, D. Silva – Villa, Torres. Din lot mai fac parte: Reina, Palop (portari), Arbeloa, Albiol, Juanito, Navarro, Xabi Alonso, Iniesta, de La Red, Cazorla, Güiza, Sergio Garcia.

Selectioner: Luis Aragones (70 de ani) a fost unul dintre jucatorii de mare valoare ai echipei Atletico Madrid din anii 1970, un fundas central puternic, dar cu un imens apetit ofensiv, fiind un specialist al loviturilor libere. Ca antrenor, si-a facut cariera in mare parte tot la Atletico, cu care a ajuns in finala Cupei Cupelor, 1n 1986 (0-3 cu Dinamo Kiev, la Marseille). Pregateste nationala Spaniei din 2004.

Prezente la EURO: 1964 (campioana), 1980, 1984 (finalista), 1988, 1996, 2000, 2004

Prezente la CM: 1934, 1950 (locul IV), 1962, 1966, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002

Calificare: 4-0 (a) cu Liechtenstein (Villa 2, Torres, L. Garcia), 2-3 (d) cu Irlanda de Nord (Xavi, Villa), 0-2 (d) cu Suedia, 2-1 (a) cu Danemarca (Morientes, Villa), 1-0 (a) cu Islanda (Iniesta), 2-0 (d) cu Letonia (Xavi, Zakreveskis – autogol), 2-0 (d) cu Liechtenstein (Villa 2), 1-1 (d) cu Islanda (Iniesta), 2-0 (a) cu Letonia (Xavi, Torres), 3-1 (d) cu Danemarca (Tamudo, Ramos, Riera), 3-0 (a) cu Suedia (Capdevila, Iniesta, Ramos), 1-0 (a) cu Irlanda de Nord (Xavi). Locul I in grupa F, cu 28 de puncte.

Suedia egal organizare plus Ibrahimovic

Cind auzim de nationala Suediei spunem ca este o echipa buna si atit. Jocul ei metodic, calculat, bazat pe aparatori inalti, mijlocasi bine disciplinati si unul-doi jucatori creativi in fata, face ca echipa nordica sa nu prea fie luata in serios. Desi clasata in urma Spaniei in grupa de calificare, "Tre Kronors" (echipa celor trei coroane) a avut mai putine emotii in privinta accederii la EURO decit stralucitoarea echipa iberica. Insusi faptul ca, in linia ofensiva s-a apelat la "matusalemicul"  Henrik Larsson (in prezent la Helsingborg) induce ideea ca fotbalul suedez duce lipsa de solutii noi.

In lotul suedez se afla si alti jucatori trecuti apropiati de crepuscul, precum Alexandersson, Anders Svensson, Freddy Ljungberg, asa ca nu e de mirare ca miza selectionerului Lars Lagerback este organizarea impecabila a jocului si, in momentele de finalizare, sclipirile singurei stele stralucitoare, Zlatan Ibrahimovic, omul care a adus titlul la Milano, in Serie A.  Johan Elmander si Markus Rosenberg pot fi, la acest turneu final, marile revelatii ale unei echipe care s-a calificat pentru a cincea oara consecutiv la un turneu final, fara a straluci.

Formatia standard: Issaksson – M. Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Stoor – Ljungberg, Linderoth, Källström, Wilhelmsson – Ållbäck, Ibrahimovic. Din lot mai fac parte: Shaban, Wiland (portari), Dorsin, Hansson, Granqvist, Alexandersson, D. Andersson, S. Larsson, A. Svensson, H. Larsson, Elmander, Rosenberg.

Selectioner: Lars Lågerbäck (60 de ani), activeaza la nationala din 1997, mai intii ca asistent al lui Tommy Söderberg, apoi in tandem cu acesta, pina la Euro 2004, in paralel ocupindu-se si de echipa de tineret. Ca jucator nu a excelat, evoluind in formatii mediocre din tara sa. Eliminarea la Cupa Mondiala din 2006, chiar daca s-a petrecut in fata tarii gazda, Germania, a provocat un val imens de critici in Suedia, dar "Lasse" s-a mentinut pe pozitie, raminerea sa ulterioara la nationala fiind determinata de parcursul echipei la EURO 2008.

Prezente la EURO: 1992 (semifinalista), 2000, 2004

Prezente la CM: 1934, 1938 (locul IV), 1950 (locul III), 1958 (finalista), 1970, 1974, 1978, 1990, 1994 (locul III), 2002, 2006.

Calificare: 1-0 (d) cu Letonia (Källström), 3-1 (a) cu Liechtenstein (Allback 2, Rosenberg), 2-0 (a) cu Spania (Elmander, Ållbäck), 2-1 (d) cu Islanda (Kallstrom, Wilhelmsson), 1-2 (d) cu Irlanda de Nord (Elmander), 3-3 (d) cu Danemarca (Elmander 2, Hansson) – meci omologat cu scorul de 3-0 pentru Suedia); 5-0 (a) cu Islanda (Ållback 2, A. Svensson, Mellberg, Rosenberg), 0-0 (a) cu Danemarca, 3-0 (d) cu Liechtenstein (Ljungberg, Wilhelmsson, A. Svensson), 1-1 (a) cu Irlanda de Nord (Mellberg), 0-3 (d) cu Spania, 2-1 (a) cu Letonia (Allback, Kallstrom). Locul II in grupa F, cu 26 de puncte.

Program

Ziua  Ora    Oras  Meci

10 iunie    19,00  Innsbruck       Spania – Rusia

10 iunie    21,45  Salzburg        Grecia – Suedia

14 iunie    19,00  Innsbruck       Suedia – Spania

14 iunie    21,45  Salzburg        Grecia – Rusia

18 iunie    21,45  Salzburg        Grecia – Spania

18 iunie    21,45  Innsbruck       Rusia – Suedia

Comentarii