Iaca marul discordiei

luni, 02 iulie 2012, 22:51
2 MIN
 Iaca marul discordiei

Suparati ca nu toti fotbalistii germani au interpretat imnul tarii la Euro 2012, oamenii politici din coalitia de guvernamant din Germania le-au cerut fotbalistilor selectionatei nationale sa intoneze toti, fara exceptie, imnul de stat al Germaniei inaintea fiecarui meci international, relateaza luni ziarul Bild. "Ei evolueaza pentru echipa nationala, dar nu pentru ei insisi", a remarcat premierul landului Hessen, Volker Bouffier (CDU), adaugand ca este "ingrijorator faptul ca trebuie sa discutam despre un lucru" care ar trebui sa fie de la sine inteles. O opinie similara a fost exprimata de ministrul de interne bavarez Joachim Herrmann. "Un meci international si o echipa nationala se asociaza cu intonarea imnului tarii", a subliniat el. "Cei care nu doresc sa cante imnul national ar trebui sa ramana doar la clubul lor", a mai spus acesta. Politicienii au fost sustinuti de legendarul fotbalist si om de sport Franz Beckenbauer, care a amintit ca, pe timpul cand era antrenor, el instituise in 1984 ca regula intonarea imnului national la toate meciurile, nu doar la cele din afara. ‘Asa am devenit campioni mondiali in 1990’, a spus el.
Evident, intonarea imnului nu este inca o garantie a victoriei. Este suficient sa ne amintim meciul din finala Euro 2012 intre spanioli si italieni (4-0) cand capitanul Squadrei Azzurra, Gianluigi Buffon, a cantat din toti plamanii, impreuna cu coechipierii sai,"’II Canto degli italiani", iar adversarii lor spanioli taceau pentru ca imnul Spaniei se interpreteaza in prezent fara cuvinte.
Un politician german de origine turca, copresedinte al Aliantei-90/Verzii, Cem Özdemir, s-a pronuntat impotriva unor prescriptii drastice pe aceasta tema. "O trasatura minunata a tarii noastre consta in faptul ca fiecare decide pentru el insusi daca sa cante sau nu" imnul national, a spus acesta, citat de Bild.
In semifinala cu Italia (1-2), in Nationalmannschaft au evoluat mai multi jucatori cu alte origini, Jérôme Boateng (ghanez), Sami Khedira (tunisian), Mesut Özil (turc), Lukas Podolski, Miroslav Klose (polonezi), Mario Gomez (spaniol), in timp ce pe banca de rezerve s-a aflat Ilkay Gündogan (turc) (AGERPRES)

Comentarii