Iasul a explodat

luni, 25 februarie 2008, 00:59
5 MIN
 Iasul a explodat

Poli: Branet – Homei, Onut, L. Munteanu, Pecnik – Ad. Ilie – A. Cristea (’89 Miclea), Bersnjak, Naidin (’83 – Ciobanu), Sfirlea – Bilba (’80 – Palimaru). Antrenor: Ionut Popa.

Steaua: Zapata – Golanski (’79- Nesu), Goian, Ghionea, Emeghara – Ov. Petre – Nicolita (’53 – Surdu), Plesan (’61 – Dayro Moreno), Dica, Mendoza – Pepe Moreno. Antrenor: Marius Lacatus.

Cartonase galbene: Branet – Goian.

Arbitri: T. Craciunescu, M. Savaniu, A. Onita.

1-0, min. 3: actiune Cristea pe dreapta, centrare sutata in mijlocul careului, de unde Nicolita reia imparabil in proprie poarta;

1-1, min. 47: Mendoza, cu un sut la coltul scurt de la circa 10 metri, lateral stinga;

2-1, min. 58: Cristea executa periculos o lovitura libera din lateral stinga, Zapata respinge cu greu, "recidiveaza" la reluarea cu capul a lui L. Munteanu din careul mic, insa nu mai poate face nimic la o noua reluare, a lui Onut.

In tur, uneltirile "boierilor" au fost la un pas sa-l dea jos de pe "tron" pe Popa cel Mare. Avind  oastea peticita, sabii boante si nori de ghinion deasupra-i , voievodul isi ducea greu crucea, ajungind sa fie privit ca un paria chiar de multi dintre cei care alta data il adulau.

Lucraturile curgeau, diferiti "soli" fiind trimisi pe la porti inalte pentru a-i aduce un succesor. Capos, conducatorul a indurat jignirile, nu a capitulat, stind ferm in scaun si pregatind campania de iarna. Cind a sunat goarna, si-a intarit oastea si a inceput sa se pregateasca pentru razboiul returului si prima lupta crincena, cu Steaua.

Cu 38 de grade temperatura, imbracat in "armura" norocoasa, inaugurata in urma cu patru ani, chiar in Ghencea, Popa nu a pirjolit cimpiile in fata oastei cu stele multe, adunata din toate colturile lumii. A trimis "armasarii" la atac, care au avut un sprint incredibil in primele 5 minute, cind Steaua a fost bagata in corzi, de a ajuns sa-si inscrie si un autogol. Chiar daca erau impinsi din spate de o galerie frenetica, ce a dominat des fundalul sonor, oaspetii s-au dezmeticit greu, pe la jumatatea primei reprize, cind au inceput sa mai teasa ceva. Branet a fost insa deranjat abia spre final, primul sut cadrat al bucurestenilor (semnat de Dica) aparind abia in minutul 39!

Startul actului doi a schimbat rolurile, Steaua pornind ca din pusca. Poli s-a clatinat la 1-1, insa a revenit repede, ex-stelistul Cristea fiind si la originea golului secund. "Fiara" ranita de pe banca oaspetilor a dat atunci semnalul ofensivei totale, Iasul fiind silit sa intre in transee si sa-si apere "zestrea" cu pretul "singelui" inovcat de atitea ori de antrenor. Ocrotita de sansa, dar si mai mult de Branet (ce l-a blocat imperial, in doua rinduri, pe Pepe Moreno, in min. 64 si 72 si a prins suturile lui Mendoza si Surdu), Poli a rezistat pina la final, chiar si atunci cind Craciunescu jr. a vrut sa egaleze, inventind o lovitura libera de pe 16 metri pentru Dica in min. 89. Astfel, Popa a oferit Iasului o victorie asteptata de aproape trei decenii in Copou. Atentie, insa! Lupta a fost cistigata, razboiul continua!

Declaratiile antrenorilor

Ionut Popa: "Am cistigat datorita jocului slab facut de Steaua si a faptului ca nenorocul din tur s-a intors. Am razbunat astfel jignirile profunde aduse echipei noastre in aceasta saptamina. Cu acest prilej ii adresez salutari sincere si de caracter domnului Muresan din partea echipei ce-si are domiciliul in Capitala Moldovei. Pentru a-i scuza glumele, ar fi bine sa glumeasca si cu o prima jucatorilor! Cu acest succes le-am dat o palma multora. (Ironic) Naidin, Munteanu sau Sfirlea cred ca au jucat binisor astazi si au demonstrat ca nu sint copiii mei, ci copiii Iasului. Arbitrajul era excelent daca nu dadea acea lovitura libera de pe 16 metri pe final".

Marius Lacatus: "Dupa aspectul jocului, am pierdut nemeritat. Daca nu ratam asa usor, puteam bate. Chiar daca sintem departe de fruntea clasamentului, ne jucam sansa mai departe. Important este sa eliminam greselile mici care ne costa puncte mari. Nu vreau sa spun ca arbitrul s-a implicat in victoria Politehnicii, insa nu e posibil ca in prima repriza, cind echipa medicala a Iasului a intrat de 5-6 ori pe teren si masinuta de alte citeva ori, sa fie date doar 2 minute de prelungire".

O victorie de 2 000 de euro

^ Ionut Popa a purtat aseara aceeasi camasa pe care a imbracat-o la debutul pe banca Politehnicii, cind a invins Steaua in Ghencea! "Are patru ani. Deschis un muzeu si fac cu ea bani pentru echipa!", a glumit tehnicianul, care a parat promisiunea ca va merge pe jos pina la Bucuresti daca bate Steaua: "Am spus ca fac asta daca batem cu 3-0!". Tehnicianul, care a explicat cu umor schemele tactice pregatite la momentele fixe ("Am folosit varianta H in atac si HB in aparare!") nu a uitat de echipa din satul natal, Soimii Pesac, caruia ii va darui doua mingi.

^ Primarul Iasului, Gheorghe Nichita, presedintele de onoare al Politehnicii, a aratat cu degetul spre cei care au insiunat ca Poli se va preda: "Sa le fie rusine obrazului. Am obtinut o victorie mare cit roata carului, care a demonstrat inca o data ca sintem curati. Inainte de meci am avut o discutie cu Popa si cu Boca in care am vrut sa vad daca echipa are promis ceva din alta parte si m-am convins ca nici acest lucru nu e real. Tinind cont de importanta jocului, s-a dublat prima de victorie, jucindu-se pentru 2 000 de euro. Chiar daca a fost un bonus mai mic decit al Stelei, jucatorii au demonstrat ca merita banii. Arbitrajul a judecat faulturile cu doua masuri, a permis ca Branet sa fie calcat in picioare si a inventat un fel de penalty, lovitura libera de pe 16 metri din final".

^ La oficiala au stat si doi jucatori stelisti care nu au incaput nici pe banca de rezerve, Baciu si Rica Neaga.

^ Pentru prima data la un meci in Copou, in tribuna au stat un procuror si prefectul, acest lucru fiind efectul noii legi de combatere a violentei pe stadioane.

^ Nicolita nu a fost pus la zid de Gigi Becali ("Nu sint suparat pe el!") si a fost aparat de Ionut Popa: "Parca mi-e un copil de suflet!".

A inceput calvarul lui Lacatus

Volubil, relaxat inainte de meci, patronul oaspetilor, Gigi Becali, care a venit insotit de circa 15 persoane, a plecat val-virtej de la stadion, spunind: "Asta nu e Steaua pe care o vreau. Speram sa dau patru la Iasi. Daca jucam asa, adio titlu!"

Dupa meci, insa, patronul si-a indreptat tirul asupra antrenorului: "Nu-l mai las pe Lacarus sa faca ce vrea el la echipa . Cum nu m-am implicat, cum s-a ales praful. Am vazut ca Dayro era pregatit sa fie titular, Radoi si Habibou sint apti, iar  Plesan trebuie sa se mai antreneze. Trebuia sa ma duc in cantonamente, sa vad cum se descurca echipa. Nu-l mai las pe Lacatus de capl lui! Daca batem pe CFR, mai pot spera la titlu, dar asa am zis si de Iasi si ne-au batut", a spus, telefonic, Becali la Fanatik Show

Comentarii