Inger sau demon?

joi, 26 noiembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Inger sau demon?

Arestarea lui Vasile Ianul a zguduit efectiv Iasul. Desi se stiau de problemele lui si, drept urmare, nu i s-a dat drept de semnatura si nu s-a incheiat nici un contract oficial, fostul nabab al fotbalului romanesc a fost instalat in fotoliul de presedinte al lui Poli pentru a-i fi atitat orgoliul si a-i produce o si mai mare sete de revansa. Evenimentele au luat-o insa inaintea gindurilor celor din Copou si, desi la prima vedere masura arestarii este injusta, Poli s-a vazut nevoita sa copie modelul… Dinamo (stranie coincidenta) si sa-l suspende din functie pe Vasile Ianul pina la clarificarea situatiei sale juridice.
Dincolo de ultimele evenimente de la Poli, microbistii comenteaza in fel si chip subiectul Vasile Ianul. "Ce sa-i faci ,daca a aruncat cu dolarii in stinga si in dreapta, prin cazinouri, acum trage ponoasele"; "E o lucratura, trebuia gasit un tap ispasitor" se poate auzi chiar si in tramvaie comentarii contradictorii. Parerile sint impartite insa daca s-ar face un scrutin majoritatea iesenilor l-ar declara (din primul tur!) nevinovat cu o majoriate confortabila pe fostul numar 1 dinamovist.. Concluzia unanima este ca, daca se acoperea de hirtii, Ianul nu ajungea aici.
Unde sint totusi banii? Varianta existentei unui cont in strainatate este negata, sub rezerva anonimatului, de doi apropiati lui Ianul. Faptul ca de cind a venit la Iasi traieste numai din imprumuturi alimenteaza aceasta ipoteza mai ales ca lumea si-a adus aminte de un episod consumat la banchetul de la ultima promovare a lui Poli in A, in vara lui ’95, atunci cind Ianul spunea ca "sint cel mai bogat om din lume pentru ca la citi prieteni am nu trebuie sa platesc nicaieri". Intre timp, numarul acestor prieteni s-a redus simtitor, ajungind simple cunostinte" iar cel care se dadea frate cu Tapie si a baut whisky cu Mendoza sau Berlusconi a ajuns sa imprumute cite 500 000 lei pentru nevoi curente.
Cu toate defectele sale, lumea il priveste cu mare simpatie pe Ianul acasa la el, chiar daca legenda spune ca atunci cind a plecat de la Iasi la Dinamo a blestemat-o pe Poli ca nu va mai promova si asa a fost. Unul dintre cei care ar baga mina in foc pentru Ianul este Parintele Vasile Ungureanu de la biserica Sf.Vasile din Iasi, acolo unde o capela s-a ridicat si datorita unei substantiale donatii date de Vasile Ianul, lucru consemnat si pe o placa aflata deasupra intrarii. "Dumnezeu e sus si vede tot ceea ce face omul pe Pamint. De aceea cred ca este si acum linga Vasile chiar daca el trece prin momente deosebit de grele. L-am cunoscut inca de pe vremea studentiei si am ramas prieteni pentru ca era un om deosebit din toate punctele de vedere. L-am ajutat pe vremea cind eram preot la Sirca si el presedinte la Poli. Cind constructia capelei se impotmolise, in ’91 am apelat la el si ne-a ajutat cu draga inima. Din cite il cunosc, daca ar avea acum numai 100 lei in buzunar si i-ai cere-o, ti-ar da-o." In Iasi multa lume spune ca acesta nu este singurul gest de filantropie facut de Ianul fata de biserici sau de persoane aflate la ananghie.
Cel mai grav lucru este insa faptul ca, fiind foarte bolnav (a slabit 27 de kilograme de cind a venit la Iasi!) masura luata poate sa-l zdruncine si mai tare pe cel care in ultimii ani nu a avut nici o clipa de liniste. Vizibil afectat, vicepresedintele lui FCM Poli, Emil Lupulescu, spunea despre fostul sau coechipier ca, dupa cite stie despre sanatatea si socul pe care l-a suferit prin arestare, acesta nu va muri acasa… Sa fie, oare, acesta tristul epilog al "legendei" Vasile Ianul? (Ovidiu MINEA)

Comentarii