La ce se asteapta Steaua?

Subtitlu

joi, 10 august 2006, 23:19
2 MIN
 La ce se asteapta Steaua?

Desi soarta calificarii echipei Steaua in grupele Ligii Campionilor se va juca pe 23 august la Bucuresti, nu incape indoiala ca reprezentanta Romaniei are prima sansa. In acest caz fericit, vom astepta cu emotii tragerea la soti a grupelor, care va avea loc doua zile mai tirziu, la Nyon. Cum se efectueaza operatiunea? Cele 32 de echipe calificate sint introduse in patru urne valorice, fiecare cu cite opt echipe, cu restrictia ca doua echipe din aceeasi tara sa nu faca parte din aceasta grupa. Criteriul de repartitie a echipelor in cele patru urne, este coeficientul UEFA al fiecarii echipe, compus din coeficientul propriu-zis al echipei plus 30 % din coeficientul tarii din care face parte. Fata de calcului coeficientului national, care determina numarul de echipe pentru fiecare tara in Cupele Europene, exista doua deosebiri: coeficientul de echipa se calculeaza „la zi” (cel national nu ia in calcule rezultatele din ultima editie incheiata) si nu se tine cont de rezultatele din tururile preliminarii (la coeficientul national aceste puncte sint injumatatite).
In Cupele Ligii Campionilor sint calificate direct 16 echipe: Barcelona, Real Madrid, Inter Milano, Manchester United, Olympique Lyon, FC Porto, PSV Eindhoven, Bayern München, Chelsea, AS Roma, Celtic Glasgow, Sporting Lisabona, Girondins Bordeaux, Werder Bremen, Olympiakos Pireu si Anderlecht (in ordinea coeficientilor).
Celelalte 16 echipe vor fi stabilite in urma retururilor meciurilor din turul III preliminar, dar putem sa aproximam componenta urnelor valorice, chiar indiferent de rezultatele din prima mansa si, implicit, de sansele de calificare. Pentru aceasta, vom anticipa calificarea echipelor cu coeficient superior, care se aseamana, in majoritatea cazurilor cu sansele echipelor de a accede in grupe. Ar rezulta schema din caseta, echipele fiind notate in ordinea coeficientilor UEFA.
In cazul in care aceasta ipoteza va fi contrazisa de rezultate, schimbari pot aparea numai in jos nu si in sus. De exemplu, daca Spartak Moscova se va califica in fata lui Slovan Liberec (lucru posibil, dupa 0-0 in Cehia), nu va urca in topul coeficientilor, deoarece rusii stau mai prost la acest capitol. Acelasi lucru este valabil si pentru meciurile Hamburg – Osasuna (0-0), ori Dinamo Kiev – Fenerbahçe. In acelasi timp, cum Steaua este pe pozitia a cincea in ipotetica urna a treia, este foarte greu de crezut ca ar putea promova in cea de-a doua, pentru aceasta fiind necesare cinci mari surprize, de exemplu, Liverpool, Milan, Valencia, Benfica si Ajax sa fie eliminate.
Concluzia este urmatoarea: in conditiile in care calificarea Stelei in optimile de finala ale Ligii Campionilor este foarte greu de obtinut, datorita superechipelor din primele doua grupe valorice, mai accesibila este ocuparea locului III, care permite continuarea drumului european in Cupa UEFA.
Posibile urne valorice
Urna I: Barcelona, Milan, Real Madrid, Inter, Liverpool, Arsenal, Manchester United, Valencia.
Urna a II-a: Lyon, Porto, Eindhoven, Bayern, Chelsea, Roma, Ajax, Celtic.
Urna a III-a: Lille, Sporting, Benfica, Bordeaux, STEAUA, Werder, Olympiakos, TSKA Moscova.
Urna a IV-a: AEK Atena, Anderlecht, Dinamo Kiev, Levski Sofia, Sahtior Donetk, Galatasaray, Hamburg, Liberec.

Comentarii