Laboratorul Euro 2004

miercuri, 12 februarie 2003, 00:00
2 MIN
 Laboratorul Euro 2004

Campania de calificare a tricolorilor pentru Euro 2004 va incepe, practic, astazi, in Cipru. O campanie care incepe cu handicap, ca in cursele de cai, deoarece infringerea tragicomica a elevilor lui Iordanescu, in fata Norvegiei, pe mocirla din Ghencea, atirna ca un pietroi de bilantul echipei Romaniei in grupa a II-a preliminara. Si cum primul meci se va disputa tot pe teren propriu, cu Danemarca, el devine, practic, hotaritor, fiindca o noua infringere pe teren propriu ar anula si sansele la baraj ale tricolorilor. In aceste conditii, o serie de jucatori din campionatul intern, unii cu state de serviciu la nationala (Vintila, Iencsi, Rat, Radoi, Dancia, Soava, V. Munteanu, O. Petre), altii fara (Stancioiu, Tamas, Grigorie, Bratu, Tanasa, Silvasan) se afla de o saptamina in "insula Afroditei", la pregatiri. Lor li s-au adaugat o mare parte din stranierii pasibili de selectie, pentru ca astazi incepe traditionalul patrulater cipriot, in care Romania debuteaza, pe stadionul din Limassol, contra Slovaciei. Lipsesc doar Adrian Ilie, Tararache (accidentati), Marius Niculae si Gica Popescu, al carui debut la Hannover 96 nu pare a-l fi convins pe "general" de necesitatea unei convocari de urgenta. Dintre autohtoni, Stoican s-a accidentat, iar Oprita a fost trimis la Steaua, sub rezerva unei convocari de urgenta in meciul retur. Vor fi prezenti la lot portarii Stelea si Lobont, fundasii Contra, Filipescu si Chivu, mijlocasii Codrea, Alin Stoica, Ghioane, Dorinel Munteanu si Mutu, atacantii Pancu, Ganea si Moldovan.
Echipa Romaniei are un palmares favorabil cu slovacii, din cele opt intilniri disputate pina acum, "tricolorii" cistigind patru, terminind trei la egalitate si pierzind doar una. Primele trei intilniri directe s-au disputat in perioada celui de-al doilea razboi mondial (cind Slovacia obtinuse, sub umbrela fascista, o efemera independenta), palmaresul fiind echilibrat: 3-2 la Bucuresti, in 1941, 0-1 la Bratislava in 1942 si 2-2 la Bucuresti, in 1943. In ultima perioada, Romania si Slovacia au fost de doua ori colege de grupa in preliminariile Euro, rezultatele fiind net in favoarea tricolorilor: 3-2 (Bucuresti, 1994), 2-0 (Kosice, 1995), 0-0 (Bucuresti, 1999) si 5-1 (Bratislava, 1999), la care se adauga amicalul din 2001, de la Ploiesti, incheiat 0-0. Slovacia, echipa pregatita de fostul international Ladislav Jurkemik face parte din grupa a V-a la Euro 2004, pierzind primele meciuri (0-3 cu Turcia, in deplasare si 1-2 cu Anglia acasa), intr-o grupa din care mai fac parte Macedonia si Liechtenstein.
Partida Romania – Slovacia de la Limassol va fi transmisa in direct de TVR 1 de la ora 20,00. In deschidere, va avea loc celalalt meci al primei zile, Rusia – Cipru. (Nic. G)

Comentarii