Lectiile amare ale campionatului

luni, 21 august 2000, 23:00
3 MIN
 Lectiile amare ale campionatului

Campionatul a produs, in etapa a III-a, primul seism, victoria la scor categoric a Stelei in fata dinamovistilor. Acest seism ar putea induce ideea unei crize de mari proportii in tabara "ciinilor" din Soseaua Stefan cel Mare. Dar meciul a fost in mare parte echilibrat, diferenta fiind conturata de-abia in ultimele cinci minute, atunci cind Vladoiu s-a razbunat pe antrenorul Dinu si tot neamul dinamovistilor, intr-o perioada cind stelistii jucau cu un om in minus. Rezultatul? Haita de ciini si dresorii lor sint bagati in sedinta, se vorbeste de matrasirea lui Dinu, pe care sint acum tintite toate sagetile presei. Ziaristii sint acum in masura sa razbune toate fanfaronadele lui "Mister", care poate isi da seama ca fotbalul este un fenomen atit de distinct specific, incit n-are nimic in comun cu istoria daco-romana si cu filosofia lui Kant si Schopenhauer. Numai ca, eternul principiu, cu "antrenorul e de vina" acopera si alte vini, manageriale, care nu pot scapa unei vederi lucide. Sa fie clar, absenta clarviziunii la centrul terenului si haosul defensiv sint pe felia lui Dinu, insa doar zgircenia conducatorilor a facut ca Lupescu sa numai fie in lotul dinamovist. S-au vindut jucatori cu ghiotura, fara a se fi gasit inlocuitori de calibru. Si fie vorba intre noi, nu numai Dinu e vinovat de forma catastrofala a unor jucatori care, alta data, erau de netrecut: Mihali, Hildan sau Vali Nastase.
Cit despre Steaua, iata ca antrenorul cu alura mai degraba de borfas, Victor Piturca, s-a dovedit de data aceasta, mai cunoscator in ale fotbalului, decit intelectualul Dinu, care nu ne indoim ca va invata din ultimele lectii amare. Daca va fi lasat sa-si continuie treaba, cum e normal sa fie…
Aseara, inca un antrenor supertitrat a suferit un esec neasteptat. Anghel Iordanescu si-a vazut Rapidul invins pe teren propriu de echipa condusa de fostul sau cirac de la nationala, Titi Dumitriu. Dincolo de regretul enorm al tehnicianului din Berceni, dincolo de faptul ca, la conferinta de presa, "generalul" nici n-a vrut sa pronunte numele oponentului sau, trebuie sa spunem ca Dumitriu a cistigat clar duelul tactic din Giulesti. Iordanescu a aplicat la echipa nationala principiul "pe-aici nu se trece" cu aparare aglomerata si mijloc asisderea, sistemul fiind incununat cu succes. Dar una e cu nationala, care trebuia sa invinga balauri nesatiosi si alta e cu Rapidul, echipa cu pretentii de suprematie. Desi si-a intarit pina in dinti meterezele, Iordanescu s-a vazut batut tocmai de propria aparare, prin care alde Vrajitoarea si Cezar Dinu a trecut ca prin brinza, mai degraba decit de Rocar.
Si daca mai adaugam un penalty clar ca lumina zilei refuzat bercenarilor, ajungem la ideea ca Rapidul n-avea cum cistiga acest meci, in ciuda faptului ca Iftodi si Schumacher au jucat foarte bine.
In sfirsit, etapa a III-a a adus in prim-plan primul meci suspect de blatita: la Ploiesti, Astra a invins Gloria Bistrita cu 2-0. Se anticipa un duel teribil al partii de jos a clasamentului si a iesit o parodie jalnica. Sa speram ca acest meci este una dintre ultimele sechele ale unei maladii cronice a fotbalului romanesc, dar faptul ca aceasta s-a produs in etapa a III-a ne ingrozeste…
Duminica, seara, in Giulesti: Rapid – Rocar Bucuresti 2-3 (2-1). Iftodi (’40, ’43) / Luca (’18 – penalty), Buia (’67), Cezar Dinu (’75). (Nic. G)

Comentarii