Manole, maurul, si-a facut datoria

luni, 23 noiembrie 1998, 00:00
4 MIN
 Manole, maurul, si-a facut datoria

Stadion Emil Alexandrescu, vreme rece, ninsoare, teren acoperit de zapada, 500 spectatori.
Poli: Cimpeanu – Gavrilescu, Popescu, Abalasei, Bordeanu – Manole (’48 Dobrea), Cotan, Botan, Ionescu (’68 Onofras) – Stancu, Puscas (’88 Tiron).
Tractorul: Ene – Andrasi (’74 Iliescu), Fodor, Cojocaru, Oancia, Dragan – Nan, Ghindaru, Mocanu (’57 Manea) – Gnandt, Harap.
Cartonase galbene: Stancu, Popescu – Fodor, Dragan.
Arbitraj bun: D. Badea (Bucuresti); C. Varzaru (Bucuresti), M. Ciglenean (Cluj).
Observator FRF: A. Gheorghe (Piatra Neamt).
1-0, min. 13: Manole se insurubeaza si inscrie din intoarcere, din mijlocul careului, dupa ce Puscas deviase cu capul o minge aruncata spre poarta brasoveana;
2-0, min. 47: Puscas a sutat "la firul zapezii" dintr-o lovitura libera de pe dreapta, din coltul careului, Ene a respins iar Manole a reluat in plasa.
Fara presedinte, arestat. Fara antrenor principal, demis luni. Fara Matinca, Paraschiv, Serban, Petrache si Cl. Stoica. Fara bani in buzunar. Inaintea meciului acesti patru de "fara" apareau obsedant in mintea tuturor celor de la Poli cit si a miinii de suporteri ieseni care au avut curajul de a infrunta furioasa Baba Iarna pentru a veni la meci. Pina la urma a iesit bine pentru gazde si asta in primul rind datorita "maurului" Manole care, desi a jucat cu intindere, a inscris doua goluri pina a fi inlocuit si a portarului Cimpeanu care a avut 3 interventii de exceptie la suturile lui Gnandt (’27), Nan (’52) si Manea (’64). Cotan si Ionescu au respins si ei de pe linia portii in minutele 14 si, respectiv, 60, dind senzatia ca ocaziile gazdelor semnate Cotan (‘4), Botan (’10) si Onofras (’89) nu ar fi fost suficiente pentru impresia artistica. De ramas au ramas insa golurile dar si trairea tribunei.
Cind in loc sa stai la gura sobei si sa privesti ninsoarea decupata din basmele lui Andersen esti pe stadion nu te poti multumi insa numai cu fotbalul placut oferit si cu faptul ca favoritii conduc. Mai intri in jocul doamnei Puscas si strigi permanent "Hai Puschi!", mai tragi o dusca din "taria" avuta in dotare, mai rizi atunci cind inginerul care venea de obicei echipat in Napoleon il blestema ridicind lingura din dotarea noului sau "look", de tiganca, pe arbitrul Badea care l-a evacuat din interiorul stadionului. Si cum voia buna nu putea fi stricata la sfirsit, mai pufnesti atunci cind antrenorul oaspetilor spune ca Paul Enache nu mai are nici o legatura cu Tractorul.
Cum majoritatea spectatorilor au intrat in scenariul prezentat mai sus, de la stadion lumea a plecat cu fetele luminoase de parca ar fi vazut o emisiune "Am intilnit si romani fericiti". Vacanta placuta!
+ Partida a inceput cu 10 minute mai tirziu, citiva jandarmi si doua tractoare (iesene, nu brasovene…) indepartind o parte din zapada depusa pe teren. + Ca urmare a covorului alb de pe stadion multi jucatori s-au vopsit cu negru sub ochi. Cel mai insistent a fost Bordeanu care era strigat de spectatori Predator. + Aproape sigur, in aceasta saptamina Vasile Ianul va fi suspendat de CA din functia de presedinte al clubului din Copou pina la lamurirea situatiei sale. Drept urmare, vicepresedintele Emil Lupulescu, cel care, de fapt, era singurul care semna acte la Poli, numai el avind acest drept, va redeveni numarul 1 al executivului iesean. + Ieseanul Vasile Matinca, cel care a fost suspendat 5 etape in urma eliminarii de la Fagaras va depune memoriu pentru reducerea pedepsei. + In prima repriza vicepresedintele lui Poli, E. Lupulescu, si directorul tehnic, L. Antohi, au stat pe marginea terenului. + La nivelul zvonisticii, in ipoteza in care Vasile Simionas nu ar reveni acasa, in Copou ar fi dorit Marin Barbu. + Dupa plecarea lui Ion Moldovan, Cimpeanu a redevenit titular, Tiron a fost rezerva iar Dobrea a jucat aproape o repriza. + La sfirsitul meciului tatal ieseanului Pascovici, care nu a intrat in primii 16, a purtat o discutie contradictorie cu L. Antohi si apoi cu N. Ciocirlan. + Oaspetii se interesau la sfirsit despre starea drumurilor pentru a alege traseul cel mai fericit spre casa. + Narcis Ciocirlan (antrenor secund FCM Poli Iasi): "Vreau sa multumesc in primul rind baietilor. A fost un succes al intregii munci depuse pina acum de fostul corp tehnic. Modificarile in echipa le-am facut datorita formei de moment. Cimpeanu a revenit intre buturi desi accidentarea de la Botosani, din Cupa, putea sa-l coste chiar si viata existind un risc de 3-5% in acest sens. Pe Manole l-am schimbat deoarece a jucat cu intindere si nu am vrut sa forteze. Ma bucur si pentru copilul nostru, Onofras care a avut o evolutie buna". + E. Moldovan (antrenor Tractorul): "Noi am avut patru, cinci ocazii iar Iasul doua insa ei au dat in plus doua goluri. Asa e fotbalul! Nu contest insa victoria gazdelor. In vara am pierdut 12 jucatori, dintre care 9 s-au dus la FC si e normal ca echipa sa aiba o lipsa de experienta si chiar valoare. In afara de faptul ca tot judetul a dat cei mai buni jucatori FC-ului, in rest nu a mai fost nici o relatie de subordonare fata de echipa amintit care, zic eu, e de departe cea mai valoroasa din serie. Poli se va bate cu Rocarul pentru locul 2." (Ovidiu MINEA)

Comentarii