Meritam mai mult

joi, 20 aprilie 2006, 23:13
6 MIN
 Meritam mai mult

Steaua: Carlos – Ogararu, Goian, Ghionea, Marin – Nicolita, Radoi, Paraschiv (’87 – Lovin), Bostina – Oprita (’89 – , Dica. Antrenor: Cosmin Olaroiu.
Middlesbrough: Schwarzer – Parnaby, Ehiogu, Bates, Quedroue – Morrison (’70 – Parlour), Boateng, Rochemback, Downing – Hasselbaink, Ayegbeni (’70 – Maccarone). Antrenor: Steve McClaren.
Arbitri: Alain Hamer (Luxemburg) – Jean-Philippe Izzo (Franta), Francis Creto (Luxemburg).
Cartonase galbene: Dica, Paraschiv, Goian, Nicolita, P. Marin / Schwarzer, Parlour.
1-0, min. 30: Radoi a pasat in careu, la Dica, aflat cu spatele la poarta in mijlocul careului, acesta a gasit culoarul pentru a suta din intoarcere in plasa lui Schwarzer.
Primo tempo: nota 5
O prima repriza putin spectaculoasa, cu doua echipe prudente, care nu vor sa riste. Si, pe banca, cu doi antrenori care au dovedit ca si-au studiat cu minutie adversarul. McClaren a simtit ca Steaua joaca pe benzi si englezii au strins foarte bine, in special pe dreapta, unde Nicolita nu s-a vazut, iar Ogararu a amplificat deruta, prin citeva gafe. De aceea, Olaroiu a preferat partea stinga si angajarile frontale, dintr-o astfel de faza venind singurul gol al partidei. Middlesbrough a preferata sa scape din chingi printr-o aparare avansate si cu mingi dirijate spre cele doua virfuri, Hasselbaink provocind panica in citeva rinduri. Golul Stelei a venit la o faza anodina, o aruncare lunga de la margine a lui Ogararu, o pasa in careu a lui Radoi si o executie de nota 10 a lui Dica, Boateng si Bates fiind electrocutati de solutia aleasa de decarul stelist. Tot de la o actiune banala, a pornit si dubla ocazie a englezilor din min. 41: o centrare a lui Boateng in careu, Ogararu a deviat in propria… bara, iar Carlos a respins peste poarta, pentru siguranta. La cornerul ce a urmat, sutul anemic al fundasului Quedroue, blocat de Carlos, a fost urmat de o reluare napraznica a lui Morrison, respinsa magistral de portarul portughez al Stelei. In rest, putem nota doar o minge intoarsa cu insistenta de Oprita spre Dica: daca acestuia din urma ii intra semifoarfeca, ar fi fost un gol de generic (’10).
Prima repriza s-a incheiat in avantajul Stelei, dar bucuria a fost estompata de „galbinarea” provocata de arbitrul luxemburghez: patru cartonase, toate acordate stelistilor, urmarea fiind ca Paraschiv si Nicolita nu vor juca pe „Riverside”.
Secundo tempo – nota 7
Aceasta insemna un singur lucru: ca dincolo de imperativul lui Olaroiu („nu primiti gol!”), trebuie majorat scorul, pentru ca, in Anglia, fara doi jucatori importanti, va fi extrem de greu de rezistat. Dupa trei minute de dueluri aspre la centrul terenului, Oprita a sprintat pe dreapta, dar portarul Schwarzer a speculat intirzierea centrarii, iar Ogararu a incercat poarta de la distanta. La cornerul executat de Bostina, Oprita a tras cu sete, dar Schwarzer a respins cu un reflex uimitor. Totul a culminat cu imensa ratare din min. 61, cind Dica s-a trezit in centrul careului singur cu portarul (in urma unui „cadou” de la Pernaby), dar a tras in australian dintr-o pozitie ideala. Meciul s-a mai echilibrat intre timp, dar Goian a ratat o alta ocazie imensa, nereusind sa speculeze, de la doi metri, o respingere defectuoasa a lui Schwarzer. In min. 82, toata suflarea de pe „Lia Manoliu” a vazut 2-0 pe tabela, cind Petre Marin a trimis pe linga poarta din pozitie foarte buna pentru coltul lung, dupa o combinatie inteligenta cu Dica. Exasperat, Bostina executa direct o lovitura libera, si mingea trece de putin pe linga poarta. Emotia provocata de intrarea lui Maccarone (omul care a decis calificarea lui „Boro” in detrimentul elvetienilor) a fost inutila, italianul nereusind decit un sut periculos de la 20 m, respins cu nesiguranta de Carlos
Decizia, pe „Riverside”
Steaua a facut o prima repriza modesta, dar nu chiar proasta. O a doua repriza buna, nu chiar exceptionala. Middlesbrough a facut, pe ansamblu, un meci mediocru. Cert este ca victoria se merita a fi mai consistenta, daca macar una dintre marile ocazii ale reprizei secunde (Dica, Goian, Marin) ar fi fost fructificata. Calificarea se joaca pe „Riverside Stadium” din Middlesbrough. Avem dreptul sa speram, mai ales ca „Boro” a reusit sa intoarca pe Basel de la 2-0 (in tur) si 1-0 in retur? Ne place sa credem ca Steaua nu este Basel, mai ales in aparare, chiar daca va fi lipsita de doi jucatori de baza.
Si mai stim ca jucatorii lui Olaroiu se simt foarte bine in deplasare. Avem presimtirea ca daca bucurestenii vor reusi sa inscrie pe „Riverside”, nu vor rata calificarea.
Bucurie de un galben
& La meci a asistat selectionerul Angliei, Sven Goran Eriksson, dornic sa vada citiva jucatori in perspectiva turneului final al Cupei Mondiale. Nu prea a avut ce vedea, englezii din formatia engleza dezamagind in corpore Parerea lui Sven despre meci si despre Steaua a fost laconica: „Very good game! Very good team”, suedezul laudindu-l, tot la fel de telegrafic, pe Mirel Radoi.
& Arbitrul Alain Hamer nu si-a dezmintit faima de pasionat al cartonaselor, acordind sapte avertismente. Dupa sanctionarea fatidica a lui Paraschiv si Nicolita, asteptam cu groaza ca urmeaza Radoi, si el pe lista neagra. Mirel a fost aproape dar Hamer l-a iertat. Oricum, multe cartonase acordate cam aiurea, inclusiv cel al portarului australian, pentru tragere de timp & Cel mai stupid a fost cel acordat (pe merit) lui Dica, chiar dupa inscrierea golului & Cind vor invata ai nostri ca „strip-tease-ul” inutil de dupa gol, costa echipa? & In schimb, brazilianul Rochemback, avertizat verbal de doua ori in primele cinci minute, a scapat de „icter”, desi a continuat sa faulteze & Inainte de meci, un fost jucator al lui „Boro”, irlandezul Fleming (care a jucat contra Stelei, in toamna cu Shelbourne) l-a comparat pe Nicolita, cu Freddy Ljungberg. Banel a semanat, intr-adevar, cu suedezul Arsenalului, prin deplasarile sale pe ambele laturi. Daca i-ar fi iesit si centrarile… & Un alt fost jucator, mult mai celebru, al team-ului englez, Fabrizio Ravanelli, a fost invitat special al canalului „Realitatea TV”, care a transmis meciul. „A fost un joc destul de strins, incheiat cu un avantaj meritat pentru Steaua, care s-a descurcat bine in prima repriza. Radoi a jucat foarte ordonat, stie meserie”, a spus fostul detinator al Ligii Campionilor, acum 10 ani, cu Juventus. & „Oracolul din Balcesti” a ghicit si acum rezultatul final, dar nu era incintat. „Trebuia sa inscriem mai multe goluri, dar poate spargem ghinionul in retur”, a spus Mitica Dragomir.
Ziceri dupa meci
n Cosmin Olaroiu: „Echipa a dominat jocul si ar fi meritat sa cistige mai consistent, daca tinem cont de ocaziile avute in repriza a doua. Cert este ca am adus o bucurie suporterilor, mai ales ca se apropie Pastele. Ne doare absenta lui Nicolita in retur, fiindca este un jucator rapid, dar avem si alte solutii la indemina. Va fi foarte greu in Anglia, dar cred ca vom face o treaba buna”.
n Gigi Becali: „Steaua a fost mult mai puternica. Chiar si la 1-0, englezilor le convenea scorul. Vor avea o surpriza neplacuta, vom inscrie si acolo. Cistigam cu 2-1”.
n Steve McLaren: „E OK, sintem multumiti cu scorul, pentru ca Steaua a presat mult in repriza a doua. Nu s-a terminat, ca mai avem un meci, in care se pot intimpla multe”.
Schalke – Sevilla 0-0
Cealalta semifinala, disputata aseara, pe stadionul „AufSchalke” din Gelsenkirchen, s-a incheiat nedecis, 0-0, echipa germana pregatita de Mirko Slomka nemareusind sa realizeze scorurile din fazele anterioare. In plus, Schalke a jucat ultimele 10 minute cu un om in minus, fundasul dreapta Krstajic fiind eliminat, dupa o altercatie cu Javi Navarro. Dar germanii au dominat meciul, chiar si in inferioritate numerica, dar apararea lui Juande Ramos a rezistat eroic. Echipa spaniola devine prima favorita a calificarii, returul urmind a avea loc la Sevilla.

Comentarii