Minune mare in boxul amator

miercuri, 11 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Minune mare in boxul amator

Reprezentantii SUA au fost marii perdanti ai turneului olimpic de box de la Sydney, yankeii nereusind sa obtina nici o medalie de aur. In afara de Cuba, care a cucerit trei titluri olimpice, Rusia si Kazahstanul s-au situat de cite doua ori pe cea mai inalta treapta a podiumului, Uzbekistanul a obtinut primul sau mare succes olimpic, Thailanda pe cel de-al doilea, in timp ce Franta si Marea Britanie au cucerit primele lor titluri dupa foarte multa vreme. In ceea ce priveste delegatia SUA, este pentru prima oara dupa 1948 cind a ramas fara aur olimpic, o lovitura grea pentru tara care a dat mari campioni ca Muhammad Ali, Joe Frazier, George Foreman, fratii Michael si Leon Spinks, Ray "Sugar" Leonard, toti campioni olimpici inainte de a deveni vedete de prim rang ale ringului profesionist. Americanii s-au ales la Sydney doar cu doi finalisti, Ricardo Juarez si Ricardo Williams, si doi medaliati cu bronz. Oficialii americani au criticat vehement decizia luata in finala categoriei pana, in care, zic ei, doar arbitrii l-au vazut pe Juarez, invins de kazahul Sattarhanov.
Federatia internationala de box, AIBA, a fost de acord cu pozitia americana, l-a suspendat pe patru ani pe arbitrul de ring rus, dar titlul olimpic a ramas bun cistigat pentru Kazahstan.
La rindul lor, cubanezii, desi au reusit sa-si mentina pozitia fruntasa in ierarhia boxului amator, nu sint foarte multumiti, ei fiind convinsi ca, daca mafia arbitrajelor nu i-ar fi lucrat, ar mai fi obtinut cel putin inca patru medalii de aur. Inainte de concursul olimpic, diriguitorii boxului cubanez aveau certitudinea ca toti cei 12 boxeri ai lor vor urca pe podium. Cu toate acestea, de-abia jumatate s-au intors la Havana cu medalii, fiind depasiti la acest aspect de rusi, cu sapte boxeri medaliati. Rusia a primit, de altfel, si traditionalul trofeu "Val Baker", destinat celui mai bun pugilist al turneului olimpic, trofeu decernat semimijlociului Oleg Saitov.
Dictatorul Cubei, Fidel Castro a blamat din nou "mafia infioratoare compusa din judecatorii boxului international", care, in opinia sa i-a frustat pe conationalii sai de alte medalii pe deplin meritate. Protestul lui Castro vine la un an dupa ce echipa de box a Cubei s-a retras din finalele CM de la Houston, oferind, astfel, yankeilor locul I in clasamentul pe natiuni al competitiei. Asa s-a intimplat minunea ca legendarul Felix Savon sa piarda titlul la categoria grea, invins, prin neprezentare in finala de Charles Bennett. La Sydney, cei doi s-au intilnit in sferturile de finala, Savon surclasindu-l pe campionul mondial en-titre.
Astfel, in boxul amator s-a intimplat minunea: americanii si cubanezii s-au trezit de aceeasi parte a baricadei, ambele natiuni rivale criticind cu asprime mafia boxului ex-sovietic. (Nic. G)

Comentarii