Miracolul din Baragan

joi, 11 iunie 2009, 21:38
4 MIN
 Miracolul din Baragan

Echipa pregatita de Dan Petrescu a devenit noua campioana a Romaniei la fotbal in sezonul 2008-2009, la numai trei ani de la promovarea in primul esalon, devansind marile puteri ale fotbalului romanesc, Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj si FC Timisoara. De la infiintare, in anul 1954, pina in 2002, atunci cind a fost preluata de omul de afaceri Dumitru Bucsaru, echipa din Urziceni a evoluat in esaloanele inferioare ale fotbalului romanesc. Finantatorul gruparii s-a remarcat printr-o discretie totala atit fata de banca tehnica, peste care se zice ca nu a intervenit niciodata, dar si fata de mass-media.

Unirea Urziceni a promovat in anul 2006 in primul esalon cu tehnicianul Costel Orac pe banca, dupa un baraj in trei alaturi de FC Bihor si Forex Brasov. insa echipa ialomiteana a devenit rapid o forta in campionatul romanesc odata cu cooptarea in club a managerului Mihai Stoica si a tehnicianului Dan Petrescu. Daca la finalul primului an in Liga I a obtinut un onorant loc X, in sezonul urmator a reusit sa prinda un loc cinci, plus o finala de Cupa Romaniei, acestea fiind cele mai bune performante din istoria clubului pina la cucerirea titlului din acest an. In turul preliminar al Cupei UEFA, Unirea a dat peste puternica echipa germana Hamburg, insa din cauza lipsei experientei internationale, dupa un 0-0 in deplasare, a cedat l pe teren propriu, scor 0-2.

Campionatul 2008-2009 avea sa fie anul de gratie al echipei ialomitene. Dupa un tur de exceptie, Unirea a reusit sa cistige titlul dupa un retur in care a primit doar sase goluri si a reusit sa-si invinga adversarii directi la titlu, FC Timisoara si Dinamo. Acest titlu de campion este primul din cariera si pentru Dan Petrescu, care este antrenorul ialomitenilor de la data de 1 octombrie 2006. El a mai pregatit in cariera Sportul Studentesc, cea mai buna performanta a lui fiind o clasare pe locul 6, in sezonul 2004-2005. A avut si o experienta la Rapid, atunci cind la giulesteni era presedinte impresaul Ioan Becali, insa nu a confirmat si a fost demis dupa doar 6 etape. Petrescu este primul jucator din generatia de aur a fotbalului romanesc care reuseste o performanta pe plan intern, desi in Liga I au mai antrenat Ioan Ovidiu Sabau, Gheorghe Hagi, Marius Lacatus, Ilie Dumitrescu sau Dorinel Munteanu. 

Un lot de numai doua milioane

Lotul cu care Unirea Urziceni a reusit sa obtina titlul in acest sezon este alcatuit, in principal, de jucatori "refuzati" de cluburile mari ale Romaniei. Daca in poarta, Dan Petrescu a mers pe mina pustiului lituanian Giedrius Arlauskis, in detrimentul experimentatului Bogdan Stelea, cedat intre timp la Brasov, apararea, cea mai sigura din campionat, este formata din Epaminonda Nicu, cel mai vechi component al lotului, Galamaz, Fernandes si Bordeanu. La mijlocul terenului, Paduretu, Gomez, Varga si Apostol au dus greul, pentru ca in atac, tehnicianul sa merga pe mina internationalului de tineret Raul Rusescu si a lui Marius Bilasco. Alti jucatori care au mai intrat pe parcursul acestui sezon au fost Mehmedovic, Todoran, Balan, Burns, Brandan, Sorin Frunza, Onofras si Danalache.

Valoarea acestui lot, la inceputul sezonului 2008-2009, nu depasea 2 milioane de euro. Cel mai scump transfer al Unirii Urziceni a fost acela a lui Dinu Todoran, de la Farul, pentru 300.000 de euro, apoi, Iulian Apostol, pentru care s-au platit 200.000 de euro, restul de jucatori fiind achizitionati pe sume modice, intre 50.000 si 150.000 de euro. Ca o rasplata a muncii echipei si a performantei obtinute, noul selectioner al romaniei, Razvan Lucescu, a chemat la lot pentru partida cu Lituania si trei componenti ai ialomitenilor, Galamaz, Paduretu si Apostol, ultimul fiind chiar titular, cu o evolutie apreciata de toata lumea. Cu aproximativ 17.000 de locuitori, orasul Urziceni este cel mai mic dintre toate reprezentantele celei mai importante competitii intercluburi a Europei. Deoarece stadionul Tineretului, cu o capacitate de 7.000 de locuri, nu indeplineste standardele UEFA, echipa pregatita de Dan Petrescu va evolua in grupele Ligii Campionilor cel mai probabil pe stadionul din Ghencea, in baza bunelor relatii pe care patronul echipei le are cu omologul sau de la Steaua, Gigi Becali.  Si iata cum, o echipa care acum citiva ani nu exista pe harta fotbalului romanesc a ajuns sa cistige titlul in Liga I, sa participe direct in grupele Ligii Campionilor, si astfel sa produca cea mai mare surpriza din "ultimii douazeci de ani din fotbalul romanesc", asa cum a spus Dumitru Dragomir.

Acesta este pentru al doilea an consecutiv cind o echipa din provincie cistiga titlul de campioana in Liga I, dupa ce anul trecut in competitia interna s-a impus formatia antrenata de Ioan Andone, CFR Cluj. Nu s-a mai intimplat ca titlul sa fie cistigat de doua ori consecutiv de echipe din provincie de mai bine de 28 de ani, atunci cind Universitatea Craiova se impunea in sezoanele 1979-1980 si 1980-1981. (NewsIn)

Comentarii