Nadal, noul rege

duminică, 06 iulie 2008, 22:30
2 MIN
 Nadal, noul rege

Federer nu l-a invins niciodata pe Nadal pe zgura de la Roland Garros, dar la Wimbledon, elvetianul a fost intotdeauna seful. A treia finala consecutiva dintre cei doi monstri sacri ai tenisului a fost una care s-a intins pe cinci seturi, in care ambii jucatori au reusit lovituri de cel mai inalt nivel spectacular, dar au dat si numeroase "chifle".

Finala a inceput cu un Nadal decis mai mult ca oricind sa sfarime suprematia "ceasornicarului" pe terenuri rapide: doua seturi cistigate cu 6-4, la ultimul, spaniolul avind o revenire senzationala de la 1-4. In setul III, la scorul de 6-5 pentru Federer, dar 40-0 pentru "Rafa" pe propriul serviciu, a venit ploaia binecuvintata de elvetian, care – fara a fi recunoscut ca un "Rain Man" – a profitat din plin de intreruperea de aproape doua ore. El a reusit sa recupereze avantajul maxim obtinut de spaniol, dar nu si-a adjudecat setul decit la tie-break.

Si setul al patrulea a ajuns la tie-break, dupa o evolutie "cap-cap", iar Rafael Nadal a clacat in momentul decisiv cind conducea cu 5-2. Odata mai mult, Roger s-a dovedit mult mai forte din punct de vedere psihic, adjudecindu-si tie-break-ul cu 10-8, dupa doua mingi de meci ratate de spaniol. A urmat un set decisiv, cu un Federer remontat si un Nadal care a scapat victoria printre degete in setul anterior. De data aceasta, ploaia a tinut cu "Rafa".

La scorul de 2-2, meciul s-a intrerupt din nou. Si acest set s-a derulat cap la cap pina aproape de final, cu mentiunea ca serviciile lui Roger au fost mai bune, iar prima oportunitate de break (irosita) a apartinut tot liderului mondial, la 4-3. Dar, dupa un nou serviciu cistigat greu de Nadal, elvetianul a salvat doua mingi de break, scorul devenind 6-5 pentru Federer, care l-a mai intors odata, cu serviciul sau devastator, de la 0-30, la scorul de 6-6.

Tot 0-30, pe serviciul elvetianului si la 7-7. Apoi 15-40, egalitate, inca o minge de break salvata printr-un as, dar a patra a fost decisiva, pentru ca Roger a ratat un retur simplu, spaniolul preluind pentru prima oara conducerea in setul decisiv (8-7).

Nici ultimul game, pe serviciul lui Nadal, n-a fost simplu: Federer a condus cu 15-0, a egalat de trei ori, a mai salvat un match-ball, dar al doilea a fost singura sansa de victorie fructificata de Rafael Nadal dintr-o multitudine de ocazii avute.

Scor final: Rafael Nadal – Roger Federer 6-4, 6-4, 6-7, 6-7, 9-7, dupa patru ore si 48 de minute (ara intreruperile din cauza ploii!), si Federer nu l-a mai egalat pe Björn Borg, ratind al saselea trofeu.

Federer nu a cistigat niciodata pe zgura de la Roland Garros, in schimb, Rafael Nadal a reusit sa sparga monopolul elvetianului pe gazon. Ceea ce indrituieste ideea ca, incepind din seara zilei de 6 iulie, tenisul mondial are un nou rege, chiar daca exceptionalul Federer ramine lider mondial.

Comentarii