Necrutatorul

luni, 09 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Necrutatorul

Andrei Pavel s-a uzat intr-un meci de aproape patru ore (trei ore si 35 de minute), dar dublul romanesc nu a fost in stare, pina la urma, sa invinga Elvetia. A doua zi, Andrei a incercat, in zadar, sa reziste in fata lui Federer. Daca jucatorul roman era odihnit simbata, daca s-ar fi mizat pe tinerii Mergea si Tecau la dublu, poate ca alta ar fi fost situatia. Cam asa ar suna un comentariu de „dupa razboi” al infringerii Romaniei in fata Elvetiei. Numai ca nu trebuie sa dam cu barda nici in Florin Segarceanu, aflat in fata unei dileme greu de depasit, nici a lui Pavel, care a vrut sa faca mai mult decit ii sta in puteri, precum Hagi in ultima sa perioada. Ce retinem este faptul ca dublul Pavel &Trifu a fost la un pas de a invinge perechea elvetiana Federer &Allegro, dar sansa a suris elvetienilor. Scorul de 6-4, 1-6, 6-3, 3-6, 10-8 marturiseste chiar prin glacialitatea cifrelor, dramatismul disputei. Si chiar daca „match-point-ul” a fost cistigat de Allegro, chiar daca greseala decisiva a apartinut lui Trifu, putem spune ca, pe ansamblu, victoria a fost facuta de diferenta dintre Federer (jucatorul nr. 1 al lumii) – care a gresit si el, ca omul, dar a punctat nemilos exact in momentele cheie – si Andrei Pavel, deja uzat de batalia cu Michel Kratochvill din prima zi. Segarceanu, capitanul nejucator al Romaniei, a recunoscut, fair: „Meciul a fost cistigat de Federer. El a reusit cele mai multe puncte si a anulat mingile noastre de meci”. Intr-un meci superb, momentul decisiv a fost in setul trei: dupa superbul set secund cistigat la 1, ai nostri au avut 3-1 in partida urmatoare, dar tocmai atunci Federer a avut perioada sa de gratie si elvetienii au cistigat cinci jocuri la rind. In setul decisiv, desi s-au jucat 18 game-uri, pentru multi era clar deznodamintul: elvetienii „fluierau” pe serviciile lor (in special ale lui Federer), in timp ce ale noastre se cistigau dupa schimburi interminabile. In cele din urma, un retur in fileu al lui Gabriel Trifu a adus inevitabilul.
Inevitabil a fost si deznodamintul partidei Federer – Pavel, care a decis ziua a treie si nu credem ca un Andrei „scutit” de dublu ar fi putut face mai mult. Invingatorul de la „Australian Open” a cistigat in doua ore fara trei minute cu 6-3, 6-2, 7-5. Roger Federer a parut ca-si acorda un respiro in setul trei, in care Pavel a condus cu 4-1. Dar precizia elvetiana nu poate permite nici macar onoarea unui set pentru Andrei Pavel. In aceste conditii, scenariul „Romania in Cupa Davis” ramine identic cu cel de anul trecut. La toamna, va trebui sa sustinem din nou un baraj, pentru a ramine in grupa mondiala, cu o echipa avida de glorie (ca Ecuadorul) ce doreste sa promoveze. Care va fi echipa aceea, vom afla mai tirziu. Asta in timp ce Elvetia va intilni Franta, in sferturile de finala.
In ultimul meci de simplu, elvetienii l-au folosit pe jucatorul de rezerva Stanislas Wawrika. Reprezentantul Romaniei, Victor Hanescu, l-a invins cu 6-3, 6-7, 6-3, dar Elvetia a cistigat cu 3-2. (Nic. G)

Comentarii