Pe locuri, fiti gata, start!

joi, 02 august 2001, 23:00
3 MIN
 Pe locuri, fiti gata, start!

La Mondialele atletice care incep in aceasta noapte, vor participa si 26 de sportivi romani. O parte din ei, au participat cu doua saptamini in urma la Jocurile Francofoniei, desfasurate tot in Canada si au ramas acolo, fiind perfect adaptati fusului orar. Ceilalti au venit din tara sau din locurile unde se antreneaza. Cel mai bun bilant al atletismului romanesc la Mondiale s-a inregistrat chiar in editia trecuta, din 1999, desfasurata la Sevilla, cind Romania a cucerit doua medalii de aur si doua de bronz. Poate fi acest bilant egalat sau chiar depasit?
Spre deosebire de anii precedenti, la aceasta editie cele mai mari sperante romanesti se leaga de Violeta Beclea-Szekely. Ea a dominat cu o autoritate incredibila proba de 1500 m, cistigind toate cursele la care a participat si stabilind primele patru performante ale anului. Practic, numai patru atlete o pot incurca pe Violeta, sansele fiind minime: Natalia Gorelova (Rusia), Suzy Hamilton (SUA) si Gabriela Szabo , care incearca din nou, ca la Olimpiada, de "dragul" Violetei, dubla 1500-5000. Sa speram ca deznodamintul nu va fi acelasi… La 1500 m va mai concura pentru Romania si Elena Buhaianu-Iagar, o atleta in descensiune fata de anii trecuti.
Poate mai mult decit in alte atlete cu firma, credem in constanta maratonistei Lidia Simon. De cinci ani incoace, Lidia, mai putin mediatizata decit atletele de mai sus, nu a ratat nici un podium important si, dupa trei bronzuri si un argint, ar trebui sa urmeze aurul. Marile ei rivale sint alergatoarele asiatice, dar poate ca Lidia noastra va gasi ac de cojocul lor. Romania va mai avea patru reprezentante la maratonul de la Edmonton: Nuta Olaru, Constantina Dita, Alina Tecuta-Gherasim si Cristina Pomacu.
La aruncarea discului, Nicoleta Grasu este mai tare ca oricind, ea fiind lidera mondiala cu 68,31 m. Emotivitatea deosebita a Nicoletei in marile concursuri ne face mai sceptici cu privire la sansele ei in lupta cu puternicele aruncatoare din Rusia, Belarus si Germania. Ionela Tirlea pare complet restabilita dupa accidentul de acum doi ani, dar activitatea ei redusa din ultima vreme a facut ca trenul consacrarii sa treaca. Oricum, cu ambitia care o caracterizeaza, Tirlea poate prinde finala probei de 400 m garduri. Pentru medalie, insa, trebuie sa se autodepaseasca… Saritoarele in inaltime Monica Iagar-Dinescu si Oana Musunoiu-Pantelimon au cam disparut din elita mondiala. Monica pare in usor progres, dar concurenta fantastica pe proba va impune, probabil, salturi de 2 metri pentru podium. Iar Monica nu a reusit in acest an mai mult de 1,90… Nici saritoarele de triplu, Adelina Gavrila si, mai ales, Cristina Nicolau, nu au rupt gura tirgului in acest an. Lotul feminin al Romaniei este completat de Otilia Ruicu (o atleta de mare talent, care aminteste de prima tinerete a Ionelei Tirlea) la 400 m, Mihaela Botezan (10000 m), Norica Cimpean (10 km mars), Elena Hila (greutate) si tandemul sulitaselor Ana-Mirela Termure – Felicia Tilea-Moldovan .
Conform traditiei, in atletismul romanesc baietii sint mult in urma fetelor, ei necucerind nici o medalie la Mondiale pina acum. Daca ar fi sa avem oarece sperante, ne-am gindi la sariturile orizontale. Intr-un an nefast al elitei saritorilor in lungime, in frunte cu marele Pedroso, Bogdan Tarus a sarit putin, dar se poate lauda cu un rezultat de 8,15 m si unul de 8,13. Daca concursul mondial s-ar situa la acelasi nivel cu cele de Grand-Prix din acest an, repetarea unui rezultat de acest calibru l-ar duce pe Bogdan chiar la titlu mondial. Nu putem fi chiar atit de optimisti, dar o medalie n-ar fi chiar imposibila. La triplusalt, alaturi de corifeii Edwards, Olsson sau Quesada, Marian Oprea si I onut Punga n-au alt argument decit acela ca sint (sau au fost) campioni mondiali de juniori. Mai tinarul Oprea progreseaza chiar mai rapid decit Punga, sariturile de peste 17 metri fiind pentru el, de-acum, o obisnuinta. In rest, aruncatorul de greutate Gheorghe Guset , discobolul Ionel Oprea si marsaluitorul Silviu Casandra nu pot spera decit la o clasare onorabila. Numai ca si in atletism, marile surprize nu sint excluse… (Nic. G)

Comentarii