„Poli seamana cu Catania!”

luni, 19 ianuarie 2009, 21:52
5 MIN
 „Poli seamana cu Catania!”

De cind a venit in Iasi, Cristiano Bergodi traieste contra-cronometru. Negocieri, intilniri, studiu, telefoane, antrenamente, cam asa arata foarte condensatul program al tehnicianului. De aceea, jumatatea de ora rezervata "Ziarului de Iasi" intre sase ochi (de fata a fost si Renzo Rossi) pentru un dialog a fost greu de obtinut. Ce a iesit, aflati in cele ce urmeaza.

– Domnule Bergodi, cum ati gasit Iasul?

– Stiam orasul, in mare, de la cele doua meciuri pe care le-am jucat aici, cu National si cu CFR Cluj, cu ultima vizitind Palatul Culturii. Auzind de oferta Politehnicii, am citit pe internet si m-am interesat mai in amanunt despre Iasi. Am aflat ca e cel mai important oras din Moldova, ca are o mare traditie culturala, ca aici a compus cel mai mare poet roman, Eminescu, si ca are cea mai veche universitate din tara. Cind voi avea timp, voi incerca sa vad cit mai multe.

"Ionut Popa mi-e simpatic"

– Dar echipa? Ati avut cuvinte frumoase despre Ionut Popa, face parte din diplomatie?

– Nu, echipa chiar arata bine. Ionut mi-e simpatic, m-am imprietenit cind am venit cu Nationalul aici. Ce meci a fost! Cu eliminari, penaltiuri, mamma mia! E vorbitor bun de italiana, am discutat si despre fotbal si despre alte lucruri. Am aflat ca avem multe in comun: echipa preferata, Lazio, preferinta pentru fotbalul italian, pasiunea pentru meserie, temperamentul chiar. Mie imi placea cum juca Poli, mai ales acasa, cind era foarte greu de batut. Seamana, daca vreti, cu Catania de acum.

– In tur, Popa a acuzat ca nu poate juca 4-4-2 deoarece nu are jucatorii necesari.

– E clar ca pentru a juca acest sistem, pe care si eu as vrea sa-l adopt, este nevoie de transferuri, mai ales acum cind Tanasa a plecat iar Bilba a fost operat.

– Sinteti cunoscut ca un antrenor care lucreaza mult din punct de vedere tactic. Pina acum ati avut la dispozitie loturi de jucatori mai puternice decit al Politehnicii. Nu va e teama ca, in actualele conditii, conceptia dumneavoastra de joc va fi receptata greu?

– Sper sa nu se intimple acest lucru. Eu am incredere maxima in jucatorii cu care lucrez.

Prime marite la jucatori

– Fostul antrenor a plecat invocind gravele problemele financiare ale clubului, probleme care in tur au atins des cote ridicate. Dumneavoastra ati spus ca principala conditie de a prelua Poli a fost stabilitatea financiara. Semnind cu Iasul, trebuie sa intelegem ca lucrurile s-au rezolvat in aceasta privinta?

– Asa am primit asigurari din partea domnului primar si a conducerii, care mi-au spus chiar ca putem oferi prime consistente jucatorilor.

– Si daca lucrurile nu intra pe fagasul normal?

– Sper sa nu se intimple, insa am stipulat in contract o clauza speciala legata de acest capitol.

– Concret, plecati daca vor fi necazuri cu banii?

– Eu trebuie sa lucrez cu jucatori multumiti. Toti fotbalistii se gindesc la bani. Fara bani nu se poate face performanta.

Nu vrea sa fie secund!

– E limpede… Sa trecem mai departe. De ce nu ati mai antrenat de mai bine de un an, de la plecarea la Rapid?

– In Italia e foarte greu sa antrenezi. Sint 500 de antrenori cu licenta PRO si 132 de echipe in primele patru esaloane. Am fost in discutii cu o echipa de liga a treia, insa nu s-au concretizat. Nu mi-e rusine sa spun asta, pentru ca, de exemplu, liga a patra italiana e comparabila cu Serie B din Romania. Am simtit-o si atunci cind am lucrat la Imolese si Sassuolo, la inceputul carierei, echipe pe care le-am scapat de la retrogradarea din C2. Apoi, mie nu imi place sa fiu "secund". Am fost la Lazio si la Lecce doar inainte de a venit in Romania. Acum, nu as mai putea sa fiu "secund". In ce priveste Romania, au fost mai multe tratative, insa nici una nu s-a finalizat. Cel mai aproape am fost de Rapid, cu care ma intelesesem, insa a venit Taher si l-a ales pe Peseiro.

– De ce lucrati cu Renzo Rossi peste tot?

– E prietenul meu din copilarie, am fost colegi de liceu. Am mare incredere in el, este foarte util la o echipa de fotbal, prin tot ceea ce face.

A lucrat cu Zoff, Zeman si Eriksson!

– Aveti vreun model de antrenor?

– Nu, nu pot sa spun asa ceva. De la fiecare antrenor cu care am lucrat am invatat ceva, insa vreau sa am propria mea filozofie de joc, pe care mi-am format-o la Coverciano si am dezvoltat-o pe parcurs.

– Ati lucrat sub comanda unor antrenori celebri. Ce lucruri ati "furat" de la ei?

– Am lucrat cu mai multi antrenori importanti, ca Eriksson, Zoff sau Zeman. Zoff, care m-a pregatit patru ani, gestiona excelent vestiarul. De la Zeman, care m-a antrenat doi ani, am invatat filosofia jocului ofensiv.

Bergodi, omul

– Putem sa ducem discutia spre omul Cristiano Bergodi?

– N-am nimic de ascuns.

– Cum v-ati autocaracteriza?

– Serios, loial, tenace, sigur.

– Nici un defect?

– Impulsiv!

– Familia nu vine la Iasi?

– Nu, e greu. Copiii sint mici, Federico are 12 ani, Martina – 10 iar Andrea – 3, e greu cu scoala. Are grija de ei Marina, sotia mea.

– Ce hobby-uri aveti?

– Imi place sa joc tenis de cimp, sa vad filme, actorul preferat fiind Robert De Niro, si sa ascult muzica melodioasa.

– Sinteti gurmand?

– Imi place bucataria italiana, mincarea preferata fiind risotto con funghi porcini (n.r – un fel de orez cu ciuperci). In Romania mi-au placut sarmalutele cu mamaliguta.

– Italienii sint prietenii modei…

– Nu am un creator preferat. Ma imbrac casual.

– Care sint cele mai frumoase amintiri din cariera dumneavoastra?

– Derbiurile cu AS Roma, ca fotbalist, Supercupa Romaniei, cu Rapid, si calificarea cu CFR Cluj in Cupa UEFA, ca antrenor.

– Mai am multe intrebari, insa cred ca trebuie sa le lasam pe alta data, deoarece cred ca jucatorii sint nerabdatori sa incepeti antrenamentul…

– S-au plins ca sint obositi? Probabil au vrut si ei sa dea 120% la primul antrenament cu mine, sa impresioneze. Nu a fost un antrenament greu!

– Va multumesc si va doresc succes!

– Multumesc si vreau sa-i asigur pe ieseni ca voi face tot posibilul pentru ca Poli sa ramina in Liga I.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii