Popa a scapat de complexul Sabau

duminică, 11 noiembrie 2007, 23:03
4 MIN
 Popa a scapat de complexul Sabau

Repausul Ligii I o prinde pe Politehnica Iasi deasupra liniei fierbinti a clasamentului, balonul de oxigen tras in piept vineri, prin succesul in fata Bistritei, picind la tanc. In cronica meciului am amintit de faptul ca daruirea si muatrile tactice au fost determinante, astazi urmind sa insistam asupra celui de-al doilea aspect, ce a avut tuse interesante.

Fara succes in fata Gloriei de la instalarea pe banca ardelenilor a lui Ioan Ovidiu Sabau, Ionut Popa nu s-a multumit cu injectia de determinare facuta elevilor sai la vestiare, el cravasindu-si in permanenta fotbalistii. Efectul in joc a fost imediat si datorita erorii din start a "Motului" (care a aliniat un modul "4-4-1-1", cu Nalati in spatele virfului Hadzibulic), ce si-a bulversat omogena aparare pe care o are prin decizia de a-l muta pe Sepsi in centrul liniei defensive si a-l plasa pe Turcu fundas stinga. Acolo a si insistat Popa (ce a mizat pe un sistem "4-1-4-1", cu Buta si Miclea foarte ofensivi pe flancuri si Mijin in spatele lui Tincu si Naidin), cursele lui Buta, servit des de Tincu, creind des panica, reduta lui Albut cedind in urma presiunii la care a fost supusa, dupa o faza fixa aparuta in zona amintita.

Sabau a remediat eroarea la 0-1, cind a revenit la linia defensiva clasica (Rus, Matei, Abrudan, Sepsi) prin coborirea lui Rus, urcarea lui Turcu la mijloc si schimbarea benzii de actiune a lui Dobre, efectul de echilibrare a disputei in cimp fiind aproape imediat. Cum doar jocul era egal, nu si rezultatul, iar ocaziile de egalare nu apareau, fostul international a trecut la modulul cu doua virfuri, prin introducerea lui Tilinca linga Hadzibulic, Nalati fiind coborit in centrul liniei mediane. In doar trei minute a raspuns si Popa, ce a trecut si el la "4-4-2", prin introducerea lui Cernoch in locul lui Toma (lucru ce a dus la coborirea lui Buta fundas) si rocada Tincu – Sfirlea.

Ocazia lui Turcu si modul in care curgea jocul l-a facut pe tehnicianul gazdelor sa mute iarasi (chiar cu pretul epuizarii schimbarilor la jumatatea reprizei secunde!) dupa alte opt minute, cind Bilba a fost sacrificat pentru securizarea unei defensive in care Kalai l-a preluat pe Hadzibulic, Ilie pe Tilinca, iar Onut a devenit responsabil cu dublajul. Si chiar daca Sabau a mai dat echipei sale inca o tenta ofensiva, prin introducerea mai ofensivului Caju in locul lui Ragipovic, scenariul propus de Popa (siguranta defensiva si contraatacuri prin Miclea) a fost cel care a dat roade.

La 2-0 in minutul 71, Gloria a mai schimbat o data in atac (post pe post, de asta data),  introducerea lui Bad avind efect doar la capitolul ratari, nu si pe tabela.

Astfel, Popa a reusit sa scape de complexul fata de Sabau, care ii stersese din CV-ul antrenorului iesean o promovare, in 2004, cind remiza cu echipa pe care o antrena atunci, Gaz Metan Medias, pe terenul Jiului si deschidea drumul ceferistilor clujeni spre prima liga si al lui Ionut Popa de la  Petrosani spre… Iasi.

Poli-catalog

Branet (6) – sigur in interventii, inclusiv la cele doua suturi care au amenintat cadrul portii.

Toma (6) – si-a facut datoria la prima titularizare din acest sezon.

Onut (6) – s-a luptat enorm pentru a-l anihila pe Hadzibulic.

Ilie (6) – sigur.

L. Munteanu (6) – a aratat ca poate avea si evolutii apreciate.

Mijin (6) – a adus aminte de evolutiile bune pe care le-a avut cind a venit la Poli.

Buta (6,5) – a ravasit flancul sting al oaspetilor in start, s-a descurcat si ca fundas, dupa inlocuirea lui Toma.

Tincu (6) – centrare ideala la primul gol, precis, per ansamblu.

Naidin (6) – determinat.

Miclea (7) – surprins de multe ori in ofsaid, a reusit o desprindere decisiva in minutul 71, cind a inscris golul de 2-0, cu o executie frumoasa.

Bilba (7) – a deschis scorul cu toata opozitia lui D. Matei.

Cernoch (6) – s-a zbatut, a fost inspirat la faza golului doi, cind, aflat in ofsaid, a refuzat jocul, permitindu-i lui Miclea sa concretizeze faza.

Sfirlea (6) – harnic, are meritul lansarii lui Miclea, la golul doi.

Kalai (6) – si-a facut datoria.

Datorii mari la Politehnica

Presedintele Politehnicii Iasi, Sorin Boca, a dezvaluit ieri,  la Pro TV Iasi, nivelul datoriilor clubului. "Pentru a lichida restantele la stat si terti precum si pentru a achita drepturile jucatorilor pina la nivelul lunii octombrie, inclusiv, avem nevoie de 4,3 milioane de lei. In plus, mai trebuie clarificata situatia celor 4 milioane de lei pe care ni-i cer inapoi Consiliul Local si Consiliul Judetean".

Boca si-a exprimat speranta ca restantele vor fi achitate in aceasta saptamina: "Am promisiuni ca luni sau marti vor fi semnate actele prin care Ion Zapodeanu, Iulian Dascalu si Constantin Comanescu vor prelua pachetul majoritar de actiuni la club. Am speranta ca primul pas care va fi facut va fi lichidarea datoriilor, pentru ca la club sa ne putem desfasura activitatea in mod normal".

Comentarii