Premiul de consolare

vineri, 09 iulie 2010, 22:02
2 MIN
 Premiul de consolare

Inca nu stim daca declaratia capitanului german Philipp Lahm ("nu am nici un chef sa joc finala mica") reprezinta o stare de fapt sau o poveste de adormit copiii din tabara adversa, cert este ca fundasul de pe partea dreapta a nationalei germane a fost atins de o gripa, la fel ca si Lukas Podolski si selectionerul Joachim Löw. Conducatorii germani mentioneaza ca jucatorii vor putea fi recuperati pina la meciul de astazi cu Uruguay, insa starea selectionerului este mai critica, el anuntind ca nu va participa la conferinta de presa de dupa meci. Antrenamentul germanilor de ieri dimineata a fost condus de secundul Hans-Dieter Flick si de la aceasta sedinta n-au lipsit doar Lahm si Podolski, ci si virful Miro Klose, care acuza dureri la spate, efectuind o sesiune de recuperare la hotel.

Dincolo de dureri de spate si gripa, finala mica nu este cistigata dinainte de nemti, pentru ca cele doua echipe pleaca de la stari de spirit diferite. Germania este destul de deceptionata, pentru ca dupa ce a inscris opt goluri in portile Angliei si Argentinei se si vedea mare favorita la titlul suprem inainte de infringerea in fata Spaniei. Pentru Uruguay, performanta atingerii semifinalelor este deja una exceptionala. "Echipa celesta" a salvat blazonul Americii de Sud, dupa ce s-a calificat la Mondiale de pe locul V al grupei unice, plus un baraj cistigat si cu ajutorul arbitrilor in fata echipei din Costa Rica. Asa ca Forlan, Suarez si ceilalti ard de nerabdare sa aduca macar un bronz pe continentul fierbinte. Pe de alta parte, oricit de mare ar fi orgoliul teuton, nemtii par ca trec cu greu de socul eliminarii din semifinale.

Cele doua echipe s-au intilnit de trei ori la Cupa Mondiala, odata chiar intr-o finala mica. In sferturile editiei 1966, la Sheffield, nemtii au cistigat cu 4-0 (Haller 2, Beckenbauer, Seeler), dar numai dupa ce doi jucatori uruguayeni (Troche si Silva) au fost eliminati de arbitrul englez Thomas Finney. Numele arbitrului merita consemnat, fiindca exact in acelasi timp, un "fluieras" german, Rudolf Kreitlein, punea umarul la calificarea Angliei in fata Argentinei. Finala mica a avut loc in 1970, in Mexic si germanii au cistigat cu 1-0, prin golul marcat de Wolfgang Overath. Tot in Mexic, dar in 1986, a avut loc si al treilea meci, in cadrul grupei E, la Nezalcoatl, scorul fiind 1-1. "Celestii" au marcat primii prin Alzamendi, iar Klaus Allofs a inscris in final golul egalizator.

Uruguay – Germania

"Nelson Mandela Bay", Port Elizabeth, astazi, ora 21:30

Uruguay: 1. Muslera – 16. M. Pereira, 2. Lugano, 3. Godin, 4. Fucile – 17. Arevalo, 15. Perez, 11. A. Pereira – 10. Forlan – 9. Suarez, 7. Cavani. Antrenor: Oscar Tabarez.

Germania: 1. Neuer – 16. Lahm, 17. Mertesacker, 3. Friedrich, 2. Jansen – 6. Khedira, 7. Schweinsteiger – 13. Müller, 8. Özil, 10. Podolski – 11. Klose. Antrenor: Joachim Löw.

Arbitru: Benito Archundia (Mexic)

Comentarii