"Tricolorii" meritau mai mult decit un egal

luni, 12 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 "Tricolorii" meritau mai mult decit un egal

Romania – Germania 1-1 (1-1)
Germania: Kahn – Linke (’46-Rehmer), Matthaeus (’76-Deisler), Nowotny – Babbel, Haessler (’73-Hamann), Jeremies, Scholl, Ziege – Rink, Bierhoff.
Romania: Stelea – Petrescu (’69-Contra), Ciobotariu, Gh. Popescu, Filipescu, Chivu – Hagi (’73-Mutu), Gilca, D. Munteanu – Moldovan (’85-Lupescu), Ad. Ilie.
Cartonase galbene: Hagi, Ad. Ilie.
A arbitrat: Kim Milton Nielsen (Danemarca).
min. 5, 1-0: Linke pierde o minge pe partea stinga in fata lui Ad. Ilie, care patrunde si paseaza decisiv pentru V. Moldovan, liber in careul de 6 m;
min 28, 1-1: nemtii ataca cu toata echipa in jumatatea adversa de teren, atac pozitional finalizat de Scholl cu un sut de la 20 m, lateral dreapta, aproape de vinclul portii lui Stelea;
Multe vorbe s-au spus si multa cerneala a scurs pe seama acestui meci, cel de debut al "tricolorilor" la Euro 2000. Parerile emise au fost, firesc, pro si contra unei victorii romanesti, desi prima varianta domina cu autoritate lista optiunilor. Baza optimismului era reprezentata de forma deloc stralucita a campioanei europene en-titre, cea care nu s-a regasit deloc in ultimul timp. In replica, romanii veneau cu a lor generatie de aur in cautarea unei ultime performante de calibru. Cea iesit a fost un rezultat de egalitate, care a venit parca sa confirme echilibrul existent intre cele doua echipe in ultimii doi ani, adica exact de la ultimul rezultat (tot 1-1) scos de echipa lui Piturca in amicalul din Malta. Si asta desi, raportat la numarul de ocazii, Hagi & Co meritau parca sa termine invingatori. Partida de aseara n-a fost una deosebita, ritmul lent fiind combatut doar de accelerarile nationalei romane, care a contat mai ales in ceea ce priveste lansarile in adincime, acolo unde Moldovan s-a batut pina la epuizare cu masivii sai adversari, Linke si Rehmer. Poate neasteptat, "tricolorii" au deschis scorul extrem de repede, profitind inca din start de o indecizie in apararea adversa. Era clar ca nemtii au receptionat in plin acest "pumn", insa au incercat imediat sa iasa la joc. Apararea lor in linie avea insa sa-i dea ocazia lui Hagi sa-si puna in valoare pasele maiastre, lansarile in adincime fiind practic principala arma a jocului la ofsaid practicat de apararea lui Matthaus. Astfel, Moldovan trimite din nou periculos o minge, cu capul, peste poarta, la o centrare a lui Ilie, pentru ca portarul Kahn sa fie nevoit sa iasa de doua ori la interceptie, la marginea careului de 16 m. Desi construiesc lent, germanii incep sa puna probleme, astfel ca Stelea se opune la un "cap" expediat de Bierhoff, faza care a prefatat golul egalizator. Sansa golului doi au avut-o tot romanii, cu cinci minute inainte de finalul primei reprize, la o faza in care Ad. Ilie a fost agatat in careu, arbitrul Nielsen acordind doar… doua cartonase galbene, pentru proteste. Repriza secunda a fost parca si mai lenta, desi nici aici ocaziile imense n-au lipsit. Moldovan a dat din nou de furca lui Rehmer in debut (faza urmata de un sut din unghi respins de Kahn), pentru ca Bierhoff sa trimita din nou periculos cu capul o minge care a atins bara laterala. Oboseala avea insa sa apara treptat, cele doua echipe incercind sa-si conserve fortele pentru eventuale contraatacuri izbavitoare. Si daca nemtii au continuat aceeasi dominare sterila, ocazia partidei a stat tot in gheata lui Viorel Moldovan, cu siguranta cel mai activ jucator de pe teren. Astfel, o lansare a lui Gilca pentru Ad. Ilie, s-a transformat intr-o mare oportunitate pentru Moldovan, care n-a reusit, in doua rinduri, sa inscrie. (L.M.)

Comentarii