„Rapidul trebuie sa plateasca!”

vineri, 31 martie 2006, 20:49
3 MIN
 „Rapidul trebuie sa plateasca!”

Dupa cum „Ziarul de Iasi” v-a informat in numarul de ieri, fostul presedinte al lui Poli, Vasile Drutca, a fost condamnat la trei luni de inchisoare cu suspendare ca urmare a savirsirii infractiunilor de „fals” si „uz de fals” in cazul transferului fotbalistului Daniel Pancu de la Rapid la Cesena, tranzactie in urma caruia clubul iesean a incasat doar 80 500 $ din cei 300 000 $ la care avea dreptul. Sentinta definitiva data in dosar deschide Politehnicii speranta de recuperare a sumei de 189 500 $, ce rezulta dupa scaderea taxelor federale. Cel putin asa sustine avocatul ce a reprezentat Poli in procesul amintit, Stefan Damian: „Sentinta data este una de compromis, care rezolva insa esenta problemei. Esential este ca s-a dovedit falsitatea intelegerii incheiata de Drutca cu clubul Rapid, actul fiind astfel anulat. Noi vom prezenta hotarirea judecatoreasca clubului Rapid cu care speram sa ajungem la o intelegere amiabila. Daca nu reusim acest lucru, Poli va apela la un proces civil, in care sentinta e simpla: Rapidul trebuie sa plateasca diferenta de bani. Se putea ajunge mult mai simplu la acest lucru, daca sentinta Curtii de Apel in procesul Drutca era completata de obligarea Rapidului de achitare a sumei amintite, lucru perfect legal”. Cu privire la subiectul de mai sus, presedintele Politehnicii, Sorin Boca, a declarat: „Pe noi nu ne intereseaza sa faca cineva puscarie. Poli vrea sa obtina doar banii care i se cuvin. Vom face tot ce depinde de noi pentru a recupera prejudiciul creat”.
Evolutia cazului Drutca
octombrie 1996: Daniel Pancu este transferat de la Poli Iasi la Rapid. Conform intelegerii, pe linga cei 150 000 $ primiti de Poli, 25 % din suma provenita dintr-un eventual transfer in strainatate trebuie sa revina clubului iesean.
16 iulie 1999: Daniel Pancu este transferat de la Rapid la Cesena, pentru suma de 1,2 milioane de dolari. In aceeasi zi, presedintele Vasile Drutca negociaza cu conducerea Rapidului primirea cotei din transferul in Italia si bate palma pentru 80.500 $, putin mai mult decit un sfert din suma cuvenita. Actul e semnat de Drutca, Leonida Antohi (director tehnic) si Marian Moldovan (antrenor secund) si prevede ca termen de plata 1 august.
23 iulie ’99: Vasile Drutca este destituit din functia de presedinte al clubului din Copou.
6 august ’99: Desi nu mai era in functia de presedinte, Drutca trimite un fax la FRF, prin care precizeaza ca protocolul semnat cu Rapid a cazut, deoarece banii nu au sosit la termenul fixat. In aceeasi zi, Poli primeste cei 80.500 $ de la Rapid.
25 august ’99: Noua conducere a clubului iesean inainteaza un memoriu la FRF, solicitind diferenta pina la 300.000 de dolari.
14 septembrie ’99. La Comisia pentru Statutul Jucatorului de la FRF, clubul Rapid prezinta un act din19 iulie semnat de Drutca si Leonida Antohi prin care termenul de plata al celor 80 500 de dolari este prelungit pina la 7 august. Ambii dau declaratii in scris ca nu au semnat asemenea document. CSJ da dreptate Iasului, obligind Rapidul la plata diferentei.
20 noiembrie ’99: La apelul cerut de Rapid, giulestenii prezinta o noua hirtie, datata 20 iulie, prin care se prevede prelungirea termenului de plata, semnata doar de Drutca, cu un alt antet decit cel folosit de Poli si avind numar de inregistrare doar la Rapid nu si la clubul din Copou. Comisia de Apel da dreptate Rapidului, iar recursul facut de ieseni la Comitetul Executiv nu schimba nimic.
decembrie 1999: FCM Poli reclama cazul la Politie. In urma anchetei Politiei, care a durat mai bine de un an, s-a stabilit ca prejudiciul adus clubului din Copou este de 189 500 $, 10% din suma de transfer a unui fotbalist in strainatate revenind FRF.
ianuarie 2001: Dosarul ajunge la Procuratura de pe linga Curtea de Apel Iasi cu numarul 8629 / 2001. Vasile Drutca este trimis in judecata sub acuzatiile de abuz in serviciu in dauna intereselor publice, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si este arestat, dupa cinci zile fiind pus in libertate.
ianuarie 2002: Drutca este achitat de Judecatoria Iasi.
mai 2003: dosarul ajunge la Tribunalul Iasi, care da urmatoarea sentinta: 3 ani de inchisoare pentru Drutca (fapta gratiata intre timp) si obligativitatea platii catre Poli a sumei de 189 500 $.
februarie 2004: dosarul ajunge la Curtea de Apel, care il retrimite la Tribunal.
mai 2005: Tribunalul il achita pe Drutca.
30 martie 2006: Curtea de Apel il condamna pe Vasile Drutca la 3 luni de inchisoare cu suspendare pentru fals si uz de fals, achitindu-l la infractiunea de „abuz in serviciu”. Drutca nu este obligat sa plateasca prejudiciul. Sentinta e definitiva.

Comentarii