Romanii, ca la Marasesti

duminică, 25 martie 2007, 21:57
10 MIN
 Romanii, ca la Marasesti

Olanda: Stekelenburg – Jaliens, Bouma, Mathijsen, van Bronckhorst – Sneijder, Landzaat (’80 – Emanuelson), van der Vaart (’86 – Seedorf) – Robben, Huntelaar, Babel. Antrenor: Marco van Basten.
Romania: Lobont – Contra, Tamas, Goian, Rat (’72 – Radu) – Cocis, Radoi, Codrea (’87 – Rosu) – Nicolita, Marica (’64 – D. Niculae), Mutu. Antrenor: Victor Piturca.
Arbitri: Markus Merk – Jan-Hendrik Salver, Mike Picke (Germania).
Cartonase galbene: Jaliens, van der Vaart / Lobont, Codrea, Goian.
Echipa Romaniei a obtinut cam ce si-a propus in partida de la Rotterdam. Nu a pierdut. O remiza alba care mentine formatia tricolora in lupta pentru calificarea la Euro 2008, intr-o sensibila egalitate de sanse cu Olanda si Bulgaria. Demonstratia este simpla: bulgarii au remizat la Bucuresti, olandezii la Sofia, romanii la Rotterdam, nici una dintre cele trei echipe nepierzind vreun punct in fata outsiderilor grupei. Ceea ce inseamna ca daca nu pierdem la Bucuresti cu Olanda si la Sofia, si daca nu risipim puncte prin alte parti (Minsk si Ljublijana sint, totusi, obstacole greu de neglijat), calificarea nu poate scapa.
Anuntind o formula ofensiva 4-3-3, selectionerul Victor Piturca a lasat sa se inteleaga ca ar dori mai mult decit o remiza pe stadionul "De Kuyp". Insa, pe parcursul jocului, in special in repriza secunda, Piti a trecut pe 4-2-3-1, dublindu-l pe Radoi cu Codrea la inchidere si retragindu-i pe Nicolita si Mutu in linia mediana, ultimul avind un aport remarcabil la faza defensiva. Astfel se explica posesia zdrobitoare a batavilor in partea secunda (64-36%) si astfel putem intelege aportul redus al lui Marica in aceeasi perioada a jocului, cind virful impins al tricolorilor a evoluat izolat. De asemenea, nici Daniel Niculae, introdus pe final in locul "sogunului", nu a putut schimba fata ofensivei romane, din aceleasi motive. Un gol (eventual, norocos) al olandezilor pe final, ar fi schimbat nu numai datele problemei, dar si tonul tuturor cronicilor. "Ne-am aparat ca berbecii, am sperat meschin la un punct, ceea ce inseamna tactica sinucigasa", s-ar fi scris.

Aparare impecabila
Acum ne-a mers, pentru ca cuplul de fundasi centrali a fost de netrecut, Contra si Rat au blocat jocul pe flancuri (ajutati de Codrea si Nicolita), facind neputincioase zbaterile lui Sneijder, van der Vaart, Robben si Babel, iar mult-laudatul Huntelaar a ramas stana de piatra, sfirsind intr-un rol de inutil salahor. Poate ca introducerea lui Dirk Kuyt, favoritul publicului din Rotterdam, ar fi fost secretul unei posibile victorii olandeze, dar van Basten nu l-a introdus, iar rezultatul de pe tabela a ramas 0-0.
Dirzenia tricolorilor in faza defensiva nu a fost singurul motiv al remizei de la Rotterdam. Echipa Olandei a evoluat sters, fara inspiratie, iar schimbarile tactice ale lui Piturca din partea secunda au avut efect. "Portocala mecanica" nu a avut, practic, nici o ocazie clara de gol, ceea ce nu se poate spune despre Romania. Chiar in startul meciului, romanii au avut primele oportunitati de poarta, prin "capul" lui Goian si sutul sanatos al lui Marica (excelent deschis de Mutu) respins de Stekelenburg. Acelasi Marica a incercat sa profite de o degajare precisa a lui Lobont (’28), dar a fost surprins el insusi de ocazia avuta, fiind blocat de apararea batava.
In continuare, dominarea neta dar sterila a gazdelor a transformat meciul intr-un monument de plictiseala, dar in minutele de prelungire, romanii au avut sansa loviturii de gratie, in prim plan aparind Cocis: dar Mutu n-a reusit sa fructifice pasa perfecta a "moscovitului", iar bolta aceluiasi Cocis, peste un Stekelenburg surprins, a trecut putin peste poarta!

Egalitate perfecta cu Bulgaria
Ieri, in grupa G a preliminariilor Euro 2008 s-au mai inregistrat rezultatele: Albania – Slovenia 0-0; Luxemburg – Belarus 1-2. Sagramola (’68) / Kalacev (’25), Kutuzov (’54).
Etapa viitoare (miercuri, 28 martie) : Slovenia – Olanda, Romania – Luxemburg, Bulgaria – Albania.

Clasamentul grupei G
1. Olanda 5 3 2 0  7-2 11
2-3. Bulgaria 4 2 2 0  7-3 8
2-3. Romania 4 2 2 0  7-3 8
4. Belarus 5 2 1 2  9-11 7
5. Slovenia 4 1 1 2  4-7 4
6. Albania 4 0 2 2  3-6 2
7. Luxemb. 4 0 0 4  1-6 0

Robben – ca Mutu
* In minutul 35 al partidei Olanda – Romania, Goian a fost lovit in plina figura de un balon trimis cu forta in careu si s-a prabusit la pamint. Desi jucatorii nostri si cei olandezi au cerut cu insistenta scoaterea mingii in afara, Robben a continuat actiunea, sutind la poarta lui Lobont. Portarul roman a fugit apoi spre adversarul sau, reprosindu-i faptul ca nu a dat mingea afara. Mai multi jucatori romani au incercat sa-l calmeze pe Lobont, care a primit si cartonasul galben din partea arbitrului Markus Merk. De asemenea, Mutu (care a fost protagonistul unei situatii similare in campionatul italian) a incercat sa-si calmeze coechipierii care se indreptau amenintatori spre olandezul de la Chelsea. In final, Robben a fost huiduit copios de publicul de pe "De Kuyp".
* La pauza, in drum spre vestiare, capitanul Romaniei, Adrian Mutu, l-a luat deoparte pe celalalt capitan, Giovani Van Bronckhorst, reprosindu-i, dupa gesturile facute, repetatele loviri cu cotul ale coechipierilor sai.
* In tribunele stadionului "De Kuip-Feyenoord" au fost prezenti 2.500 de suporteri romani. Acestia au ocupat un sector la una dintre peluze, chiar in spatele portii aparate in repriza secunda de Bogdan Lobont, dar si un sector la tribuna a II-a, de 400 de locuri. Fanii romani au afisat bannere pe care se puteau citi numele oraselor Constanta, Cluj, Tirgu Jiu, dar si Osnabrück sau Duushok.
* In minutul 51, suporterii olandezi au huiduit pentru prima oara echipa gazda, fiind nemultumiti de evolutia sa, lucru ce s-a repetat in minutul 72, cind jucatorii antrenati de Marco van Basten pasau de-a latul terenului si inapoi. Jucatorii olandezi au fost huiduiti de proprii suporteri de mai multe ori pe parcursul partii a doua a jocului.
* Echipa Romaniei a fost incurajata din tribuna si de fundasul Cristian Chivu (AS Roma), care a fost indisponibil pentru acest meci, din cauza unei operatii la nas, ca si de jucatorii romani din "Eredivisie", George Ogararu (Ajax Amsterdam) si Lucian Sinmartean (FC Utrecht).

Tricolorii au cuvintul
Victor Piturca (selectionerul Romaniei): "Am reusit ce ne-am propus: sa cistigam sau sa obtinem cel putin un egal. Pacat ca n-am inscris, desi am avut citeva oportunitati. Am recistigat cele doua puncte pierdute cu Bulgaria si Romania incepe sa creasca. Speram ca asa sa fie si in continuare, suntem pe un drum ascendent. Regretul pierderii acelor doua puncte va fi pina vom fi calificati. Am pierdut doua puncte uriase. Daca am fi cistigat acel meci, eram probabil 90 la suta calificati", a spus Piturca.
Selectionerul Romaniei a subliniat ca l-a multumit evolutia jucatorilor sai si a mentionat ca meciul mai slab al Olandei s-a datorat faptului ca romanii nu i-au lasat sa dezvolte jocul lor obisnuit. Victor Piturca este de parere ca punctul cistigat in Olanda nu poate fi considerat unul istoric, dar spera sa conteze mult in economia clasamentului grupei G. "Nu trebuie sa exageram. Poate daca ar fi fost o victorie, ar fi fost istorica, dar asa, e doar un egal. Nu este important de pe ce loc ne vom califica. Sper sa conteze foarte mult in economia clasamentului. Daca batem Luxemburg, capitale vor fi cele doua meciuri cu Slovenia", a comentat selectionerul
Lobont: "Cred ca echipa Romaniei a facut astazi o partida extraordinara. Ne pare rau ca nu am cistigat, cu putin mai mult curaj puteam pleca cu un rezultat si mai bun. Este prematur, totusi, sa vorbim de o calificare, mai sunt multe meciuri de disputat".
Marica: "Sint suparat pentru acest egal, puteam marca, imi pare rau ca nu am reusit sa cistigam. In repriza a doua s-a jucat altfel pentru ca ne multumeam si cu un egal. Nationala asta a aratat ca are valoare. Important este rezultatul de astazi si faptul ca am obtinut un punct".
Mutu: "Ne-am aparat bine, tinint cont ca am intilnit o echipa cu jucatori buni. Vrem sa demonstram suporterilor ca suntem in stare sa ne calificam. Am jucat si pentru selectionerul nostru, care a avut un necaz in familie, si speram ca acest rezultat sa-l mai destinda putin".
Cocis: "Sintem multumiti cu acest rezultat. Pe olandezi la un moment dat era presiune mare pentru ca jucau cu doar trei fundasi".
Fundasul Cristian Chivu, care nu a evoluat la Rotterdam, a declarat ca punctul obtinut de Romanie este foarte important. "Olanda nu a fost cea de altadata. Am demonstrat ca suntem o echipa mult mai matura decit acum doi ani, daca eram mai atenti puteam cistiga. Dar ne multumim si cu acest rezultat", a spus Chivu.

Rat are umarul dislocat
Fundasul stinga al nationalei Romaniei, Razvan Rat, are umarul drept dislocat, in urma unui fault suferit in meciul cu Olanda, scor 0-0, a declarat selectionerul Victor Piturca, incident in urma caruia jucatorul legitimat la Sahtior Donetk este incert pentru partida cu Luxemburg, de miercuri.
Rat a fost faultat din spate in minutul 68 al intilnirii de la Rotterdam, de Jaliens, care l-a oprit dintr-o actiune in viteza. undasul a aterizat pe umarul drept si a primit ingrijiri medicale, insa apoi a revenit pe teren, chiar daca avea dureri, si a fost inlocuit 10 minute mai tirziu, cu Stefan Radu. Jucatorul va fi supus unui control medical, pentru a se stabili gravitatea accidentarii.
Victor Piturca a explicat ca accidentarea lui Rat si starea de oboseala acuzata de atacantul Ciprian Marica l-au impiedicat sa schimbe din mers tactica, el dorind sa-l introduca mai din timp in teren pe Laurentiu Rosu. "Rosu nu a fost titular si din ratiuni tactice. El nu este titular constant la echipa de club si din acest punct de vedere sufera. Nu rezista decit 60 de minute la cel mai inalt nivel. As fi vrut sa-l bag mai devreme, dar au fost probleme cu Marica, care era obosit, si cu Rat, care s-a accidentat si si-a dislocat umarul. Marica a hartuit apararea olandeza, pacat ca nu a marcat, desi si-a creat citeva ocazii", a subliniat Piturca.
La sfirsitul conferintei de presa, Piturca s-a intilnit cu ofiterul de presa al Federatiei Olandeze de Fotbal, care l-a oprit si i-a transmis condoleante pentru decesul tatalui sau, adaugind ca stie prin ce trece, pentru ca si el si-a pierdut tatal de curind. Piturca a zimbit, i-a multumit si a trecut mai departe.

Apararea si Mutu
Antrenorul reprezentativei Olandei, Marco van Basten, a declarat ca punctul forte al Romaniei in meciul direct incheiat la egalitate, scor 0-0, a fost apararea: "Romanii au jucat bine impreuna, au evoluat bine in aparare, iar Mutu a jucat foarte bine, a jucat pentru echipa. Romania are jucatori foarte talentati, cu capacitate mare de a alerga. Apararea mi s-a parut punctul forte al Romaniei", a spus Van Basten, in cadrul conferintei de presa de la finalul meciului disputat pe stadionul "De Kuip-Feyenoord".
Selectionerul olandez a subliniat ca este "putin dezamagit" din cauza remizei de simbata, insa a mentionat ca nu este ingrijorat din cauza ca Olanda nu a reusit sa invinga nici Bulgaria, nici Romania, echipe pe care le considera adversare in lupta pentru obtinerea calificarii. "Nu stiu daca avem prima sansa de calificare, dar va fi o lupta in trei, intre Romania, Olanda si Bulgaria. Mai sunt sapte meciuri si mai avem sanse de calificare", a punctat Van Basten. Marco van Basten a comentat si incidentul din minutul 35 al partidei, cind Arjen Robben a continuat o faza de atac, pe care a finalizat-o cu un sut la poarta retinut insa de Lobont, desi un jucator roman, Dorin Goian, era cazut in careu, dupa ce receptionase o minge in figura: "Arbitrul are fluierul si nu ne oprim cind acesta nu fluiera".

Nu precizie, nu lumina
"Olanda nu poate trece de zidul romanesc", a titrat site-ul oficial al Federatiei Olandeze de Fotbal (KNVB), dupa meciul de la Rotterdam.
"Olanda si-a creat rare ocazii de gol. Adversarul a inceput sa devina treptat increzator intr-un rezultat bun, in timp ce increderea a scazut vizibil in tabara olandeza. Punctul obtinut de Romania a fost savurat de jucatori si de suporterii lor precum o victorie. Olanda a avut posesia, 68 la suta, dar a avut probleme in a sparge defensiva romanilor", a scris site-ul KNVB.
"Slaba Olanda nu arata nimic in meciul cu Romania", a titrat editia online a publicatiei Voetbal International. "Ce a aratat echipa Olandei timp de 90 de minute nu a adus nimic. Citeva pase bune si citeva suturi de la distanta au fost recolta mizerabila a unei seri slabe. Echipa lui Piturca s-a aparat grupat si a fost mai periculoasa decit Olanda. La inceput, Stekelenburg a deturnat suturile lui Marica si Mutu. La gazde, nu precizie, nu lumina", a scris sursa citata.
Cotidianul De Telegraaf a notat: "Olanda nu reuseste sa inscrie in poarta Romaniei". "Echipa lui Van Basten nu a marcat, in ciuda faptului ca a avut citeva oportunitati", a fost prima concluzie a ziarului olandez.
Soccerplaza a mentionat ca "o echipa a Olandei neasteptat de slaba a terminat nedecis meciul cu Romania". "Olanda a avut posesia balonului, dar n-a reusit sa finalizeze. in ciuda faptului ca echipa sa juca foarte prost, Van Basten a facut tirziu schimbarile", a notat sursa citata.
Postul de televiziune NOS a anuntat ca "o Olanda lipsita de suflet a pierdut puncte pretioase". "Romania a inceput mai bine si a avut citeva ocazii. Olanda a preluat apoi controlul, dar a lipsit solutia decisiva, iar repriza a doua nu a adus nimic nou", a informat NOS.
Agentia Voetbal a titrat: "Olanda dezamageste in fata Romaniei". "Olanda a jucat slab in fata unei echipe bine organizate", a scris Voetbal, in timp ce agentia ANP a notat ca echipa Olandei a fost lipsita de inspiratie.
Sport Tribune a subliniat ca nationala Olandei nu si-a creat nici o ocazie periculoasa la poarta lui Lobont.
Ziarul Trouw a notat ca Romania obtine un punct pretios, "oprind Olanda sa marcheze si pastrind tabela intacta".

Comentarii