Rusii la Zenit

miercuri, 14 mai 2008, 22:46
2 MIN
 Rusii la Zenit

Zenit: Malafeev – Aniukov, Krizanac, Sirokov, Sirl – Zirianov, Timosciuk , Denisov – Arsavin, Fatih, Faizulin (‘90^3 – Kim Bong-jil). Antrenor: Dick Advocaat.

Rangers: Alexander – Broadfoot, Weir, Cuellar, Papac (’75 – Novo) – Hemdani (’78 – McCullogh) – Whittacker (’86 – Boyd), Ferguson, Thomson, Davis – Darcheville. Antrenor: Walter Smith.

Arbitri: Per Fröjdfeldt – Stefan Wittberg, Henrik Andren (Suedia).

1-0, min. 71: Arsavin bulverseaza apararea scotiana cu o pasa pe culoar, care il pune pe Denisov in pozitie de gol, singur cu portarul.

2-0, min. 90^4: Zirianov inscrie din patru metri, din centrarea lui Fatih.

Ce se poate retine din prima repriza a finalei Cupei UEFA? Un joc in general inchis, in firea lucrurilor, cu rusii la timona si scotienii aparindu-se avansat si incercind sa intepe pe contre. Doua au fost cauzele pentru care Zenit nu si-a asigurat avantaj la pauza, absenta tunarului Pavel Pogrebniak, inlocuit de neinspiratul turc Fatih Tekke si forma deosebita a portarului Neill Alexander, extrem de util intr-un final in care rusii i-au asaltat reduta. In rest, putine ocazii de gol, un-doi-urile scotiene sfirsit la marginea careului, iar suturile lui Aniukov si Timosciuk negasindu-si tinta sau fiind rezolvate de goal-keeper-ul (pina mai ieri) de rezerva al echipei britanice.

Partea secunda a inceput cu totul altfel: scotienii s-au pus pe atac, cu combinatii pe flancul drept, Malafeev a fost pus in dificultate de Darcheville (’50), iar Whittacker (’54) a incheiat o superba actiune individuala cu un sut din marginea careului, fericit deviat de un fundas rus. Un minut mai tirziu, Arsavin a scapat pe flancul drept, portarul scotian a iesit inoportun, iar Papac a salvat de pe linia portii.

Cum replicile au contiuat, golul nu putea intirzia, iar Arsavin (cel mai bun jucator al Zenitului) a avut norocul sa nu-l gaseasca in fata portii pe Fatih. Doua minute mai tirziu, Zirianov a ratat desprinderea, iar antrenorul scotian a aruncat "Walternaccio" la cosul de gunoi, intarind atacul in timp ce rusii au preluat ideea de plimbare a mingii, astfel incit nou intratii Nacho Novo si Lee McCulloch n-au prea ajuns la obiectul muncii. Pentru ca nu este suficient sa schimbi sistemul din mers, daca nu prea esti obisnuit cu atacul. De partea cealalta, Zenit s-a aratat o echipa mult mai completa, gestionind in stil Rangers finalul si inscriind al doilea gol, in fata sacrificatei aparari a lui Smith.

Remarcabil este faptul ca in timpul aditional s-a facut unica schimbare in trupa lui Advocaat si s-a acordat singurul cartonas galben al meciului, portarului Malafeev, pentru trageri de timp. Zenit St. Petersburg este a doua formatie din Rusia care cistiga Cupa UEFA, dupa TSKA Moscova, in 2003.

Comentarii