S-a dopat Zidane?

Subtitlu

joi, 06 iulie 2006, 21:07
3 MIN
 S-a dopat Zidane?

Fotbalistii Zinédine Zidane, Ronaldinho, Raul Gonzalez si David Beckham s-ar putea afla pe lista doctorului Eufemiano Fuentes, in cazul „Operatiunea Puerta”, in care este anchetata o retea spaniola de dopaj sangvin. Intr-un interviu acordat postului de radio spaniol Cadena Ser, Fuentes a declarat ca pe lista sa de pacienti se aflau fotbalisti, atleti si jucatori de tenis, nu numai ciclisti. Zvonurile, aparute pe mai multe canale mediatice, printre care si „sports.it”, ii indica, printre altii, pe francezul Zidane, spaniolul Raul, englezul Beckham, toti de la Real Madrid, si pe brazilianul Ronaldinho, de la FC Barcelona. Mai mult, sursa citata noteaza ca daca in cazul ultimilor trei nu exista „inca” nicio proba, in privinta lui Zidane exista o declaratie involuntara a cintaretului Johnny Halliday, care a spus, pe 2 iunie, la postul France Info, ca l-a intilnit pe internationalul francez intr-o clinica spaniola specializata in transfuzii de singe. Aceasta metoda, numita hemotransfuzia, implica prelevarea propriului singe, curatirea si modificarea sa de catre un medic specialist, prin aport crescut de oxigen, trombocite, hematii (globule rosii), congelarea singelui imbunatatit si – apoi – reinjectarea in corpul sportivului la momentul potrivit.
Despre „dopajul sanguin” se vorbeste de foarte multa vreme, dar scandalurile au izbucnit numai dupa ce s-a instituit controlul singelui la competitiile sportive. Astfel, dupa scandalul la „Puerta” din ciclismul spaniol, publicatia „El Pais”, care a initiat aceasta cercetare a spus ca exista dovezi de implicare si a unor mari vedete ale fotbalului mondial, pe care le va face publice dupa incheierea Cupei Mondiale, pentru a nu perturba finalul competitiei din Germania.
Doctorul Eufemiano Fuentes a declarat, intr-un interviu acordat postului de radio Cadena Ser, ca tratamentele sale nu au fost folosite numai de ciclisti, ci si de fotbalisti, atleti si jucatori de tenis. Medicul spaniol a precizat ca tratamentele sale nu pot fi considerate doping. „Nu este vorba de dopaj. Sunt tratamente biologice care ajuta la recuperare si nu este vorba despre manipularea singelui”, a declarat Fuentes. Numele explicit al lui Zidane apare, pentru prima data – culmea! – intr-o publicatie franceza, „Journal de Dimanche”, care sustine ca „Zizou” ar fi urmat asemenea proceduri, impreuna cu alti fotbalisti de la Real Madrid. Alte surse sustin ca Zidane si alti jucatori de fotbal s-au dopat chiar cu eritropoietina (EPO), aflata de multa vreme pe lista substantelor interzise.
Jos palaria!
„Jos palaria in fata lui Zizou! Zinédine Zidane, vrajitorul, magicianul, a dus Franta in finala Cupei Mondiale. Ce final de cariera grandios! La Berlin va fi ultima aparitie a lui «Monsieur Zidane» pe scena fotbalului international. Este coroana monumentului unui mare jucator” (Berliner Kurier).
 „Zidane a marcat golul victoriei, apoi a jucat tot restul meciului ca si cum s-ar menaja pentru ultima sa partida oficiala, de duminica, de la Berlin” (Frankfurter Allgemeine Zeitung).
„Draga Zizou, ne intilnim duminica. A ramas doar Franta intre noi si sarbatoare” (Corriere dello Sport)
„Daca nimic nu defineste mai bine un barbat decit modul cum pleaca, este corect ca ultimul meci al lui Zinedine Zidane sa fie o finala de CM” (The Times).
„Zizou, Zorro, Ze Man. Numiti-l cum doriti… aceasta seara a fost facuta pentru Zinédine Zidane” (The Sun)

Comentarii