Sase pentru un milion de dolari

duminică, 05 iulie 2009, 20:48
3 MIN
 Sase pentru un milion de dolari

Al doilea miting atletic din circuitul Golden League, reuniunea "ExxonMobil Bislett" de la Oslo, nu a fost de o calitate exceptionala, in ciuda renumelui pistei de pe stadionul Bislett. De vina a fost vremea ploioasa, dar si o furtuna care a perturbat serios desfasurarea programului, intirziat cu trei sferturi de ora. Totusi, concursul s-a desfasurat si in urma ostilitatilor desfasurate la reuniunea precedenta de la Berlin si la cea recenta de la Oslo, au ramas doar sase atleti (doi baieti si patru fete) in cursa pentru jack-pot-ul de un milion de dolari. Este vorba de jamaicana Kerron Stewart (100 m), americancele Sanya Richards (400 m) si Damu Cherry (100 m garduri), rusoaica Elena Isinbaeva (prajina), etiopianul Kenenisa Bekele (3000 / 5000 m) si finlandezul Tero Pitkämäki (sulita). La acest concurs a participat si atleta romana Ancuta Bobocel, care s-a clasat a IX-a in cursa de 3000 m obstacole, cistigata de detinatoarea recordului mondial de junioare, Ruth Bisibori (Kenya) in 9:18,65.

In conditiile meteo amintite, cel mai bun rezultat al reuniunii a fost realizat de Sanya Richards, care a depasit cea mai buna performanta a sezonului, realizata tot de ea, la Berlin, cu 35 de secunde, acoperind turul de stadion in 49,23 s. Sanya asteapta Campionatele Mondiale de luna viitoare, de la Berlin, unde spera sa obtina primul sau titlu major, dupa ce a absentat acum doi ani, la Osaka, deoarece a preferat sa cistige Golden League in dauna prezentei la selectia americana. In cursa de la Oslo, campioana mondiala si olimpica, Christine Oguruogu, s-a clasat a sasea cu un nesemnificativ 51,19 s. Kenenisa Bekele, liderul incontestabil al probelor de fond, s-a impus in cursa de 5000 m in 13:04,87, la jumatate de minut in fata kenyanului James Kwalia, iar Kerron Stewart confirma dominatia absoluta a jamaicanelor in proba de 100 m, alergind pentru a cincea oara in acest sezon sub 11 secunde (10,99 s). In ciuda prezentei norvegianului Andreas Thorkildsen (campion olimpic la ultimele doua editii), Tero Pitkämäki a cistigat a doua sulita de Golden League, cu 84,63 m, fata de 83,15 m ai norvegianului. Damu Cherry a cistigat 100 m garduri in 12,68 s, dar compatriotul ei, Dexter Faulk a ratat incercarea de a-si aduce a doua victorie consecutiva in Golden League la 110 m garduri, el cazind pe partea a doua a cursei pe locul VI. Cistigatorul a fost tot un american, Antwon Hicks, cronometrat in 13,41 s. Cit despre Isinbaeva, desi a concurat la un nivel foarte scazut, i-a ajuns o saritura de 4,71 m din mai putine incercari, pentru a o bate pe poloneza Monika Pyrek. Suta de metri masculina s-a jucat pe doua serii contratimp si fostul recordman mondial, jamaicanul Asafa Powell, a cistigat la fotofinis, in 10,07 s, duelul cu cistigatorul de la Berlin, Daniel Bailey (Antigua).

Alte rezultate notabile: Blanka Vlasic (Croatia) – 2,00 m la inaltime feminin; Meseret Defar (Etiopia) – 14:36,38 la 5000 m feminin; Iuri Borzakovski (Rusia) – 1:44,42 la 800 m masculin.

Vintul,  bata-l vina!

In mitingul de la Madrid, sud-africanul Godfrey Khotso-Mokoena a stabilit un nou record african la saritura in lungime, cu 8,50 m, dar el nu a fost cistigatorul concursului. Australianul Fabrice Lapierre a sarit 8,57 m, dar performanta nu a putut fi omologata din cauza vintului favorabil (^3,7 m/s). Pe locul trei, campionul mondial si olimpic, Irving Saladino, cu doar 8,43 m. Tot datorita vintului, nu poate fi considerata ca atare prima saritura tripla feminina de peste 15 metri, realizata de rusoaica Tatiana Lebedeva (15,01 m).

 

 

Comentarii