Scenariu cu repetitie

marți, 02 iunie 2009, 20:47
3 MIN
 Scenariu cu repetitie

Exercitiu de memorie. Dam timpul inapoi cu circa doi ani. In vara anului 2007, Poli, care scapase de retrogradare fara prea mari emotii, intra intr-un nou sezon cu tolba aproape goala. Fara transferuri serioase, cu bani putini, Iasul termina turul cu 16 puncte si "-11" in clasamentul adevarului. Startul anului 2008, intimplator, un an electoral, a generat schimbarea la fata. Au fost adusi citiva jucatori, intre care si Andrei Cristea, s-au gasit bani pentru salarizarea la o ritmicitate mai normala a angajatilor iar urmarea a fost ca trupa lui Ionut Popa a batut acasa echipele ce au ajuns in Champions League, CFR Cluj si Steaua, a bifat cea mai buna jumatate de an din ultimele decenii si, cu cele 25 de puncte si "^1" in clasamentul adevarului acumulate, a obtinut viza de Liga I.

In vara lui 2008, un nou "black-out". Transferurile spectaculoase promise s-au dovedit a fi aduceri de jucatori de la echipe retrogradate ori imprumuturi gratuite, plata salariilor fotbalistilor a inceput sa gifiie pina aproape de sufocare iar clasamentul turului a aratat exact la fel ca un an inainte: 16 puncte, "-11" la "adevar. Indigoul a ramas lipit mai departe! Startul anului 2009 a adus o noua tresarire de orgoliu a primarului Iasului, Gheorghe Nichita, care a reusit sa capaciteze energiile necesare satisfacerii cerintelor materiale consistente ale lui Cristiano Bergodi pentru echipa. Alimentarea conturilor clubului s-a facut cu presiune ridicata, mai mare decit in returul precedent, iar trecerea de la "cele mai proaste conditii din istoria recenta a clubului" la "cele mai bune conditii din istoria clubului", dupa cum au etichetat jucatorii cele doua jumatati ale sezonului ce se incheie saptamina viitoare, s-a simtit si in clasament. Astfel, chiar daca nu a repetat rezultatele din returul 2007-2008, Poli, care l-a avut iarasi pe Cristea pe post de vioara intii, a acumulat, pina acum, 20 de puncte in retur ("-4" la "adevar"), cu patru mai mult fata de tur, si a bifat a cincea salvare consecutiva de la retrogradare.

300.000 de euro datorii

Din pacate pentru microbistii ieseni, scenariul amintit da semne serioase ca se va repeta si in aceasta vara. Cheltuielile enorme facute in acest retur, cind echipa a facut un cantonament de cinci stele, s-a deplasat regulat cu avionul si a avut prime la meciurile de pe teren propriu triplate fata de tur (!), au subrezit serios o corabie care nu este alimentata ritmic cu "combustibil". La ora actuala, Poli are circa 300 000 de euro datorii fata de persoane fizice, primele care urmeaza a fi platite (de joc, conform "pachetului" stabilit incepind cu meciul cu Dinamo, dar si de obiectiv) si salariile jucatorilor care au fost obsinuiti doar cu mici intirzieri in retur urmind a mai scoate din conturile clubului inca circa 400 000 de euro. Tinind cont de faptul ca Iasul a cheltuit mai bine de jumatate din fondurile pe care Fundatia Sportului Iesean i le-a rezervat pentru acest an, ca actionarii privati sint din ce in ce mai zgirciti si ca fondurile din drepturile de televizare ce ar putea veni in vara sint de circa un milion de euro, rezulta ca Iasul ar avea bani doar pentru "cirpeli" minime in vara. Or, acest lucru este insuficient de vreme ce Poli trebuie sa aduca mai multi jucatori noi, in conditiile in care mariajul cu Onut e ca si incheiat, imprumuturile lui Cristea, Montiel, Jovanovic, Todescato si Leandro expira, iar Sfirlea, aflat la final de contract, nu a primit vreo oferta de prelungire a intelegerii.

In aceste conditii, Poli trebuie sa redacteze urgent un plan bugetar, sa clarifice cit mai repede viitorul bancii tehnice (continuarea colaborarii cu Bergodi este mai mult decit improbabila, Iasul neavind resursele necesare pentru a asigura un buget de circa 300 000 de euro anual doar pentru banca tehnica, pe linga alte solicitari legate de lot) si sa "plombeze" cit mai repede echipa (jucatorii sint acum mai ieftini), in cazul in care vrea sa ofere iesenilor posibilitatea de a vedea si in sezonul viitor echipe de prima mina in Copou.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii