Se profileaza o echipa campioana la Iasi

luni, 19 martie 2012, 23:02
3 MIN
 Se profileaza o echipa campioana la Iasi

La sfirsitul saptaminii trecute, a avut loc la Isvorani primul turneu al Campionatului National de rugby feminin, la care, in premiera participa si echipa ieseana Politehnica. Totusi, formatia ieseana nu este o debutanta, ba chiar este principala favorita la titlu, intrucit clubul Politehnica a absorbit intreaga echipa CSM Pascani, multipla campioana nationala, opt dintre cele zece componente ale formatiei fiind si la lotul national, pregatit de Nicolae Tarcan, care a venit si el cu elevele sale din Pascani. Si pentru ca am pomenit de "zece componente", trebuie sa precizam ca sportul  practicat de fete este, de fapt, rugby in VII, disciplina care va intra, incepind cu editia viitoare, in programul olimpic. "Se joaca doua reprize a cite sapte minute pe un teren normal de rugby, fiecare echipa avind cite sapte jucatori: trei inaintasi la gramada, un mijlocas, si trei jucatori pe treisferturi. Deoarece exista mai putin spatiu in teren, rugbiul in VII este mai spectaculos, deoarece viteza si mobilitatea in teren primeaza asupra contactelor fizice, lucru si mai evident in rugbiul feminin", ne lamureste antrenorul Nicolae Tarcan.

Datorita duratei reduse a intilnirilor (fapt care a favorizat includerea in programul olimpic a rugbiului in VII, in detrimentul celui mare, in XV), competitia la care au participat opt echipe, s-a disputat intr-o singura zi, desi a jucat (sau ar fi trebuit sa joace) fiecare cu fiecare.

Cum era si de asteptat, turneul a fost cistigat de rugbistele de la Politehnica, ele inregistrind urmatoarele rezultate: 40-0 cu CSM Pascani, 5-0 cu RC Gringos Transilvania Brasov (neprezentare), 5-0 cu Venus Piatra Neamt, 54-0 cu CSU Cluj si 5-0 cu Moldova Chisinau, echipa care participa la competitie de amorul artei, intrucit rezultatele acesteia nu sint omologate in campionatul Romaniei. Din pacate, au fost si unele defectiuni organizatorice de tot risul, cea mai mare fiind omologarea din eroare a rezultatului cu CSM Pascani (in fond, junioarele clubului din Vestul judetului, pregatite de Nicolae Tarcan) ca fiind 40-0 pentru pascanence! . In acest context, meciul dintre echipa din Cluj si Agronomia Bucuresti a fost receptat ca o finala a turneului si cum ardelencele au cistigat cu 22-21, ele s-au simtit cistigatoare ale competitiei, desi pierdusera la scor in fata Politehnicii ! In cele din urma, eroarea s-a reparat, iesencele trebuind sa sutina un meci cu Agronomia, dar bucurestencele n-au mai vrut sa joace cu echipa ieseana!  Astfel incit, podiumul turneului de la Isvorani cuprinde in ordine echipele Politehnica Iasi, CSU Cluj si Agronomia Bucuresti.

Cele zece jucatoare pregatite de antrenorul Tarcan sint: Andreea Gaita, Iuliana Sava, Gabriela Citea,Catalina Buta, Gabriela Lepciuc, Emilia Vizitiu, Ana-Maria Sandu, Larisa Gilca, Brindusa Balcan si Rocana Apostol. Urmatorul turneu va avea loc la sfirsitul lunii aprilie, la Brasov, iar urmatoarele se vor disputa la Cluj, Bucuresti, Piatra Neamt, ultimul fiind programat in octombrie la Iasi. "Pina atunci, clubul Politehnica doreste sa organizeze un turneu international de rugby in VII feminin, in mai la Iasi", ne-a mai informat Nicolae Tarcan, care a ramas in Capitala cu elevele sale angrenate la lotul national.

Comentarii