Sechestrat in Golf

luni, 11 august 2003, 23:00
2 MIN
 Sechestrat in Golf

Dupa ce cu citeva luni in urma si-a reziliat contractul cu gruparea germana Heillbron, ex-antrenorul echipei Poli Iasi, Ioan „Lita” Dumitru a ajuns in Arabia Saudita. Lucrurile nu au decurs insa prea bine pentru fostul mare international: „Sint sechestrat in Arabia Saudita! Un impresar arab m-a convins sa-mi reziliez contractul pe care-l aveam in Germania si sa accept postul de director al Centrului de Juniori al clubului Al Hilal. Am facut acest pas, am ajuns in Arabia, insa de o luna nu am primit nimic din ceea ce mi s-a promis: bani, masina si altele. Asa ca i-am cerut impresarului sa-mi dea pasaportul sa ma intorc in tara, insa a refuzat acest lucru. De aceea, am solicitat sprijinul ambasadei noastre pentru a putea ajunge in Romania si sper sa se gaseasca o solutie” a declarat Lita Dumitru, care a mai pregatit in tara pe Poli Timisoara, FC National, Rapid, Jiul Petrosani si a coordonat activitatea nationalelor de juniori ale Romaniei in timpul mandatului de selectioner a lui Gica Hagi.
Un magician al gazonului
Lita Dumitru a fost unul dintre cei mai mari coordonatori de joc din istoria fotbalului romanesc. A fost adus la Rapid, din comuna natala, Rosu (Teleorman) in 1967, la numai 17 ani si a debutat pe prima scena intr-un meci FC Arges – Rapid, in care, desi eclipsat de marele Dobrin (Argesul a cistigat cu 3-0), a cules numai laude printre cronicarii de fotbal. In 1970, a debutat in echipa nationala intr-un meci Peru – Romania (1-1) si a fost prezent la Campionatul Mondial din acel an, disputat in Mexic, unde s-a remarcat ca un foarte aprig mijlocas. Trecut in 1972 la Steaua, Lita si-a dovedit din plin calitatile de „play-maker” (clarviziune in joc, maiestrie in pase, precum si executii precise din faze fixe), preluind acel rol si la echipa nationala. In perioada 1980-1985 a jucat la Timisoara, la Poli si UMT, cu o scurta escala la Universitatea Craiova, in anul 1983. In Banie, Dumitru n-a mai putut fi „seful”, deoarece acolo trona vedeta locala Ilie Balaci. Pe malurile Begai si-a verificat si potentele de antrenor, la echipele la care a jucat. Dupa finalul de cariera de la Rapid (1986-1988), s-a stabilit in Germania, unde a urmat o scoala de antrenori. Revenit in tara, nu a reusit sa se impuna in aceasta cariera, probabil si din cauza „gurii prea bogate”. La Poli Iasi a antrenat doar citeva luni, in sezonul 2000-2001, dupa plecarea sa gruparea din Copou retrogradind in Divizia C.
A acumulat in Divizia A 442 de prezente, inscriind 64 de goluri, iar la nationala a jucat, in perioada 1970-1970 de 57 de ori, avind la activ si 12 goluri marcate. (Ovidiu MINEA)

Comentarii