Titlul se joaca pe teren

Subtitlu

joi, 01 iunie 2006, 21:01
5 MIN
 Titlul se joaca pe teren

Comisia de Apel a FRF a mentinut decizia Comisiei de Disciplina care a sanctionat, in 25 mai, FC Steaua cu disputarea unei etape cu portile inchise si cu amenda de 30.000 de franci elvetieni ca urmare a scandarilor rasiste ale jucatorilor si suporterilor gruparii din Ghencea. „Comisia de Apel a avut doua apeluri pe acest dosar, unul din partea AFC Rapid si unul de la Steaua, ambele au fost nemultumit de deciziile Comisiei de Disciplina. A ascultat ambele pareri si a respins apelurile mentind deciziile initiale. Nu se poate vorbi de discriminare, rasism sau xenofobie in Romania”, a declarat vicepresedintele Comisiei de Apel, Robi Urs.
Cluburile Rapid si Steaua au facut apel la decizia Comisiei de Disciplina a FRF care a sanctionat FC Steaua cu disputarea unei etape cu portile inchise si cu amenda de 30.000 de franci elvetieni ca urmare a scandarilor rasiste ale jucatorilor si suporterilor gruparii din Ghencea de la finalul meciului cu Sportul Studentesc din cadrul etapei a XXVIII-a a Diviziei A. FC Rapid a inaintat Comisiei de Apel un memoriu in care a solicitat ca Steaua sa fie depunctata in urma acestui incident, in conformitate cu circulara FIFA 1026, insa conducerea gruparii din Bulevardul Ghencea a contestat valabilitatea acestui document, deoarece nu a fost aprobat in cadrul Adunarii Generale a FRF, si sustine ca ar intra in viguare la 1 iulie.
Doua tabere nemultumite
Gigi Becali (Steaua): „Nu sint multumit. Este adevarat, Steaua nu a fost depunctata, am cistigat eu, dar vreau sa se judece si mai corect. Daca voi ataca decizia? Este posibil, sa vedem motivarea lor”
Dinu Gheorghe: „Ma asteptam sa se mentina decizia, pentru ca altfel ar fi tulburat linistea pe finalul campionatului. Noi nu sintem multumiti, dar asta e hotarirea. Suntem mindri ca s-a vorbit de conspiratie si ca am avea noi asa putere in fotbalul romanesc. Dar deocamdata s-a vazut ca altii au puterea. Puterea noastra e pe teren, cind i-am batut in campionat, cind am facut egal, cind i-am batut si cu echipa a doua”.
Rapid merge mai departe
FC Rapid va face memoriu la Comisia de Recurs Federala si apoi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne ca urmare a deciziei Comisiei de Apel a FRF de a mentine sanctiunea dictata clubului FC Steaua de Comisia de Disciplina in urma scandarilor rasiste ale fanilor si jucatorilor stelisti.
„Rapid va merge mai departe pentru ca doreste sa se respecte circulara FIFA 1026, din 28 martie 2006 si decizia Comitetului Executiv al FRF din 31 martie 2006, referitoare la combaterea rasismului. Vom face un memoriu la Comisia de Recurs Federala pe care cred ca il vom depune miine sau luni”, a declarat, agentiei MEDIAFAX, secretarul general al FC Rapid, Constantin Zotta.
Oficialul gruparii giulestene a precizat ca in functie de hotarirea Comisiei de Recurs Federala, FC Rapid va apela si la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. „Noi am contactat un avocat strain pentru a ne reprezenta la Lausanne, i-am trimis deja si documentatia. Si nu cred ca Federatia Romana de Fotbal poate risca neparticiparea echipelor romanesti in competitiile europene pentru doi ani, asa cum prevede circulara FIFA”, a spus secretarul general.
Referitor la afirmatia presedintelui LPF, Dumitru Dragomir, care a spus ca din punct de vedere legal nici o echipa nu poate fi depunctata deoarece circulara FIFA 1026, din 28 martie 2006, referitoare la discriminare, nu a intrat in vigoare, Constantin Zotta a precizat: „E foarte rau daca presedintele Ligii se antepronunta in acest caz. Si este cu atit mai rau cu cit nu cunoaste reglementarile, pentru ca acea circulara a fost adoptata si de Comitetul Executiv al FRF din care face parte”.
Dinamo, exilata la Ploiesti
Tot ieri, Comisia de Apel a schimbat hotarirea Comisiei de Disciplina privitoare la sanctionarea echipei Dinamo, hotarind ca formatia bucuresteana sa joace meciul cu FC National, din etapa a XXIX-a a Diviziei A, in afara Bucurestiului, cel mai probabil la Ploiesti. „Vom juca o etapa in afara Bucurestiului si am primit o amenda de 700 de euro. Nu mai sintem incadrati la ordonanta, ci la regulamentul disciplinar, pentru ca nu au fost scandari rasiste. Probabil ca vom juca la Ploiesti. Ne convine, nu ne convine, dar decit sa dam 25.000 de euro amenda si sa jucam fara spectatori…”, a declarat directorul sportiv al clubului Dinamo, Constantin Danilescu.
Decizia de ieri este urmare a apelului facut de Dinamo, dupa ce Comisia de Disciplina a decis  ca echipa din Soseaua Stefan cel Mare sa joace fara spectatori partida de pe teren propriu, cu FC National, din cadrul etapei a XXIX-a a Diviziei A. Comisia de Disciplina sanctionase astfel gruparea dinamovista pentru scandarile rasiste ale suporterilor la adresa lui Mariko Daouda, la meciul cu FC Arges, de la Mioveni.
Jucatorul ivorian a trimis o scrisoare membrilor Comisiei de Apel a Federatiei Romane de Fotbal prin care cere ca Dinamo sa nu fie sanctionata pentru ca nu s-a simtit jignit de scandarile fanilor dinamovisti. „Am trimis o scrisoare la Comisie prin care am cerut ca pedeapsa impotriva lui Dinamo sa fie anulata intrucit eu, personal, nu m-am simtit jignit de scandaruile suporterilor. Sincer sa fiu, nici nu i-am auzit pentru ca eu eram concentrat la meci. Ca au strigat zece oameni nu inseamna ca e galeria lui Dinamo”, a declarat pentru MEDIAFAX Mariko Daouda. El a mai fost victima manifestarilor rasiste ale suporterilor dinamovisti. 
Care rasism?
„Rasism: Teorie social-politica care sustine inegalitatea biologica si intelectuala a raselor umane”. Definitie data de Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, editia 1998.
„Rasa: „Fiecare dintre grupurile biologice de populatii, caracterizate prin culoarea parului, a pielii si prin alte particularitati exterioare” (ibidem).
Afirmatiile jignitoare ale suporterilor sau a unor jucatori stelisti pot fi denumite sovine sau xenofobe, dar in niciun caz „rasiste”. La fel ca si manifestarile antisemite. Aceste jigniri sint condamnabile, fara indoiala, dar nu sint rasiste.
Antropologii considera in unanimitate ca exista trei rase umane: europoida (alba), mongoloida (galbena) si negroida. Tiganii sint o etnie din categoria indo-europeana, inrudita cu populatiile autohtone de pe continentul nostru.Ofensele trebuie pedepsite si, privind din acest punct de vedere, „tiganiile” steliste sint pe picior de egalitate cu „behaielile” giulestene.
De ce sint numiti rapidistii, in deridere, „tigani”, mai ales ca Steaua are mai multi jucatori de origine rroma? Denumirea este destul de veche si se refera nu la jucatori, ci la suporterii din Giulesti. Scandarile cu „tiganii” din galeriile echipelor Dinamo si Steaua par a fi, astfel, „complimente” adresate galeriei adverse, dar in nici un caz jucatorilor. Dar, fotbalul se joaca pe teren si nu in tribune. Si depunctarea Stelei ar fi fost la fel de absurda ca si o eventuala depunctare a Rapidului, pentru celebrele behaituri.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii