Vine Bergodi

vineri, 16 ianuarie 2009, 21:48
4 MIN
 Vine Bergodi

In aceasta saptamina, "Ziarul de Iasi" a fost primul cotidian care a informat ca Politehnica il are pe Cristiano Bergodi ca principala tinta pentru inlocuirea lui Ionut Popa din functia de antrenor, dupa ce ultimul si-a dat demisia. La capatul mai multor tatonari si negocieri, miine ar putea ca varianta sa se si concretizeze. Ieri, in jurul prinzului, presedintele Politehnicii Iasi, Sorin Boca, a primit confirmarea faptului ca Bergodi va sosi astazi in Romania. "Am discutat cu asistentul domnului Bergodi, Renzo Rossi, care mi-a comunicat ca simbata, cu avionul de Bucuresti care ajunge in Iasi la ora 22:00, vor sosi in Iasi. In mod normal, ultimele negocieri pe marginea preluarii echipei vor avea loc duminica dimineata. Atunci vom clarifica mai multe aspecte legate de viitorul Politehnicii",  a spus seful executivului iesean.

Principalul subiect ramas in discutie este legat de stabilitatea financiara a clubului, italienii (Bergodi lucreaza in Romania doar impreuna cu Rossi) cerind, in afara unor salarii destul de consistente, garantii ferme privind sustinerea materiala a echipei, alte solicitari (aducerea unui preparator fizic, cantonament in Antalya) cazind deja.

Acest lucru a fost confirmat si de Renzo Rossi. "E nevoie de stabilitate financiara la club. Jucatorii sa fie platiti la timp, sa nu fie probleme cu banii. Aceasta este principala problema pe care o vad la ora actuala. Mai multe detalii vom afla duminica, atunci cind vom discuta cu sefii clubului" a spus colaboratorul lui Bergodi, care a adaugat: "La prima vedere, cred ca obiectivul de evitare a retrogradarii poate fi indeplinit. Pentru asta e insa nevoie de multa lupta. Foarte important este ca suporterii si conducerea sa fie linga echipa. Primii, pe care-i stiu foarte caldurosi, cu sufletul, conducerea – cu o sustinere materiala corespunzatoare Ligii I. Stiu ca au fost probleme cu banii la Poli pina acum, insa sper ca lucrurile sa se schimbe. In ceea ce priveste lotul de jucatori, eu il cunosc destul de bine, deoarece am facut mai multe monitorizari. Este un lot bun, un grup bun. Ramine de vazut ce solutii vom gasi daca trebuie ceva intariri". Dupa ce joi a confirmat negocierile cu Politehnica, pe care a etichetat-o drept o echipa buna, Bergodi a refuzat ieri sa faca alte comentarii pe marginea acestui subiect.

Un italian consacrat in Romania

Cristiano Bergodi s-a nascut pe 14 octombrie 1964, la Bracciano, o localitate aflata la circa 30 de kilometri de Roma, unde locuieste si acum. Debutul ca fotbalist in prima liga italiana l-a avut la Pescara, unde a jucat 97 de meciuri intre anii 1984 si 1989. Perioada cea mai fasta a carierei fundasului de 1,88 metri a fost cea traita la Lazio Roma, unde a evoluat in 160 de meciuri, intre anii 1989 si 1996, in multe dintre ele fiind si capitan de echipa. In 1996 Bergodi a trecut la Padova, unde a mai bifat 43 de prezente in trei ani, inscriind si un gol, ajungind astfel la cota cinci in Serie A, daca luam in considerare si reusitele pentru laziali. Sfirsitul carierei de fotbalist (2 000) l-a gasit pe italian, pentru o scurta perioada, in Malta, la Sliema Wanderers.

Debutul ca antrenor a fost timid, la formatii modeste din tara natala, Imolesse (2002-2003) si Sassuolo (2003-2004), ce activau in ligile inferioare, fiind cele mai vizibile. Afirmarea lui Bergodi ca antrenor a avut loc in Romania. A condus pe FC National in 18 meciuri ale sezonului 2005-2006, unde a obtinut 48% din punctele puse in joc, cu 7 victorii, 5 remize si 6 infringeri, 21-23 golaveraj, apoi a preluat timona CFR Cluj, de la Dorinel Munteanu, in sezonul 2006-2007, cind a inregistrat 15 victorii, 4 egaluri, 5 esecuri, 36-21 golaveraj, si-a dus pe ardeleni pe locul III si in Cupa UEFA. Aceste lucruri nu i-au multumit pe sefii ardelenilor, care nu i-au prelungit contractul lui Bergodi, silit sa-i lase locul lui Ioan Andone. In aceste conditii, italianul a trecut la Rapid, unde a inregistrat cel mai bun procentaj personal in Liga I (70%) in startul sezonului 2007-2008, cind a bifat cinci victorii si patru remize. Startul bun precum si cucerirea Supercupei Romaniei nu a valorat prea mult pentru George Copos in momentul in care giulestenii au fost eliminati in primul tur al Cupei UEFA, de catre FC Nürnberg, italianul demisionind, fiind inlocuit apoi cu Mircea Rednic. Despartirea s-a facut cu mare scandal, antrenorul spunind ca Rapid e un club de amatori, iar giulestenii acuzind ca italianul a consumat 184 000 de euro in citeva luni, mai mult decit Razvan Lucescu intr-un an!

Atit la Cluj cit si la Rapid, Bergodi a fost insotit de prietenul sau, Renzo Rossi, un italian care locuieste in Romania si care ocupa postul de team-manager. Rossi a fost cotat drept un foarte bun statistician, el implicindu-se si in antrenamente. De la despartirea de Rapid, din toamna lui 2007, Bergodi nu a mai antrenat, desi numele sau a mai fost vehiculat ca posibil sef al bancii tehnice a Timisoarei ori a Rapidului.

In perioada cit a pregatit echipe din Romania, Bergodi a avut patru dueluri cu Poli Iasi, in care a inregistrat un bilant foarte bun. In sezonul 2005-2006, cind avea sub comanda, la FC National, citiva jucatori la moda, ca tinerii Sapunaru ori Herea, consacratii Bundea, Griffiths, Abiodun, Srhoj precum si pe actualul iesean, Mircea Oprea, italianul a cistigat in Copou cu 3-2 la capatul unui meci nebun, in care Iasul a ratat doua penaltiuri; in retur, Poli a remizat in Parcul cu Platani, 1-1, dupa ce oaspetii au condus. In sezonul urmator, Iasul a cedat greu la Cluj, in fata CFR (1-2), deschiderea scorului fiind consemnata in minutul 72, Poli pierzind si in retur, 0-1, ca urmare a unui autogol stupid a lui Mijin, "reusit" in prelungiri.

Comentarii