Videochat cu tinere poliţiste

”Videochat” la Poliția de Frontieră! Viitoarele polițiste, în sânii goi prin fața bărbaților

joi, 03 noiembrie 2016, 03:02
5 MIN
 ”Videochat” la Poliția de Frontieră! Viitoarele polițiste, în sânii goi prin fața bărbaților

Viitoarele poliţiste defilează în sânii goi prin faţa a trei bărbaţi care se constituie într-o aşa-zisă comisie, în care este un singur medic. O candidată respinsă a apelat la Institutul de Medicină Legală pentru a arăta că i-a fost măsurată greşit înălţimea.

Tinerele care s-au înscris la con­cursurile pentru a accede în rândurile poliţiştilor reclamă si­tuaţii umilitoare la vizita medi­cală. De asemenea, o tânără a fost măsurată greşit de bărbaţii din comisie şi a trebuit să apeleze la Institutul de Medicină Legală pentru a convinge „juriul“ că are o înălţime mai mare, peste norma admisă.

În privinţa vizitelor me­dicale „fierbinţi“, una dintre concurente a reclamat că s-a simţit ca la un videochat, dat fiind faptul că în comisie se aflau trei bărbaţi. Fetele se plâng că trebuie să se prezinte în faţa comisiei compuse din bărbaţi, numai în lenjerie in­ti­mă, fără sutien. Aşa s-a întâmplat şi la vizita medicală a candidaţilor pentru o serie de posturi scoase la concurs de către Poliţia de Fron­tieră Iaşi, care a avut loc pe data de 20 octombrie.

O candidată le-a precizat jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi“ despre faptul că nu se aştepta ca în comisie să fie numai bărbaţi, dintre care numai unul era medic.

„Parcă era un videochat live. Comisia era formată din trei bărbaţi, care examinau femei cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani, dezbrăcate, numai în chiloţi, fără sutien. Era un medic ofiţer şi doi subofiţeri, secretari, şi nu asistenţi medicali“, s-a plâns tânăra.

Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au întrebat la Poliţia de Frontieră de ce nu există o comisie alcătuită din femei pentru a examina fetele.

„De vizita medicală a candida­ţi­lor se ocupă o comisie a Cen­tru­lui Medical Judeţean al Minis­terului de Interne, nu Poliţia de Frontieră Iaşi“, ne-a spus Denis Lazăr, purtător de cuvânt în cadrul Poliţiei de Frontieră Iaşi.

La Centrul Judeţean Medical Iaşi, director este Gabriela Stoleru, medic generalist. Jurnaliştii au sunat-o pe aceasta pe parcusrul zilei de marţi şi miercuri, însă nu a răspuns la telefon.  

Măsurătoare greşită

Candidaţii ne-au reclamat că aceste lucruri se întâmnplă atât la Poliţia de Frontieră, cât şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. Un alt candidat pentru un post de poliţist de frontieră, tot o tânără, s-a plâns că aceeaşi co­misie „medicală“, formată din­tr-un medic şi doi subofiţeri, i-a măsurat înălţimea greşit. Pentru a fi declarată aptă la următoarea pro­bă din cadrul concursului, tânăra trebuia să aibă cel puţin o înălţime de 165 de centimetri. Medicul care a măsurat-o pe fată a indicat că ea are 163,5 centimetri, adică era sub nivelul acceptat. Tânăra spune că a făcut tot posibilul ca să demonstreze că măsoară mai mult, adică 165,5 centimetri.

„Întrucât din măsu­rătorile anterioare înregistrate la medicul de familie şi la cabinetul medical al Policlinicii pentru Studenţi şi Elevi din Iaşi, cu ocazia înscrierii la Facultatea de Psihologie din cadrul Universi­tăţii Alexandru Ioan Cuza a rezultat faptul că am înălţimea de 165,5 centimetri. Am comunicat acest aspect comisiei care a refuzat efectuarea unei noi măsurători“, se plânge fata.

Tâ­năra spune că a mers până în „pân­zele albe“ pentru a demonstra că are înălţimea potrivită pentru a fi acceptată.

„Am efectuat o măsurătoare la Institutul de Me­dicină Legală Iaşi în urma căreia s-a stabilit că am o înălţime me­die de 165,5 centimetri. Întrucât comisia medicală nu a luat în considerare acest document şi nici nu a acceptat o măsurare su­plimentară a înălţimii, am făcut contestaţie pentru stabilirea in­dicelui antropometric, fiind stabilită data de 27 octombrie pentru măsurarea indicilor menţio­naţi în comisie, la sediul Direc­ţiei Medicale Bucureşti din ca­drul Ministerului Afacerilor Interne. Ca urmare a măsu­rătorilor făcute, a fost eliberată o fişă medicală în care s-a constatat faptul că am înălţimea de 165,5 centimetri“, a adăugat candidata.

Totuşi, ciudat, comisia nu a luat în considerare nici acest act. Tânăra a cerut o clarificare de la Cabinetul MAI

Aceste demersuri au condus la recunoaşterea în data de 28 oc­tombrie de către comisia medicală de la Iaşi a erorilor comise şi continuarea măsurătorilor antropometrice, precum şi eliberarea fişei medicale, blocată până la acel moment la nivelul comisiei me­dicale aferent concursului de la Poliţia de Frontieră Iaşi.

„Regulamentele interioare nu-mi permit să vorbesc cu oricine“

Medicul care a coordonat vi­zita medicală din perioada respectivă se numeşte Dan Constantin Martiniuc şi este angajat al Cen­trului Medical Judeţean al Mi­nisterului Afacerilor Interne. Această instituţie se ocupă cu ve­ri­ficarea aptitudinilor candidaţilor pentru posturile scoase la concurs în ultima perioadă de Poliţia de Frontieră Iaşi, cât şi de Ins­pec­toratul de Poliţie Judeţean Iaşi.

În CV-ul găsit pe internet se arată că profesează medicina de familie, fiind specializat în acupunctură. De altfel, Martiniuc are trecut în CV şi un curs postuniversitar rea­lizat în China, în anul 2008, „Acupunctura cosmetică şi pentru controlul greutăţii“, la Wangjing Hospital, din Beijing. De asemenea, la secţiunea „Activităţi şi interese neprofesionale“, doctorul menţionează că practică Qi Gong, tenis de masă şi creşterea bonsailor.

Medicul nu a dorit să comenteze aspectele sesizate de tinerele aspirante la un post în cadrul Poliţiei de Frontieră Iaşi, atât în privinţa comisiei alcătuite exclusiv din bărbaţi pentru vizita medicală a tinerelor, şi nici despre eroarea de măsurare a unei candidate. El a ţinut să sublinieze că are superiori şi să avem „grijă că totul se poate întoarce împotriva noastră“.

„Domnul doctor Stoleru (n.r. – Gabriela Stoleru, şefa Centrului Medical Judeţean al Ministerului de Interne) este preşedinta comisiei de recrutare. Cu ea trebuie să luaţi legătura. Dacă aveţi un caz aşa de important, aveţi competenţe juridice? Regulamentele interioare nu-mi permit să vorbesc cu oricine“, ne-a spus doctorul Martiniuc.

Comentarii