ADIO salcâmi japonezi în Centru! Pregătiri pentru înlocuirea lor cu tei argintii

luni, 23 noiembrie 2015, 10:56
2 MIN
 ADIO salcâmi japonezi în Centru! Pregătiri pentru înlocuirea lor cu tei argintii

Au început pregătirile pentru înlocuirea salcâmilor japonezi cu tei argintii pe Ștefan cel Mare.

De dimineață, echipe de la Spații Verzi au săpat în jurul salcâmilor pentru a lărgi groapa pentru replantarea teilor. În același timp se pregătește și un amestec de pământ special pentru relocarea salcâmilor în alte zone din Iași.

De asemenea, pe pietonal, se vor săpa şanţuri perimetrale în jurul copacilor pentru a descoperi dacă nu sunt reţele sau cabluri „rămase întâmplător” în zonă.

În cursul acestei săptămâni, pe Ștefan cel Mare vor fi aduși 100 de tei argintii, iar salcâmii vor fi transplantaţi în Dacia (blocuri ANL, Piaţă, Poştă şi biserica Învierea Domnului), Tudor Vladimirescu (biserica Sfântul Iulian din Tars), Galata (biserica Adormirea Maicii Domnului), la Spitalul de Recuperare, la Spitalul C.I.Parhon şi Cantemir (Direcţia Creşe).

„Teii argintii vor fi plantați de vineri. Lărgirea gropilor de plantare se va face până la limita la care permite actualul loc, nu se va interveni în pavaj”, a menţionat primarul interimar, sîptămâna trecută.

În februarie 2013, primăria a dispus tăierea teilor, în urma unei adrese semnate şi de Chirica, pe motiv că aceştia ar fi uscaţi.

Acţiunea municipalităţii a stârnit proteste în rândul societăţii civile, în mediul online fiind creată spontan mişcarea civică „Iaşul iubeşte teii”.

Timp de aproape doi ani, organizaţia, care a strâns în jurul ei o comunitate de circa 13.000 de simpatizanţi, a militat pentru replantarea teilor.

În vara acestui an, primăria a dispus organizarea unei consultări publice prin care ieşenii au fost întrebaţi dacă vor teii înapoi pe pietonal, iar 94% dintre respondenţi au răspuns afirmativ.

Consultarea s-a desfăşurat pe parcursul a 30 de zile, iar la urne s-au prezentat circa 14.000 de persoane.

FOTO: Dan LUCA

 

Comentarii