Aeroportul Iaşi, pus pe lista neagră a Fiscului, alături de ţiganii din Ciurea

miercuri, 26 august 2015, 01:59
5 MIN
 Aeroportul Iaşi, pus pe lista neagră a Fiscului, alături de ţiganii din Ciurea

Zece firme din Iaşi dintre care şi una ce aparţine Consiliului Judeţean Iaşi sunt pe lista neagră a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Ele figurează în top 100 de societăţi ce nu şi-au declarat toate sumele, arată oficialii Fiscului.

Lista a fost publicată de către site-ul economica.net. Societăţile de la Iaşi, potrivit sursei citate, au sume suspecte în valoare totală de 236 milioane lei, adică 54 milioane euro. Cu aceşti bani se pot plăti pensii medii pentru 25.000 de persoane timp de un an. Interesant este că jumătate dintre entităţi sunt înregistrate la Lunca Cetăţuii sau la Grajduri, două zone cu comunităţi puternice de ţigani. De remarcat este că lista cuprinde societăţi care sunt radiate sau aflate în insolvenţă.

Acţionarii cu caş la gură

Firma din Iaşi cu suma cea mai mare este Aurovox Impex Grup, înregistrată în Grajduri. În dreptul ei este trecută suma de 73,9 milioane de lei. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, societatea are ca acţionar pe Racovina Stănescu, născută în urmă cu 24 de ani în Hârlău, iar firma este în insolvenţă, administrator judiciar fiind Mărioara Apetrei. Conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, societatea a depus bilanţ doar în urmă cu cinci ani când a raportat o cifră de afaceri de 12 milioane de lei şi o pierdere de 40.000 de lei. Profilul ei de afaceri era comerţul cu ridicata al materialului lemnos.

Pe locul doi în judeţ este situată firma Decomet Cristal SRL, cu suma de 26,6 milioane lei. Ea este deţinută în cote egale de către Cătălin Asandei (47 de ani) şi Gheorghe Vrabie (51 de ani). Firma, ce a fost înfiinţată în 2010, nu figurează pe site-ul Ministerului de Finanţe cu date financiare de niciun fel. Pe poziţia a treia se situează Stacypmar SRL din Grajduri, cu 26 de milioane de lei. Informaţiile oficiale oferite de Fisc arată că în 2011, ultimul an în care firma a depus bilanţ, a înregistrat o cifră de afaceri de 321.000 şi un profit de 66.000 de lei, având ca obiect de activitate comercializarea metalelor şi minereurilor neferoase. Pe următoarele locuri vin în ordine Logistic Metconf (21,69 milioane lei), Construct Arizona (16,6 milioane lei), Mono Velin Impex (15,9 milioane lei) şi Primsidero SRL (13,48 milioane lei). Toate societăţile enumerate în fraza precedentă sunt înregistrate în Lunca Cetăţuii, iar toate numele acţionarilor încep cu Stănescu.

Surpriza din top: „Este o eroare“!

Surpriza de pe lista neagră a Fiscului este Aeroportul Iaşi RA, cu suma de 13,3 milioane lei. „Nu există nicio inspecţie fiscală efectuată în ultimii trei ani la care să nu existe un raport. În niciunul din aceste rapoarte nu există sume care să ne fie imputate. Totalul sumelor reprezentând TVA este de 18 milioane de lei, deci nici această explicaţie nu poate fi valabilă. Evident este o eroare“, s-a arătat surprins Marius Bodea, directorul Aeroportului Iaşi. Acesta a luat în calcul şi o eroare privind numele societăţii, dar tot el a eliminat-o. „Posibil să fie trecut un alt nume, deşi tot ar fi ciudat deoarece pe listă sunt doar firme private. E absurd ca Aeroportul Iaşi să facă evaziune fiscală. Singurele activităţi fiscale pe care le facem sunt cele de facturare către companiile aeriene, iar suma este echivalentă cu banii daţi de pasageri într-un an şi jumătate. Nu există o altă sursă de unde ar putea apărea această sumă. Suntem controlaţi pe linie financiară constant. Este o eroare“, a completat Bodea.

Sediul la cabinetul unor avocaţi

Lista cu firmele de la Iaşi se încheie cu Profil VegaMetal cu 14,47 milioane lei şi Metal Eurogrup SRL cu 12,5 milioane lei. Prima societate a fost înfiinţată în anul 2012, atunci când a fost şi singura dată când a depus bilanţ, cifra de afaceri declarată fiind de 19 milioane lei, iar profitul, de 7.800 de lei. În dreptul informaţiilor privind sediul social este trecut Bd. Independenţei şi contract de asistenţă juridică cu Avocatul Cătălin Horga. Aici, acţionar este Lenunţa Stănescu, în vârstă de 22 de ani, născută în Hârlău. Cea de-a doua firmă are sediul social pe strada Sfântul Lazăr la Avocat Mircea Hotnog. Societatea, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, a fost înfiinţată în august 2014 şi nu figurează cu date financiare pe site-ul Ministerului de Finanţe. Acţionar aici este Aneta Stănescu, de 60 de ani.

Pe primul loc în ţară, o firmă cu 258 milioane lei

Pe primul loc, la nivel naţional, figurează firma Tita Company Internaţional, controlată de cetăţeni chinezi cu suma de 258 milioane lei. A doua firmă din top este Sanofi Aventis, producător de medicamente, unde s-au găsit sume suplimentare nedeclarate de 168 de milioane de lei. În top apar firme cu rezonanţă, precum Mediafax, Fotbal Club Petrolul, TCE 3 Brazi sau Electroputere. „Tot aud marota cu Fiscul care se duce peste comercianţii mici şi îi sufocă cu amenzi pentru câteva sute de lei încasate fără emiterea unui bon fiscal, în loc să se ducă în controale la marii evazionişti. E greu de înţeles de ce se perpetuează cu asiduitate această idee, în condiţiile în care ANAF a informat, nu o dată, presa că, în 2014, în primul an de activitate, Direcţia Antifraudă a înaintat organelor de anchetã peste 700 de sesizări penale cu o valoare a prejudiciilor de circa 780 milioane de euro şi că valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro a reprezentat 90% din totalul prejudiciilor“, a spus Gelu Diaconu, pentru economica.net.
Declaraţiile şefului Fiscului, care este ieşean, sunt contrazise tocmai de lista cu firmele de la Iaşi, care nu au nicio treabă cu marii contribuabili.

 

Comentarii