Bătaie de joc în spitale! Pacienţii fac foamea: „Nu am venit să ne îngrăşăm“…

luni, 06 iulie 2015, 02:01
5 MIN
 Bătaie de joc în spitale! Pacienţii fac foamea: „Nu am venit să ne îngrăşăm“…

Până şi puşcăriaşii par să mănânce mai bine decât pacienţii din spitalele ieşene. Asta pentru că alocaţia de hrană per bolnav nu a fost actualizată de Guvern de nu mai puţin de 7 ani. Din acest motiv, la Iaşi sunt spitale în care alocaţia în bani pentru mesele zilnice ale unui bolnav, adică trei la număr, este de doar 9 lei. La altele, managerii reuşesc să aloce bani în plus, ridicând în anumite cazuri cota chiar şi până la 14 lei. Vă puteţi imagina o masă cu mai multe feluri, şi care să coste doar 3 lei? Mulţi bolnavi din spitale, ce nu au rude care să vină cu sacoşele pline la ei, văd şi simt astfel de situaţii zi de zi, pe pielea şi stomacurile lor. Cum arată un astfel de meniu „minune“? Ce spun managerii de spitale? Cum reuşesc totuşi să încropească o masă cât de cât acceptabilă?
 

Dacă eşti internat şi nu ai rude care să-ţi aducă zilnic sufertaşul la spital, ai încurcat-o de-a binelea! În ciuda inflaţiei care a tot urcat, şi în ciuda scumpirilor, Guvernul nu a majorat alocaţia de hrană a bolnavilor de nu mai puţin decât şapte ani de zile. În aceste condiţii, pacienţii din spitalele de stat sunt hrăniţi din aproximativ 10 lei pe zi, plus-minus 3 lei. Asta în condiţiile în care unitatea medicală trebuie să le asigure cel puţin trei mese pe zi, iar în unele cazuri chiar şi suplimente alimentare. Cum este posibil să se mănânce totuşi în spitale, în aceste condiţii?

Mărirea alocaţiei, respinsă de Finanţe

Conducerile spitalelor din Iaşi arată că, deşi s-au obişnuit să asigure hrana bolnavilor din bani puţini, o majorare a alocaţiei ar fi binevenită, în condiţiile în care în cei şapte ani preţurile unor alimente au fost majorate succesiv. Mai mult, directorii spitalelor spun că uneori în componenţa meniului intră chiar alimente donate spitalului de diferiţi întreprinzători sau foşti pacienţi.

„Ne descurcăm destul de greu cu banii alocaţi, însă trebuie să asigurăm bolnavului mesele indicate de nutriţionistul nostru. Anul trecut, pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS) era postat spre dezbatere un proiect prin care se dorea modificarea alocaţiei pentru hrană, dar în cele din urmă a fost respins de Ministerul de Finanţe. Noi, în spital, asigurăm trei mese plus două suplimente la ora 10 şi la ora 17, acolo unde indică dieteticianul. Tot în cazurile speciale, la pacienţii cu cancere din sfera ORL, şi care nu pot fi alimentaţi normal, pasăm legumele, astfel încât să poată fi hrăniţi“, a arătat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie (IRO).

Potrivit HG 429/2008, bolnavii adulţi cu TBC sau HIV mănâncă de 13 lei, în timp ce copiii, de 11 lei. Pacienţii adulţi cu hepatită sau cancer au alocaţi 11,5 lei pe zi, iar copiii, 13,5 lei. Bolnavii adulţi cu diabet au alocaţi 12 lei, iar minorii, 14,5 lei. Pacienţii arşi mănâncă de 11,5 lei, cei cu probleme psihice, de 10 lei, în timp ce „alţi bolnavi adulţi“ au în farfurie alimente doar de 7 lei. Comparativ, pentru un copil înscris la grădiniţă în oraş, un părinte plăteşte 12 lei pentru două mese şi două gustări mai mici, adaptate micuţilor sub cinci ani.

Meniu IRO: supă de cartofi cu pătrunjel

În noiembrie 2014, MS intenţiona să actualizeze alocaţia de hrană a bolnavilor cu indicele preţurilor de consum la alimente, în perioada mai 2008 – septembrie 2014, şi astfel suma ar fi crescut până la 19 lei pentru adulţi, respectiv până la 17 lei pentru copii. Însă, deşi MS a subliniat că „alocaţiile pentru bolnavi nu mai corespund realităţilor, iar succesul tratamentului este dat şi de o alimentaţie corespunzătoare“, Ministerul de Finanţe a respins proiectul, iar pacienţii primesc în continuare trei meniuri a câte cel mult cinci lei pe zi. De exemplu, pacienţii de la IRO pot primi la micul dejun ceai, unt sau gem, ou fiert şi 200 grame de pâine. La gustarea de la ora 10, bolnavii primesc iaurt şi biscuiţi, în timp ce la prânz mănâncă o supă de cartofi cu pătrunjel şi saramură de pui cu mămăliguţă. După-amiaza, la cea de-a doua gustare, bolnavii servesc compot de fructe, iar la cină mâncare de fasole păstai şi ceai cu zahăr.

La „Sf. Spiridon“, carne, o zi da, una nu

Cam aceeşi componenţă o are şi meniul gătit pentru pacienţii de la Spitalul „Sf. Spiridon“, cei care au în meniu carne de trei ori pe săptămână. „Noi facem o medie între cele cinci regimuri alimentare şi compensăm acolo unde alocaţia e mai mică. În meniul nostru intră de trei ori pe săptămână carne, lapte, ouă, brânză. Acum, de exemplu, încercăm să aducem direct de la producător fructe şi legume, iar în acest caz ne ajută şi faptul că TVA-ul a scăzut de la 24% la 9%. Hrana o putem asigura în condiţii bune, dar sigur că nu ar strica dacă alocaţia ar fi mai mare“, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon“.

Directorul a mai spus că în anii trecuţi a primit şi câteva donaţii importante de alimente pentru bolnavi. „Uneori primim şi donaţii, cum a fost cazul toamna trecută, când am primit o cantitate considerabilă de mere din Suceava sau acum câţiva ani când Avicola domnului Gigi Becali ne-a ajutat cu 1.000 de kg de carne“, a mai spus managerul.

Cât priveşte pacienţii, majoritatea spun că nu s-ar descurca dacă nu le-ar aduce de acasă. Într-un salon de la Chirurgie, de exemplu, din 8 persoane, doar doi mâncau la sala de mese, cei mai mulţi spunând că nici nu au intrat acolo. „Ce să facem, domnişoară? Nu am venit aicea să ne îngrăşăm… De foame nu se moare, încă“, ne spune, mâncând resemnat o supă de mazăre, un pensionar din mediul rural căruia, din câte ne-a spus, nu are cine să-i aducă un pacheţel de mâncare, că nu mai are pe nimeni.
 

Comentarii