Cioloş dă un termen pentru autostrada Iaşi – Tg. Mureş: 2027

marți, 05 iulie 2016, 01:56
2 MIN
 Cioloş dă un termen pentru autostrada Iaşi – Tg. Mureş: 2027

Autostrada Iaşi – Târgu Mureş ar urma să devină realitate până în 2027. Premierul Dacian Cioloş a prezentat ieri în cadrul Forumului Administraţiei Publice Locale strategia de dezvoltare a României până în 2035.

„Suntem în măsură să punem pe masa de lucru această strategie de dezvoltare teritorială integrată, numită şi «România policentrică la orizontul 2035», pe care ne-am dori-o ca un cadru unitar pentru dezvoltarea teritorială, pe termen lung a României, în aşa fel încât să avem această abordare de dezvoltare echilibrată a teritoriului României în care să stimulăm cooperarea intercomunală, să stimulăm cooperarea între centrele urbane sau poliurbane şi zonele rurale, să asigurăm legătura atât de comunicaţii, cât şi prin infrastructură a întreg teritoriului ţării şi să creăm oportunităţi pe cât posibil echilibrate şi egale pentru toate regiunile ţării pentru dezvoltarea activităţii economice”, a declarat Cioloş.

Strategia de Dezvoltare Teritorială cuprinde proiecte care ar urma să fie realizate în următorii 11 ani. Pe lista acestora se regăsesc autostrada A1, A3 Transilvania şi Comarnic – Braşov, autostrada Moldova şi autostrada Sudului Bucureşti – Craiova. Se au în vedere şi construirea de noi poduri peste Dunăre între Brăila şi Galaţi, ca şi la graniţa cu Bulgaria, precum şi a unor căi ferate de mare viteză pe coridorul Braşov – Ploieşti – Bucureşti şi Bucureşti – Constanţa.

Problema legăturii rutiere între Moldova şi Transilvania a fost abordată de Cioloş în cadrul discursului ţinut în faţa ieşenilor pe 24 ianuarie şi a făcut obiectul discuţiilor în cadrul unei întâlniri a premierului cu parlamentarii din zona Moldovei desfăşurate la Iaşi, la sfârşitul lunii aprilie. La acea dată, Cioloş anunţa demararea procedurilor pentru actualizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii. Valoarea acestuia a fost estimată la 36 milioane euro. Lucrările de construcţie propriu-zise a autostrăzii ar urma să coste aproximativ 4 miliarde euro. 

 

Comentarii