CNA a atenţionat şapte televiziuni pentru reconstituiri ale uciderii Elodiei

marți, 19 martie 2013, 17:39
3 MIN
 CNA a atenţionat şapte televiziuni pentru reconstituiri ale uciderii Elodiei

CNA a decis să atenţioneze public Antena 1, Pro TV, România TV, Realitatea TV, Antena 3, Kanal D şi Prima TV, pentru că au difuzat informaţii despre Cristian Cioacă, acuzat de uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, prezentând descrieri şi reconstituiri ale presupusei crime.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe emisiuni de ştiri difuzate în perioada 1 – 31 ianuarie şi pe 3 şi 6 februarie, la posturile Antena 1, Pro TV, România TV, Realitatea TV, Antena 3, Kanal D şi Prima TV.

În urma difuzării acestor ştiri, Ana Maria Ene, sora lui Cristian Cioacă, a transmis CNA o reclamaţie, în care spunea că aceste posturi TV nu au protejat imaginea copilului lui Cristian Cioacă şi a Elodiei Ghinescu.

Membrii CNA au constatat însă că în respectivele emisiuni de ştiri, copilul a fost filmat conjunctural, iar faţa lui a fost blurată.

Consiliul a constatat că toate cele şapte televiziuni au prezentat detalii din rechizitoriul procurorilor care anchetează cazul uciderii Elodiei Ghinescu, iar unele posturi – Antena 1 şi Pro TV – au făcut reconstituiri ale crimei.

"Dincolo de informarea corectă, nu îmi doresc să cred că televiziunile satisfac dorinţa de detalii morbide a publicului", a spus Valentin Jucan, membru al CNA. El a precizat că "o informaţie simplă şi corectă" a fost "împănată" cu detalii imaginate de televiziuni. "Ceea ce rămâne la finalul buletinului de ştiri este un mic film (…) Acest mic film, nu numai în cazul Elodia, ci şi în alte cazuri de omor, de violenţă, nu fac decât să transforme anormalul într-o stare normală", a mai spus Jucan.

În general, membrii CNA au considerat că prezentarea detaliilor legate de o crimă "rămân întipărite" în mintea publicului.

Şi Cristina Trepcea şi Narcisa Iorga, membre ale CNA, au fost de părere că televiziunile nu ar fi trebuit să prezinte detalii legate de această crimă. "Este vorba de reconstituiri în cazul televiziunilor generaliste şi de prezentarea de tehnici criminale la televiziunile de ştiri", a spus Narcisa Iorga.

La rândul său, Răsvan Popescu, membru al CNA, a spus că televiziunile ar fi putut să trateze acest subiect în maniera în care l-au tratat doar după ora 22.00.

În urma discuţiilor şi mai multor propuneri, CNA a decis să transmită scrisori de atenţionare celor şapte posturi TV pentru încălcarea articolului 17, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În intervalul orar 6.00 – 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte".

Poliţistul Cristian Cioacă, acuzat de uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, rămâne în arest, după ce Curtea de Apel Piteşti a respins, pe 8 martie, recursul făcut de avocata acestuia la decizia de menţinere a arestării preventive. Poliţistul Cristian Cioacă a fost adus încătuşat la Curtea de Apel Piteşti de la Penitenciarul Colibaşi.

În 30 ianuarie, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme pentru omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu.

Mediafax

Comentarii