Aşa e în economia de stat: Creşte salariul minim, cresc şi preţurile

Colectarea gunoiului se scumpeşte cu 40%. Cât vor plăti ieșenii

vineri, 10 martie 2017, 02:58
3 MIN
 Colectarea gunoiului se scumpeşte cu 40%. Cât vor plăti ieșenii

O persoană care stă la bloc va plăti 10 lei pe lună, iar la casă, 16 lei.

Primăvara vine cu o surpriză neplăcută pentru ieşeni. Primăria a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre vizând noi tarife propuse pentru activitatea de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor. Conform acestuia, tarifele percepute de la ieşeni vor creşte semnificativ, cu aproximativ 40%.

„Este vorba de mai mulţi factori de influenţă a tarifului, independenţi de societatea noastră. Au survenit unele modificări legislative care trebuie aplicate“, a explicat purtătorul de cuvânt al Sa­lubris, Mihaela Neamţu.

Conform oficialilor Salubris, modificările de tarif propuse sunt impuse de creşterea salariului minim brut pe ţară de la 1 februarie, de la 1.250 lei la 1.450 lei. Este luată în calcul şi scăderea TVA de la 20% la 19%, scăderea fiind însă anulată de introducerea unei taxe de 80 lei/tona de deşeu inert depozitat. Taxa a fost introdusă de la 1 ianuarie, fiind destinată alimentării Fondului de Mediu.

Tariful actual aplicat de Salubris este de 7,2 lei/persoană/lună, inclusiv TVA, pentru ieşenii care locuiesc la bloc. Creşterea salariului minim va duce la un tarif lunar de 8,5 lei de persoană. Contribuţia la Fondul de mediu va reprezenta încă 1,52 lei, tariful final plătit de ieşenii grupaţi în asociaţii urmând să fie de 10 lei lunar de persoană.

Tariful aplicat în prezent pentru gospodăriile individuale variază între 12 lei şi 38 lei lunar, în funcţie de numărul de persoane din gospodărie. Noile tarife urmează să fie de 16 lei pentru o persoană, 27,4 lei pentru gospodăriile compuse din două persoane, 37,6 lei pentru trei persoane, respectiv 51,2 lei pentru gospodăriile cu patru sau mai mulţi membri.

Celelalte tarife practicate de Salubris vor cunoaşte creşteri şi mai însemnate. Agenţii economici urmează să plătească 97,2 lei/mc, faţă de 74 lei/mc în prezent pentru deşeurile menajere colectate. În cazul deşeurilor rezultate din activitatea de construcţii, tariful va creşte de peste patru ori, de la 58,5 lei/mc la 245,4 lei/mc. Cea mai mare parte a acestei sume, respectiv 190,4 lei va reprezenta contribuţia la Fondul de mediu.

Proiectul de majorare a tarifelor Salubris poate fi consultat pe site-ul municipalităţii, la adresa ACEASTA. Proiectul se va afla în dezbatere publică până pe 17 martie. Persoanele interesate pot depune în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare la registratura Primăriei, telefonic la 0232.984 sau în format electronic pe adresa de e-mail informatii@primaria-iasi.ro. Propunerile pot fi remise şi Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni, joia în intervalul orar 8.30-18.30, iar în celelalte zile lucrătoare ale săptămânii în intervalul 8.30-16.30.

O nouă creştere, posibilă din 2018

Majorarea propusă acum ar putea rămâne în vigoare doar un an, din 2018 fiind posibilă o nouă creştere. Reglementările din domeniul protecţiei mediului impun Salubris să reducă anual cu 15% cantitatea de deşeuri depozitată în groapa ecologică de la Ţuţora. Ţinta de reducere a fost impusă pentru a stimula colectarea selectivă a deşeurilor şi valorificarea acestora în diverse forme, fără a mai fi depozitate.

Anual, Salubris colectează aproximativ 260.000 tone de deşeuri. În 2015, Salubris a colectat 260.100 tone, anul trecut cantitatea scăzând brusc până la 142.250 tone. Scăderea bruscă a fost explicată de reprezentanţii Salubris prin închiderea majorităţii şantierelor din oraş, pe măsură ce s-au finalizat lucrările la proiectele cu finanţare europeană. Închiderea şantierelor a permis Salubris să îndeplinească fără probleme ţinta de reducere cu 15% a cantităţii de deşeuri depozitată.

În acest an însă, cantitatea de deşeuri depozitată la Ţuţora de Salubris ar trebui să scadă cu încă 15%, adică până la 121.000 de tone. În caz contrar, Salubris va trebui să plătească la Fondul de Mediu încă o taxă de 80 de lei pe fiecare tonă de deşeuri depozitată peste cantitatea reprezentând 85% din cantitatea depozitată în anul anterior.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii