Comunicat de presă (P)

Delegaţie parlamentară din cadrul Consiliului Național al Republicii Slovace prezentă la Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

marți, 16 aprilie 2019, 15:05
5 MIN

În ziua de 16 aprilie 2019, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și Comisia pentru cultură şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor au primit vizita unei delegații a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi a Comisiei pentru cultură şi media din cadrul Consiliului Național al Republicii Slovace.

Din delegaţia parlamentară a Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport au făcut parte numeroși deputați: Gavrilă Camelia, președinte al Comisiei și conducător al delegației, Viorel Stan, secretar al Comisiei, Robert Nicolae Turcescu, secretar al Comisiei, precum și Biro Zsolt-Istvan, Tudorița-Rodica Boboc, Vasile Cîtea, Lavinia-Corina Cosma, Elena Hărătău, Sorin-Dan Moldovan și Alina Teiș. Din partea Comisiei pentru cultură şi mijloace de informare în masă au participat vicepreşedintele, Adriana Diana Tușa și deputatul Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa.

Delegația parlamentară slovacă a fost formată din Ľubomír Petrák, președintele Comisiei pentru învățământ, tineret și sport, Dušan Jarjabek, președintele Comisiei pentru cultură și media, Pavol Goga și Miroslav Sopko, membrii ai Comisiei pentru învățământ, tineret și sport, Ján Senko și Jana Valachová, membrii ai Comisiei pentru cultură și media. Pe parcursul întrevederii, delegaţia parlamentară slovacă a fost însoţită de Excelența Sa, domnul Karol Mistrík, Ambasadorul Republicii Slovacia în România şi de consulul Peter Kristof.

Întrevederea a avut drept obiective continuarea schimburilor bilaterale la nivelul comisiilor parlamentare de specialitate din cele două foruri legislative, dar și cunoașterea reciprocă a sistemelor de educație, cultură, a activităților de tineret, sport și din mass-media, precum și a legislației specifice. S-au subliniat reușitele celor două țări, în calitate de state membre ale Uniunii Europene, în domeniile social, economic și politic, dar și cultural și educațional. S-au apreciat modificările și adaptările legislative necesare secolului XXI, implicaţiile educaționale și culturale, discuțiile punctând procesul de devenire și evoluție economică, socială și legislativă, dar și dificultăți, provocări sau soluţii identificate.

Pe parcursul întrunirii, Camelia Gavrilă a prezentat, din partea delegației române, sistemul național de educație – valori și principii, structură, organizare, politici și strategii; instituțiile cu atribuții în domeniu și legislația privind asigurarea calităţii educației; analize şi rezultate ale sistemului de învățământ dual; traseele absolvenților și includerea acestora pe piața muncii; modalităţi de conectare a învăţământului superior cu piaţa muncii şi nevoia de racordare curriculară la dinamica societății contemporane; exemple de bune practici; modalităţi de absorbţie a fondurilor europene la nivel universitar. Pentru domeniul cultural, doamna vicepreședinte Diana Tușa a subliniat aspecte legate de legislaţia din sfera spaţiului mediatic – reglementări specifice privitoare la presa scrisă, televiziune, radio, media on-line, necesitatea elaborării unor acte normative pentru utilizarea corectă şi optimă a internetului.

Delegația română a apreciat importanța deosebită pe care guvernul și parlamentul o acordă sistemului educațional slovac de tip dual și alocările bugetare semnificative care s-au îndreptat spre această zonă în ultimii ani. În acest context, deputatul Camelia Gavrilă a menționat că ”învăţământul dual românesc devine atractiv pentru operatorii economici şi pentru absolvenţii de învăţământ gimnazial. În anul şcolar 2018-2019 a avut loc o creştere cu 87,6% a numărului de elevi cuprinşi în învăţământul dual faţă de anul şcolar anterior, iar pentru anul şcolar 2019-2020 se estimează o creştere a numărului de elevi cuprinşi în clasa a IX-a la învăţământul dual de peste 3,5 ori faţă de anul şcolar 2017-2018, anul introducerii învăţământului dual în România. Numărul operatorilor economici parteneri ai unităţilor de învăţământ în învăţământul dual a crescut în anul şcolar 2018-2019 de peste 2,3 ori. Echilibrul și armonizarea demersurilor de pregătire teoretică în relație cu experiențele practice, aplicațiile, cunoașterea concretă a mediul economic și antreprenorial sunt repere esențiale pentru un învățământ modern, responsabil și relevant, atât în mediul preuniversitar, cât și în cel universitar.”

Pe parcursul discuțiilor, cele două părți au subliniat preocuparea și susținerea reciprocă în ceea ce privește minoritatea română din Slovacia, minoritatea slovacă din România, existentă cu precădere în județele Arad, Bihor, Sălaj și Timiș.  

Cu ocazia acestei vizite, domnul deputat Dušan Jarjabek, președintele Comisiei pentru cultură și media, a lansat, în numele Comisiei, invitaţia ca o delegaţie a Comisiei similare din Parlamentul să efectueze o vizită în Slovacia pentru a continua colaborarea, schimbul de experiență, explorarea unor oportunități de proiecte culturale comune.  Totodată, s-a desprins dorinţa comună de a menţine colaborarea atât între parlamentele naţionale, cât şi între ministerele de resort ale celor două țări.

Programul vizitei delegației slovace mai cuprinde întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, discuții cu reprezentanți ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (A.R.A.C.I.S.), întrevedere cu reprezentanții Universității Politehnica din București și vizitarea campusului universitar, vizitarea Palatul Primăverii (Casa Ceaușescu), a Catedralei Patriarhale și a Muzeului Satului.

Întrevederea a constituit un element important pentru continuitatea și dinamizarea relaţiilor dintre cele două Parlamente şi a evidenţiat rolul comisiilor de specialitate în angajarea părţilor într-un dialog deschis, aplicat şi constructiv, pe subiecte aflate nu numai la nivel de agendă bilaterală, ci şi în agenda europeană.

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

Comentarii