EFECTUL Brăilean: De mâine, toate urgenţele de la 112 ajung din Iaşi într-un singur loc

joi, 30 iulie 2015, 01:59
4 MIN
 EFECTUL Brăilean: De mâine, toate urgenţele de la 112 ajung din Iaşi într-un singur loc

Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sf. Spiridon” devine singura unitate medicală care va asigura garda mare pe Iaşi. E posibil să apară probleme, unitatea neputând deocamdată funcţiona la capacitate maximă din cauza unor renovări. În urmă cu câţiva ani, în Iaşi, trei spitale asigurau aceeaşi gardă ţinută acum de o singură unitate

 

Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” devine de sâmbătă, 1 august, singura unitate medicală care va asigura garda mare pe Iaşi, adică îngrijirea pacienţilor care sună la 112. Astfel, de sâmbătă, toţi pacienţii preluaţi de către ambulanţe vor fi aduşi iniţial la Spitalul „Sf. Spiridon”, şi abia apoi, în funcţie de rezultatul primelor investigaţii, vor fi îndrumaţi către alte spitale. Măsura a fost anunţată încă de la moartea universitarului Tiberiu Brăilean, după ce familia acestuia a sunat la 112, profesorul fiind dus iniţial la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, unde a primit un tratament total inadecvat.
 
Concursuri pentru mărirea echipei
 
Totuşi, cu toate că unitatea medicală a inaugurat recent două tronsoane moderne ale UPU, încă nu funcţionează la capacitate maximă pentru că spaţiul în care funcţiona până la începutul lunii urgenţele a intrat în renovare. Conform conducerii spitalului, lucrările se vor întinde până la începutul lunii septembrie, ceea ce înseamnă că timp de o lună UPU va funcţiona în spaţiul actual, cu toate că va prelua şi pacienţii care o dată la trei zile ajungeau la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”.
 
Pe de altă parte, spitalul a scos o serie de posturi la concurs pentru mărirea echipei din urgenţe, astfel încât aceasta să facă faţă surplusului de pacienţi. „Nu trebuie să ne pregătim în mod special pentru data de 1 august deoarece, în mare, lucrurile vor fi la fel. Cel mai probabil, vor fi mai mulţi pacienţi, însă s-au scos nişte posturi la concurs şi au mai fost angajaţi nişte medici tocmai pentru a asigura condiţii bune pentru desfăşurarea actului medical. Acum încă suntem în lucrări de modernizare la tronsonul vechi, deci UPU nu va funcţiona deocamdată la capacitate maximă, însă la începutul lui septembrie lucrurile vor intra în normal”, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon" (foto).
 
Potrivit medicilor urgentişti, acum patru ani, garda mare era efectuată prin rotaţie de către trei unităţi medicale: Spitalul „Sf. Ioan”, Spitalul Clinic „Dr. C. I Parhon” şi Spitalul „Sf. Spiridon”. După desfiinţarea în 2011 a primei unităţi medicale, gărzile erau efectuate de celelalte două spitale rămase, o dată la patru zile cazurile venite prin 112 fiind preluate şi de Spitalul "Parhon". Însă, după moartea prof.dr. Tiberiu Brăilean, care a aşteptat şase ore un consult cardiologic la Spitalul "Parhon", Direcţia de Sănătate Publică a luat în calcul desfiinţarea liniei de gardă din acest spital.
 
Cum vor fi dispeceraţi bolnavii
 
Protocolul pentru urgenţele prespitaliceşti mai prevede că, de la 1 august, bolnavii cu afecţiuni psihice sau oncologice sunt transportaţi către unităţile medicale specializate. Astfel, bolnavii care vor prezenta stare de agitaţie psihomotorie, episod acut delirant-halucinator în psihoze, episod expansiv sever, tulburări severe de compartiment (sindromul de compartiment reprezintă compresia vaselor de sânge, nervilor sau musculaturii într-un spaţiu închis din corp, ce duce la moartea celulelor) şi tulburări psihotice post-intercritice în epilepsie vor ajunge direct la Institutul de Psihiatrie „Socola”.
 
Aici se vor primi 24 de ore din 24 cazurile care constituie urgenţe psihiatrice, adică bolnavi cu stări psiho-patologice severe în care se poate provoca autovătămarea gravă, agresarea altor persoane, distrugerea de bunuri sau stări confuzionale. Totuşi unele voci medicale susţin că bolnavul cu astfel de stări va ajunge direct la Institutul "Socola" doar dacă are un istoric medical cunoscut, însă în cazul în care nu se va şti că are afecţiuni psihice, el va ajunge tot în UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
 
În plus, conform DSP, pacienţii cu sindrom de compresiune de cavă superioară, de compresiune intracraniană sau medulară, urgenţele metabolice (hipercalcemia, hiperuricemia, sindromul de liză tumorală) şi urgenţele hematologice (leucemiile acute, sindromul de leucostază, sindromul de hiperviscozitate, nefropatie urică) vor fi preluate şi tratate la Institutul Regional de Oncologie (IRO). Urgentiştii sunt de părere însă că, pentru identificarea diagnosticelor de mai sus, bolnavii vor ajunge tot în UPU la Spitalul „Sf. Spiridon”, şi abia după o serie de investigaţii vor fi transferaţi la IRO. Pe de altă parte, Spitalul "Parhon" va asigura maximum două paturi pentru cazurile de medicină internă care îi vor fi transferate de la Spitalul "Sf. Spiridon".
 
 

 

Comentarii