Hibele sistemului judiciar ne „ard“ încă o dată la buzunare

Fost comandant din Iaşi, condamnat, ar putea fi despăgubit de CEDO

sâmbătă, 15 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Fost comandant din Iaşi, condamnat, ar putea fi despăgubit de CEDO

Fostul comandant al UM 02033 Iaşi, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, a chemat în judecată statul român pentru despăgubiri. Guvernul i-a oferit deja 2.400 euro pentru a renunţa la acţiune, însă Fănică Tucaliuc spune că nu acceptă târgul.

Lentoarea justiţiei din România ne „arde“ încă o dată la buzunare. Fostul comandant al UM 02033 Iaşi, colonelul Fănică Tucalicuc, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru corupţie, ar putea fi despăgubit de CEDO. Ieşeanul spune că a înaintat deja o acţiune împotriva statului român. Ulterior intentării procesului, potrivit unui document prezentat de Tucaliuc, guvernul român s-a oferit să-i plătească militarului suma de 2.400 de euro pentru „acoperirea oricărui prejudiciu moral şi material“ suferit de acesta din cauza duratei excesive a procesului în care a fost condamnat. Reamintim că acesta a fost judecat timp de 10 ani fiind acuzat că, la începutul anilor 2000, ar fi primit mită pentru a deconta serviciile unei firme. Fănică Tucaliuc a declarat ieri, pentru „Ziarul de Iaşi“, că nu va accepta târgul propus de guvern şi că îşi va susţine reclamaţia. Mai mult, acesta a spus că, în perioada următoare, va introduce o nouă acţiune legată de fondul dosarului, el considerând că nu i s-a făcut dreptate. „Eu nu sunt de acord cu această sumă şi voi continua procesul la CEDO aducând în discuţie toate încălcările şi abuzurile care s-au fă­cut. Sentinţa este nedreaptă pentru că nu se bazează pe probe“, ne-a spus Tucaliuc.

De ce a fost condamnat

Dosarul în care Fănică Tucaliuc a fost condamnat în cele din urmă pentru corupţie a ajuns în instanţă în anul 2004. Alături de el, mai mulţi ofiţeri de rang superior din cadrul Ministe­rului Apărării Naţionale au fost acuzaţi de corupţie. De la Iaşi, a mai fost condamnat în acelaşi dosar şi Gheorghe Dumitru Oniga, fost şef al Biroului Energetic la aceeaşi unitate, condamnat şi el la trei ani de închisoare cu suspendare.

 

CITIŢI ŞI: Dosarul corupţiei din armata ieşeană, finalizat cu o zi înainte de prescrierea faptelor

 

În ceea ce priveşte faptele de corupţie ce s-ar fi derulat la UM 02033 Iaşi, procurorii spuneau în rechizitoriu că fostul comandant, colonelul Fănică Tuca­liuc, ar fi pretins şi primit de la Crist­ian Emil Tofan, administrator al unei benzi­nă­rii din Comăneşti, sume de bani pentru a-i asigura plata la timp a plăţilor pentru combustibilul livrat de firma lui Tofan. Acesta din urmă a fost şi el condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare. La rândul său, şeful de atunci a Biroului Ener­getic de la UM 02033 Iaşi a pretins şi el sume de bani de la administratorul firmei din Comăneşti în acelaşi scop. „Faţă de cei doi angajaţi ai unităţii militare s-a reţinut şi faptul că şi-au înde­pli­nit în mod necorespunzător atribu­ţi­ile de serviciu, admiţând pla­ta în a­vans a unor produse necorespun­ză­toare calitativ, cauzând Mi­nis­terului Apă­rării Naţionale o pagubã de peste 9 miliarde lei şi au perturbat bunul mers al unităţilor militare utilizatoare a combustibilului“, se arăta în rechizitoriu.

Comentarii